A hír rém jellegét az adta, hogy a thai főváros a világ street food desztinációinak élvonalában szerepel; az utcai kifőzdék a város identitásának elmaradhatatlan részét képezik. Az ebben rejlő potenciált a Bangkok Metropolitan Administration (BMA) is helyesen érzékelik, a TAT-nak adott válaszukban maguk is elmismerőleg nyilatkoztak a mintegy 20 ezer bangkoki utcai kifőzde jelentőségéről.
Ugyanakkor szeretnék az ágazat szereplőit hatékonyabb és szigorúbb élelmiszerbiztonsági, hulladékkezelési intézkedéseknek alávetni. Szintén el kívánják érni, hogy forgalmasabb helyeken megfelelő férőhelyet biztosítsanak a gyalogos- és gépjárműközlekedés számára. Lesznek városrészek, ahol az akadálytalan közlekedés érdekében csak kijelölt helyeken, például piacok mellett, lesz lehetséges sütni, főzni. Ez alól kívételt képeznek a turisták által is rendszeresen felkeresett Yaowarat és Khao San út.
A BMA cselekvési tervének három kiemelt eleme azonban mégis arról szól, hogy egy ízletes falatozás után ne a vécén ülve tartsák a turisták a lavórt a szájuk alá. Ennek érdekében általános, az étel elkészítésére és felszogálására vonatkozó higiéniai sztenderdeket vezetnek be; az utcai főzéshez szükséges engedélyt csak akkor adják ki, ha a vállalkozó és alkalmazottai sikeresen levizsgáztak a BMA által szervezett élelmiszerbiztonsági képzést követően; a hulladékkezelésre és edények valamint evőeszközök tisztítására vontakozó szigorú szabályozást vezetnek be.