Nem tiltják be az utcai kifőzdéket Bangkokban

A brit Telegraph riogatta az olvasókat azzal, hogy Bangkokban betilthaják az utcai kifőzdéket. Több se kellett a Bangkoki Turisztikai Hivatalnak (TAT), azonnal állásfoglalást kért a városvezetéstől (BMA), ahol leszögezték: szó sincs betiltásról.

A hír rém jellegét az adta, hogy a thai főváros a világ street food desztinációinak élvonalában szerepel; az utcai kifőzdék a város identitásának elmaradhatatlan részét képezik. Az ebben rejlő potenciált a Bangkok Metropolitan Administration (BMA) is helyesen érzékelik, a TAT-nak adott válaszukban maguk is elmismerőleg nyilatkoztak a mintegy 20 ezer bangkoki utcai kifőzde jelentőségéről.

Ugyanakkor szeretnék az ágazat szereplőit hatékonyabb és szigorúbb élelmiszerbiztonsági, hulladékkezelési intézkedéseknek alávetni. Szintén el kívánják érni, hogy forgalmasabb helyeken megfelelő férőhelyet biztosítsanak a gyalogos- és gépjárműközlekedés számára. Lesznek városrészek, ahol az akadálytalan közlekedés érdekében csak kijelölt helyeken, például piacok mellett, lesz lehetséges sütni, főzni. Ez alól kívételt képeznek a turisták által is rendszeresen felkeresett Yaowarat és Khao San út.

A BMA cselekvési tervének három kiemelt eleme azonban mégis arról szól, hogy egy ízletes falatozás után ne a vécén ülve tartsák a turisták a lavórt a szájuk alá. Ennek érdekében általános, az étel elkészítésére és felszogálására vonatkozó higiéniai sztenderdeket vezetnek be; az utcai főzéshez szükséges engedélyt csak akkor adják ki, ha a vállalkozó és alkalmazottai sikeresen levizsgáztak a BMA  által szervezett élelmiszerbiztonsági képzést követően; a hulladékkezelésre és edények valamint evőeszközök tisztítására vontakozó szigorú szabályozást vezetnek be.

 


Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival

Öt legjobb túraútvonal - Törökország történelmi úti céljaival 

Kiváló túraútvonalak az Égei-tengertől a Földközi-tengerig és Közép-Anatóliáig, amelyek elvezetik a turistákat Anatólia évezredes történelmébe.
Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma

Megnyílt a világ első Nyakkendő Múzeuma  

Zágráb újabb látványossággal gazdagodott, június 26-án megnyitotta kapuit a világ első Nyakkendő Múzeuma.
Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt

Vörös riadó és utazási káosz az Etna kitörése miatt 

Az elmúlt 24 órában jelentősen megnőtt a 3300 méter magas vulkán tevékenysége.
Tűz a világhírű francia katedrális tornyában

Tűz a világhírű francia katedrális tornyában 

A közösségi médiában közzétett képeken jól látszik, hogyan lángol az épület tetején lévő állványzat.
Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt

Súlyos vízhiány a népszerű olasz nyaralóhelyen - bezárja kapuit a turisták előtt 

Agrigento környékén nincs elég vízük ahhoz, hogy a nyári melegben biztosítsák vendégeik számára a WC használathoz vagy a zuhanyozáshoz szükséges vízmennyiséget.
Budapest Európa  top10 igazán állatbarát fővárosa közt

Budapest Európa top10 igazán állatbarát fővárosa közt 

Ha tökéletes kikapcsolódásra vágyik kutyájával ezen a nyáron, akkor a szerelem városa lehet a megfelelő hely.
Trükkök - olcsóbb utazáshoz

Trükkök - olcsóbb utazáshoz 

A felmérésben részt vevő országok közül mi, magyarok keressük szálláshelyek kapcsán a legjobb ár/érték arányt.
Cool-zónák Bécsben

Cool-zónák Bécsben 

Forró aszfalt, hőség a betontengerben - ilyenkor mindenki leginkább csak elbújna a fullasztó meleg elől.
Már most dübörög Horvátország

Már most dübörög Horvátország 

Pedig még csak a főszezon elején járunk.
Turizmusellenes tüntetők vízipisztolyos "támadása" Barcelonában

Turizmusellenes tüntetők vízipisztolyos "támadása" Barcelonában 

A tömegturizmus elleni tüntetés részekén vízipisztollyal lőtték a tüntetők a turistákat Barcelona utcáin.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.