Rapid randi Párizsban

Ahogy ők rendezik (az éppen most tízéves) Rendez-vous en France 2015 Szalont és Workshopot, a franciák legnagyobb beutaztató vásárát, azon is rajta hagyják névjegyüket. A Porte de Versaille területén rendezett, kétnapos szakmai találkozón mindenütt sok-sok tavaszi virág – jácint, nárcisz, tulipán – , csokoládé és pezsgő vagy a most divatos habzóbor fogadja a világ különböző pontjairól érkező tour-operátorokat.

Az elegánsan, szellősen berendezett 7-es pavilon teljes területén a francia utazási irodák, szállodák, szállodaláncok képviselői foglalnak helyet március 31-én és április 1-jén. A többször itt járt szakmai képviselők elmondták, idén jóval kevesebenb érkeztek az utazási irodák képviseletében erre a jelentős párizsi rendezvényre, mint korábban.

Német egybeesés és húsvéti Nagyhét

Ennek talán egyik oka lehet, hogy 2015-ben egy héttel későbbre tolták a rendezvény idejét, mint máskor. Így egyrészt belecsúszott egy hasonló, német szakmai program idejébe, másrészt éppen itt a húsvét Nagyhét ideje, ami sok ember életében szintén meghatározó lehet. Azért a házigazdák igazán nem panaszkodhatnak a résztvevők száma miatt, hiszen a 750 francia utazási kiállítóhoz közel ezer - pontosan 920 - nemzetközi tour-operátor, vásárló jelentkezett be 67 országból. A szakmai újságírók is elég népes számban érkeztek: 80-an jöttek el a magyarországi kétfős csapattal együtt.

Fokozott francia érdeklődés

Ami még érdekesség, emelte ki Christian Mantel, az Atout France ügyvezető igazgatója a kétnapos rendezvény keddi megnyitóján, hogy szerencsésen alakult idén az egyes francia régiókból érkező utazási szakemberek száma: az északi területekről (Calais, Picardie és Paris Ile-de-France) most 24 százalékot tesz ki a teljes résztvevők számának a helyi irodák képviselete (tavaly 21 százalék volt), a keleti régióbeliek sem adták alább (Burgundia, a Champagne és az Alpok területéről), ők 18 százalékot tesznek ki (tavaly 17 százalékban voltak jelen). A nyugati régiókból is népes képviselet érkezett (Bretagne, Normandia térségéből), ahonnét 17 százalékot tesznek ki az utazási irodák, szállodák képviselőinek száma (ellentétben 2014-ben, amikor 14 százalékban érkeztek a Rendez-vous-ra). Ami visszaesés, az egyértelműen a déli régiók képviselete, onnét most 32 százalékban érkeztek Auvergne-i, korzikai és Cote d’Azur-i szakemberek (tavaly 40 százalékban voltak jelen).

A 10. rendezvényen 10 évig tartó extravagáns program bejelentés

A minden harmadik évben a francia fővárosban rendezett beutaztató vásáron ez alkalommal egy különleges bejentéssel örvendeztették meg a világ különböző országából érkező, nemzetközi újságíró csapatot. Mint Pablo Nakhlé-Cerutti, a Viparis (Venue in Paris) igazgatója prezentációjában elmondta, most kezdik azt a tíz éven tartó munkafolyamatot, amelynek eredményeként az egész Parc des Expositions de Porte de Versailles, vagyis a párizsi expo teljes arculata megújul – három lépcsőben. A 3,2 billió eurós (!) összegű befektetés eredményeként egy futurisztikus kép tárul majd 10 év múlva a kiállításokra látogatók és résztvevők elé: 10 új programhelyszínt valamint egy 440 szobás szállodát alakítanak ki a legnagyobb területettel rendelkező párizsi helyszínen, négy, nemzetközi hírű, francia sztárépítész álma valósul majd meg.

De – mivel Franciaországban vagyunk – a gasztronómia területén sem adják alább: Guy Martin, Michelin-csillagos sztárszakács vezeti majd az új expo konyháját, és persze a kiállítóterületekek különböző világú éttermeinek arculatáért, kulináriájáért is ő felel. A monstre építkezés első fázisa 2015-17-ig valósul meg, ekkor a központi sétálóutat alakítják ki, és elkezdik a pavilonok kialakítását, majd 2018-től 2020-ig, a második fázisban a különleges autóparkolót és további kiállítási csarnokokat építenek meg. A harmadik, befejező időszak végén pedig (2021-24-ig) az éttermeket, további pavilonokat, teraszokat, zöld parkokat és teniszpályákat adnak át.

                                                                                                                                               


Nyár, szünidő és Dubaj

Nyár, szünidő és Dubaj 

A városban számos lehetőség van kulturális, aktív, sőt akár extrém programok kipróbálására.
Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira

Ausztria újra felfedezve – Sport, ízek és élmények karnyújtásnyira 

Ausztria 2025-ben is izgalmas célpont a magyar utazók számára.
Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka

Midsommer, avagy egy varázslatos svédországi éjszaka 

A nyári napforduló a svédek második legnagyobb ünnepe, az éj ilyenkor a hagyományok szerint tele van varázslattal.
Tűzvész Splitnél – videóval

Tűzvész Splitnél – videóval 

A tűzoltók egyelőre nem tudják megfékezni a lángokat.
Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán

Zseniális ötlet Bécs turizmusáért felelőseitől: új sétaútvonal egy ikonikus film nyomán 

Különleges új sétaprogram az osztrák fővárosban.
Retro fesztivál Opatijában

Retro fesztivál Opatijában 

Június 26-28. között Opatija a retro szórakozás fővárosává válik.
Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában

Már csak ez hiányzott: fertőző, ragályos kór jelent meg Romániában 

Első ízben mutatták ki a juhhimlőt (variola ovina) a helyi illetékes hatóságok.
Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett

Napfényes ANTOR szezonnyitó a város felett 

Június 17-én a belvárosi Pullmann Hotel hangulatos rendezvénytermében tartotta szezonnyitó eseményét öt Magyarországon működő nemzeti idegenforgalmi szervezet.
Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk?

Miért jönnek szívesen az osztrákok hozzánk? 

Az UniCredit Bank Austria idén is elkészítette a nyaralási euró számítását.
Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok

Ennyit költenek külföldi nyaralásra a magyar családok 

Idén minden második magyar készül külföldre utazni legalább egyszer. Az úti célok változatlanok, de egyre többe kerül a nyaralás.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.