Sokszínű anziksz Belgrádból

Ha nyári úticélt választunk, kis eséllyel jut eszünkbe Szerbia. Ez pedig nagy kár, mert déli szomszédunk számos különleges látnivalót tartogat. Történelmünk ezer szállal összefonódik, ahogyan ez számos alkalommal megmutatkozott a Szerb Nemzeti Turisztikai Hivatal egyhetes tanulmányútján. Cikkünk első részében a belgrádi látnivalókat mutatjuk be. 

Belgrád viszonylag könnyen megközelíthető hely, Budapestről autóval is mindössze néhány óra az út. Érdemes megtenni, mert bár az épületek stílusa ismerős, érdekes, új színek is vegyülnek a képbe. Ortodox templomok, egyedi hangulatú házak, és nyüzsgő nagyvárosi élet az utcákon, tereken és kávéházakban.

Sétánkat a csak gyalogosok számára bejárható, 1 kilométer hosszú, belvárosi Knez Mihajlova utcán kezdjük, amit éttermek, butikok, galériák szegélyeznek. Évizedek óta védelem alatt áll, mint nagy jelentőségű kultúrtörténeti egység.

 

A második benyomás az, hogy a város zöld, és közel van a víz. Az első élményt főleg a hatalmas Kalemegdan parknak és az itt elhelyezkedő Belgrád erődnek, a főváros egyik legfontosabb műemlékének köszönhetjük. A nagy területen fekvő komplexumot a város sok részéről láthatunk.

Egyebek mellett itt található a Győztes szobra, ami a város egyik jelképének számít, római kút, sétányok, lépcsők, templom, kápolna, hadtörténeti múzeum. Magyar szál is felbukkan, hiszen ennek a hatalmas építménynek a része a Nándorfehérvári vár, ahol a szerbek által is tisztelt Hunyadi János vezetésével legyőzték a törököket.

 Az erődből fantasztikus kilátás nyílik a szemünk előtt találkozó Dunára és a Szávára, nem véletlenül ez a park a  belgrádiak egyik kedvelt találkozó- és pihenőhelye.

A szerb fővárosban valóban sikerült közel hozni az emberekhez a Dunát és a Szávát az utóbbi partján kiépített hangulatos és hosszú sétánnyal, és az annak mentén sorakozó éttermekkel, kávézókkal, játszóterekkel, padokkal, vagy a hostelként vagy Airbnb-szállásként is szolgáló lakóhajókkal. A hajózásnak a szerb fővárosban egyébként is vannak hagyományai: turistáknak érdemes kibérelni egy kis hajót, és egy hajóskapitánnyal bebarangolni a vizet. A mi angolul elég jól beszélő, lelkes hajóskapitányunk azt is elmesélte, hogy a gyerekek Belgrádban tíz hajósiskolában sajátíthatják el a hajózás fortélyait.

A következő szint pedig a Belgrad Waterfront vagy más néven „Belgrád a vízen” nevű, mintegy 3,5 milliárd dolláros gigaprojekt lesz. Ennek keretében a szerb kormány nemcsak életre kelti, hanem új turisztikai célponttá varázsolja a Száva jobb partján, a Belgrádi Vásárközpont és a Branko-híd közötti területet. A tervek szerint 6 ezer lakást, hét szállodát – köztük a W Hotelt és a St. Regist –, 2000 irodát, néhány középületet és egy hatalmas bevásárlóközpontot épít itt fel a szerb kormány és az Abu Dhabi székhelyű Eagle Hills magán ingatlanfejlesztő társaság. 

Kellemes kirándulás célpontja a Királyi Palota. Gyönyörű parkban szép arányú épület ezeregy-éjszaka-stílusú pincével és izgalmas történetekkel. Meg lehet nézni például a kis vízesést, amit szükség estén beindítottak, hogy lehetetlenné tegyék a hallgatózást… Turistáknak fontos információ, hogy csak vezetéssel látogatható, és érdemes két héttel korábban időpontot foglalni. 

 

Belgrád kihagyhatatlan nevezetessége a több épületből álló Jugoszlávia Múzeum, benne a Tito Múzeummal. Ez a legnépszerűbb múzeum Szerbiában, amit megnyitása óta 20 millió látogatót vonzott. Nem csoda, hiszen a rengeteg összegyűjtött tárgynak és fotónak köszönhetően látványos relikviája az egykori jugoszláv népköztársaságnak és legjelentősebb politikusának, Josip Broz Titónak.

Egy igazi gyöngyszem Belgrádban az egyik legismertebb szerb festő, Petar Lubarda különleges hangulatú és színvilágú festményeinek kiállítása. Az alkotásokat a műgyűjtők igen magasra értékelik.

  

Belgrád nevezetességei között kell említeni a város másik jelképnek tartott Szent Száva templomot. Ez a világ egyik legnagyobb, más források szerint a legnagyobb ortodox temploma, ami egyszerre 10 ezer embert tud befogadni. A szerb ortodox egyház megalapítójának szentelt épületet 1935-ben (!) kezdték építeni, és bár nagyrészt elkészült, a belső dekorációs munkálatok ma is folynak. Végül összesen 15 ezer négyzetmétert borít majd mozaik.

 A cikket azoknak a vidéki nevezetességeknek a bemutatásával folytatjuk, amiket a Szerb Nemzeti Turisztikai Hivatal egyhetes tanulmányútján megismerhettünk. 


Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát

Mercedes-múzeum és igazi sváb konyha - felfedeztük Németország egyik legélhetőbb nagyvárosát 

Béke, nyugalom, tiszta utcák, rendezett terek, hatalmas parkok, halálpontos tömegközlekedés – ilyen manapság az egyik legélhetőbbnek tartott német nagyváros, Stuttgart.
Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában

Nagy siker volt ez a kiállítás a római Falconieri-palotában 

Molnár Vera az egyik úttörője volt a számítógépes művészetnek, amellyel az 1960-as években kezdett el foglalkozni.
Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások

Pörögnek az ALDI utazási irodájánál a nyári foglalások 

A Magyarországon hetedik éve működő kiutaztató iroda rendkívül erős hónapot zárt 2024 januárjában.
"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"

"Egyensúlyt kell teremteni a vendégek és a helyben élők között"  

A turizmus komoly gazdasági jelentőséggel bír Ausztriában is, de gyakran terhet jelent a lakosság számára. 
Személyi változás az Österreich Werbungnál

Személyi változás az Österreich Werbungnál 

Kaufmann Ildikó február végén távozik az Österreich Werbungtól, feladatait március 11-től Borsi Valéria veszi át.
Huszonöt  osztrák város korlátozná az autósforgalmat

Huszonöt osztrák város korlátozná az autósforgalmat 

Ehhez azonban az osztrák KRESZ, az StVA módosítására van szükség.
Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére

Titkos kapuk nyílnak meg Máltán egyetlen hétvégére 

A látogatóknak életre szóló élményben lesz részük miközben a nagyközönség előtt általában zárva tartó helyeket ismerhetnek meg. 
Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében

Hetedhét ország kalandos felfedezése a Fjällräven Classic szervezésében 

 Az eseménysorozat idén is ellátogat Svédországba, Dél-Koreába, Dániába, Németországba és az Egyesült Államokba, visszatér az Egyesült Királyságba, illetve elsőként járja be Chile egyedülálló vidékét.
Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron

Készpénzfelvétel külföldön? Megoldható, de nem minden áron 

Könnyen megkopaszthatják az embert a külföldi pénzautomaták. Szerencsére van olcsó megoldás is - mutatjuk.
Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern

Alakul Bécs új okos városrésze: Aspern 

Az osztrák főváros legújabb szlogenje a Smart City, amelynek jegyében egy új negyedet álmodtak meg.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.