Új arculattal lép a világ elé Marseille

Marseille folyton nyüzsgő, lüktető nagyváros a Földközi-tenger partján. Franciaország legnagyobb kikötőhelye hamarosan új arculattal gazdagodik.

Rengeteg itt a turista, emiatt keverednek egymással a nyelvek, hiszen Földünk legkülönbözőbb részeiből érkeznek ide fiatalok és idősebbek. A vendéglátók pedig azon fáradoznak, hogy az külföldiek minél jobban érezzék magukat Franciaország második legnagyobb városában. Tréfásak, segítőkészek és rendkívüli kereskedői érzékkel rendelkeznek.

Új infrastruktúra van készülőben

Ebben a nemzetközi metropoliszban – amelyet valaha a görögök alapítottak – jól megfér egymással a régi és az új. Ahogy ma is emlegetik: ez a város egy hatalmas kulturális olvasztótégely építészeti remekekkel, különböző stílusokkal és modern, XXI. századi értékekkel. Nem véletlen tehát, hogy Marseille 2013-ban elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa címet. Sőt, a franciák világszerte ismert forradalmi és nemzeti himnusza is ebből a városból ered.

Az egykori uralkodók mindig számon tartották Marseille-t és segítették a fejlődését. Ennek egyik bizonyítéka, hogy a XIX. században új kikötőt építettek. Amikor pedig 1898-ban megnyitották a Szuezi-csatornát – melynek emlékére példaként Verdi megírta az Aida című operáját –, Marseille kikötőjének a jelentősége tovább nőtt, mivel a korábbinál megnégyszereződött az áruforgalma. Ennek előnyeit ma is élvezi a város.

Marseille-ben a megőrzött múlt mellett egyre inkább feltűnnek a jelen jegyei is a település arculatán. Mindezt annak köszönheti, hogy 2020-ig megújul a város, erre pedig egy jól kidogozott fejlesztési programot valósítanak meg. Teljesen új infrastruktúrát építenek, amely lényegesen javítja az itt lakók és az ide érkező turisták életminőségét. A városban arra törekszenek, hogy Marseille Európa első húsz leglátogatottabb településének egyike lehessen a jövőben.

Új negyedeket emeltek

Ennek a jelei máris jól láthatók. Az utóbbi időben ugyanis régi negyedek tűntek el és a helyükön újak jöttek létre. Több múzeum, szálloda, étterem szolgálja a növekvő idegenforgalmat. Új irodaházak, sportlétesítmények emelkednek már, új felüljárót és modern kórházat is építettek a belvárosban, a kikötőben pedig megteremtették a konténeres hajószállítás feltételeit. Erről a helyről manapság harminc országba juthatnak el az utazók. Ma már a tengerparti részen öt kilométer hosszúságban, modern sétányon közlekedhetnek a látogatók. Rengeteg a park, a zöldfelület, és a gyerekek örömére több korszerű játszóteret is kialakítottak. A homokos partú strandját ilyenkor nyáron különösen sokan látogatják. Érdekességnek számít, hogy a belvárosban egy valamikori görög kikötő feltárt romjait is bemutatják. A maradványok hátterében viszont új, emeletes épületeket emeltek, a modern futballstadion pedig már a város egyik jelképévé vált.

Marseille-ben az új városarculati program megvalósítása tehát jó úton halad. A fejlesztésre szánt pénzt fontos célra fordítják, miután meg akarják mutatni Európának, hogy mennyire fontos hely Marseille. A város központjából gyalogosan is gyorsan elérhetők a fontosabb nevezetességek. Közel van a hatalmas kikötő a látványos rakodódarukkal, illetve a jachtokkal. Nem beszélve a monumentális Szent Miklós erődről, vagy az új tengerparti sétányról, amelyet főleg a családtagokkal érkező turisták kedvelnek igazán.

Látni a román-bizánci stílusban épült bazilikát, a Notre Dame de la Garde-t, amely lenyűgöző méreteivel messziről felfedezhető és a város egyik meghatározó ékessége. 1893-ban szentelték fel, azóta zarándokhely. A templom különleges és gazdagon díszített belsejében a falakon hajómodellek, zászlók és fogadalmi táblák találhatók. Emellett szintén nevezetes a gótikus nagy székesegyház, a Chatedrale de la Major is, amely az olaszországi genovaira hasonlít. A régi városrész utcái azért érdekesek, mert szűkek és kanyargósak.

Pazar panoráma a városdombról

Ha felsétálunk a város feletti dombra – ahol padok nyújtanak pihenést az érdeklődőknek –, pazar panoráma tárul elénk a régi épületekre, az új üvegpalotákra, amelyek már a jelen századunk építményei Marseille-ben. Így az itteniek példaként emlegetik a világ harmadik legnagyobb hajótársaságának égbe nyúló székházát, amely nemrég készült el. Ebben a városban ugyanis értelemszerűen sok minden szól a tengerről, a hajózásról, a kikötőről.

A többek között kézműves manufaktúrák által készített szappanjairól, az olajáról, a hatalmas kikötőjéről és bazilikájáról híres Marseille tehát nap mint nap lüktető életet él. Hihetetlen a forgalom az utcákon, ahol az autók végtelen sorával találkozhatunk, miközben a járdákon is nagyon sokan járnak.


Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum

Hundertwasser rajongóknak: hamarosan ismét nyitva a bécsi múzeum 

Fél éven át tartó felújítást követően márciustól újra látogatható a bécsi Hundertwasser Múzeum, a KunstHaus Wien.
Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát

Közösen írtak történelmet - 2023-ban több mint 3 millió turista kereste fel Máltát 

Ez kiemelkedő siker, hiszen csak 2024-re tervezték a szigetország turisztikai vezetői, hogy elérik a covid előtti bevételi szintet.
Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói

Sztrájkolnak az Eiffel-torony dolgozói 

Párizs legismertebb turistalátványosságának alkalmazottai az építmény gazdasági irányítása ellen tiltakoznak hétfő óta.
Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál

Így állnak az idei nyári foglalások eddig a TUI-nál 

Nem árulunk el nagy titkot, ha elöljáróban elmondjuk: Törökország szerepel eddig a foglalások élén.
Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére

Különleges kabinok vezetnek fel a Dolomitok legszebb hegyére 

A panoráma a magasból szédítő és felejthetetlen élményt jelent annak ellenére, hogy a felvonó állógondoláiban félelmetes élmény az utazás.
A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe  2024-ben

A városi utazások a német beutazó turizmus meghatározó területe 2024-ben 

 A Német Turisztikai Hivatal (DZT) 2024-ben a városi utazások szegmensében látja a németországi beutazás további felépülésének legnagyobb lehetőségét.
Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében

Új üzleti platform - a kínai utazási piac fellendítése érdekében 

A SmoothTravel platformjára a teljes nemzetközi turisztikai szegmens regisztrálhat, ideértve a desztinációkat, ki- és beutaztató touroperátorokat, és minden egyéb, turisztikához köthető vállalkozást.
Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség

Hazai megjelenés az MIPIM-en: zéró kibocsátás, fenntarthatóság, karbonsemlegesség 

Idén a kiállítás fókuszában a zéró kibocsátás, a fenntarthatóság, a karbonsemlegesség áll, amelyre a magyar standon felvonultatott ipari, iroda és hotelfejlesztések jó példával szolgálnak.
A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti

A színes házikókkal teli görög sziget, mely Európa egyik legszebb települését rejti 

A török partokhoz közeli Symi a klasszikus „csendes" úti célok között szerepel.
Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál

Teljes pompájában ragyog és dübörög a riói karnevál 

Bár két hete egészségügyi veszélyhelyzetet hirdettek Brazíliában, a több millió turistát vonzó riói karnevál megrendezésre került és ragyogóbb, mint valaha.

Interjú

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.
Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban

Kedvenc desszertjeink a legszebb kiadásban 

Korábban írtunk már a ZAZIE „újragondolatlanul” merész, hamisítatlan magyar konyhájáról - de nem lehet szó nélkül elmenni Nagy Gergő szemet gyönyörködtető tányérdesszertjei mellett sem.