Vessünk véget a borravaló intézményének!

A borravaló tolakodó, nem hatékony, ugyanakkor megalázó – állítja Jay Rayner, a The Guardian szerkesztője, aki személyes élményein keresztül mutatja be miért is mondott csődöt a borravaló intézménye.

Itt az idő, hogy véget vessünk a borravaló intézményének! -ajánlja az éttermeknek a The Guardian szerkesztője, Jay Rayner.

Minden egyes alkalommal, amikor étterembe megyek, úgy érzem, hogy számomra teljesen idegen emberek, a pincérek veszik át a kontrollt és őrködnek felettem. Ez baromira idegesít! Általában semmit sem tudok róluk. Nincs garanciám arra, hogy jól fogom magam érzeni vagy sem. Sebaj! Végül is nincs mitől tartanom, hiszen megkapják majd a jutalmukat, a borravalót, amit az étkezést követően otthagyok majd. Mintha ez bármilyen különbséget jelentene! Itt az ideje, hogy tudomásul vegyük, hogy a borravaló egy tolakodó, elavult, működésképtelen és végeredményben hatástalan rendszer, nem illeszkedik a mai kor, a szolgáltatóipar követelményeihez - állítja Jay.

Valóban lehetséges befolyást gyakorolni a szolgáltatás minőségére a kiegészítő jövedelem által? Nem! Jay úgy véli bátor lélek az, aki ma elutasítja a borravaló fizetését. Függetlenül attól, hogy adunk-e vagy sem, nem tudhatjuk, hogy a személyzet ténylegesen megkapja-e a borravalót, hacsak nem faggatjuk őket, ami viszont teljesen tönkrevágja az élményünket. Feltételezem, hogy általában tudunk készpénzt otthagyni, de a plasztikkártyák korában egyáltalán nem biztos, hogy mindenkinél van készpénz. És ha még ott is hagyjuk a borravalót, ki tudja, hogy kinek a kezébe kerül a végén? -teszi fel a költői kérdést a The Guardian szerkesztője.

De van egy nagyobb probléma is ezzel! Tekintsük úgy a pincéreket, mintha kvázi szolgáink lennének, akiket meg lehet jutalmazni kényünk, kedvünk szerint? Vagy inkább hiszünk abban, hogy munkájukért cserébe méltók egy normális fizetésre? Számomra nem is kérdés, hogy ez utóbbi az egyetlen járható út! - fejti ki véleményét Jay Rayner.

A borravaló mellett kiállók tábora úgy véli, nincs más mód arra, hogy a szolgáltatással kapcsolatos elégedettségünket vagy elégedetlenségünket kifejezzük. Jay szerint ez egyszerűen nem igaz! Számtalan eszközünk van arra, hogy kifejezzük elégedettségünket, akár az egyszerű köszönet által, melyet a jól megfizetett alkalmazottak mindig örömmel fogadnak. Az egyetlen igazi érv, az áfamentesség kérdése lehet, hiszen az áfa jogilag nem alkalmazható a borravalókra, melyeket önként adnak a vendégek. De bizonyára nem olyan karakán a vendéglátóipar, hogy ennek kapcsán leüljön az illetékes fehérházi vagy brüsszeli adóhatóságokkal egy alacsonyabb vendéglátóipari Áfa kiharcolásáért.

Egyes vendéglátósok megteszik a szükséges lépést, mint ahogy az Egyesült Álllamokbeli Danny Meyer a Union Square csoporttól vagy a Gallivant Hotel, akik azzal érvelnek, hogy hosszú távon jobban megéri nekik, ha a minőségi alkalmazottak munkáját biztonságos jövedelmekkel honorálják. Cserébe a vacsora vendégek magasabb árakat fognak látni az étlapon, de legalább tudják, hogy az ár amit látnak, az pontosan az, amit fizetniük kell és azok az emberek akik kiszolgálják őket, rendesen meg vannak fizetve.

Forrás: The Guardian, Observer Food Monthly


A város, ahol a Titanic született

A város, ahol a Titanic született 

Belfast, ahol lépten-nyomon jelen van a történelem.
Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt

Ennyivel nőtt a Törökországba látogató magyarok száma két év alatt 

Az elmúlt két év alatt több mint két és félszeresére nőtt a Törökországba látogató magyar turisták száma.
Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve

Az infláció ellenére is nagy az osztrákok utazási kedve 

Élénk osztrák utazási kedvről tanúskodik az osztrák autóklub frissen elkészült jelentése.
Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal

Rézvárostól a Vízi Várig - egy korty konyakkal 

Szlovák Turisztikai Hivatal invitálására az egyik legrégebbi történelmi város, Besztercebánya környékének felfedezésére indultunk.
Utazási hackerek jelentkezését várják

Utazási hackerek jelentkezését várják 

Z-generációs álommeló: ismét lehet pályázni World Travel Hackernek.
Új program a Brazíliába látogató turistáknak

Új program a Brazíliába látogató turistáknak 

Kihagyhatatlan program annak, aki kikapcsolódásra és pihenésre vágyik.
Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság  az ÖRV kongresszusán

Fókuszban az optimizmus és fenntarthatóság az ÖRV kongresszusán 

Európa „túlzottan elkényelmesedett a jólétben, de optimista döntésekkel még lehet változtatni.
Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében

Űrközpontra bukkantunk Brüsszel szívében 

Ittunk egy mennyei trappistát, beszélgettünk egy titokzatos emberrel és megvizsgáltuk az unió szívét.
Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség

Négy évszakos desztináció az új feltörekvő emírség 

Ras Al Khaimah most a magyar piacot is célba vette.
Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást

Ez az olasz város betiltaná az éjfél utáni fagylaltárusítást  

Azonban sokan látják úgy, hogy a szigorítás túl messzire megy.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.