Az éghajlatváltozás hatására bezöldülnek az élhető vizek

A 21. század végére a világ óceánjainak legalább fele zöld színű lesz, köszönhetően annak, hogy az éghajlatváltozás nyomán egyre melegebbé és savasabbá válik a tengervíz, amelyben így elszaporodnak a víz felszínén lebegő aprócska, fotoszintetizáló élőlények - mondja egy új kutatás.

Persze nem mindenütt: a szubtrópusi vizek, amelyek jelenleg a legtöbb fitoplanktont tartalmazzák, lassacskán élhetetlenné válnak majd a legtöbb faj számára, így ezek az óceánok egy kékebbé válnak, miközben a hidegebb éghajlatok vizei kizöldülnek, mondják a szakértők.

{youtube|id=wAsNzQ2RDqM}

A kutatók az elmúlt évtizedek műholdas képei alapján hozták létre modelljüket: a felvételeket olyan programokkal analizálták, amelyek felmérték a klorofill mennyiségének változásait a vizekben, mégpedig olyan módon, hogy sikerült kizárniuk az éves időjárási ciklus okozta varianciákat a fitoplanktonok mennyiségében. Az új modell révén, amely a fitoplanktonok táplálékforrásaitól kezdve növekedési ütemükön keresztül az óceáni áramlatok viselkedéséig számtalan faktort számításba vesz, így minden eddiginél pontosabban előre jelezhető, hogy fog kinézni a földi óceánok felszíne az elkövetkező időkben. És egyúttal az is, hogyan fogják látni a műholdak vagy a távolabbi űreszközök bolygónkat.

A szakértők szerint, ha minden úgy folytatódik, ahogy eddig, 2100-ra az óceánok felszíni hőmérséklete átlagosan 3 °C-kal növekszik, ami a világ óceánjainak legalább fele esetében komplex színváltással jár együtt. A bolygó színének változása valószínűleg olyan mértékű lesz az évszázad végére, hogy az emberi szemmel is érzékelhető lesz, a földfigyelő műholdak pedig egészen bizonyosan észlelni fogják a változást. Sőt, az új modell szerint a színváltás akár már a 2050-es években olyan mértékűvé válhat, hogy bolygónk inkább zöldnek tűnik majd, mint kéknek. A fitoplanktonokkal együtt pedig a teljes óceáni ökoszisztéma is átalakul majd, hiszen ezek az apró élőlények jelentik a tengeri tápláléklánc alapját.

Forrás: iPon


Marie Antoinette a Pozsonyi várban

Marie Antoinette a Pozsonyi várban 

A „Marie Antoinette – Bécstől Versailles-ig és egészen a guillotine alá” címet viselő kiállítás a Pozsonyi vár lovagtermében kapott helyet.
Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében

Elit golfverseny a Turkish Airlines szervezésében 

A világ élvonalbeli golfozóit felvonultató 2025-ös Turkish Airlines Open négy napon át kínált világszínvonalú sportélményt az antalyai Regnum Carya Golf & Resort pályáján.
Mérgező füstfelhő Sevillánál

Mérgező füstfelhő Sevillánál 

Feltételezhetően mérgező füstfelhő miatt mintegy 80 ezer ember nem mehet ki a szabadba Sevilla környékén.
Földrengés Görögországban

Földrengés Görögországban 

Erős földrengés rázta meg Kréta térségét, károkról nem érkezett jelentés.
Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló

Hajnan varázsa: egzotikum, élmények – helyszíni beszámoló  

A hazai utazási irodásokkal közösen felfedeztük Kína trópusi üdülőparadicsomát.
Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál

Egyre több kék zászlós strand a spanyoloknál 

A legtöbb, 164 zászlós strand a kelet spanyolországi Valencia tartományban található.
Különös fesztivál Linzben

Különös fesztivál Linzben 

Rendhagyó módon megélhető Linz város friss jövőstratégiája.
Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére

Velence egyre süllyed – de itt egy merész ötlet a megmentésére 

Egy olasz mérnök nem kevesebbet javasol, mint hogy szó szerint megemeljék a süllyedő várost.
Ankara az UNESCO listáján

Ankara az UNESCO listáján 

Ankarát, Törökország fővárosát, hivatalosan is bejegyezték a világörökségi várományosi listára.
MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció

MUISZ: kínai fotókiállítás és turisztikai prezentáció 

Ahol a mennyország a Földre költözött.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.