A magyar utaztatók még a Facebook-botránytól sem félnek!

A magyar utaztatók még a Facebook-botránytól sem félnek! 

Dagad az adatvédelmi botrány. Ennek ellenére úgy tűnik, a Facebook a turizmus szereplői számára is megkerülhetetlen.
Mire készül idén a Valyo?

Mire készül idén a Valyo? 

Van egy civil szervezet, amelynek tagjai arra törekszenek, hogy visszaadják a Dunát az embereknek. Idén a Lágymányosi-híd lábánál vertek tanyát, ahol valami nagyon izgalmasra készülnek.
Háborítatlan "háborús" övezet - Egy katonai lőtér rejti hazánk legritkább fajait

Háborítatlan "háborús" övezet - Egy katonai lőtér rejti hazánk legritkább fajait 

Adott Magyarország második legnagyobb katonai lőtere, rajta pedig Európa legveszélyeztetettebb hüllőjének, a rákosi viperának az élőhelye. Miként lehet feloldani a hon- és a környezetvédelem érdekellentétét?
Adómentességet kaptak a brüsszeli szállodák

Adómentességet kaptak a brüsszeli szállodák 

A belga főváros vendéglátó- és szállodaipara számára a márciusban Brüsszelben történt merényletsorozat már csak a kegyelemdöfés volt. Az ottani HORECA-ágazat a párizsi terrortámadások óta minden idők legínségesebb napjait éli. A kormányzat a Brüsszeli Szállodaszövetség kezdeményezésére rögtön megtette a megfelelő lépéseket, hogy könnyítsen a szállodaipar helyzetén.

Széles vászon, nagy haszon 

Mennyibe kerül és mennyit hoz egy úti cél számára, ha az utcáin filmeket, sorozatokat forgatnak? Budapest egyre népszerűbb a filmes producerek körében, ugyanakkor a filmvásznon leggyakrabban a magyar főváros még Berlint, Párizst vagy Moszkvát „helyettesíti”.

Csődbe ment az egyik legnagyobb holland utazási iroda 

Szeptember 25-én fizetésképtelenséget jelentett a közel 90 éve működő holland Oad Reizen. Az iroda Facebook oldalán hangsúlyozta, hogy mindent megtesz a zökkenőmentes befejezésért. 

Pénz a burka alatt 

Egy vadonatúj tanulmány szerint a jövő évtized utazói globálisan a muzulmánok lesznek. Gyarapodó számuk, emelkedő életszínvonaluk és az átlagosnál nagyobb mértékben bővülő turisztikai kiadásaik tekintélyes réspiac ígéretével kecsegtetnek.

Megy a levesbe az aranytojást tojó tyúk 

Hollandia Európa egyetlen államaként, amelyben országszerte legalizált a könnyűdrogfogyasztás, évtizedekig profitált a drogturizmusból. Egy új rendelet bevezetésével azonban ez végleg megváltozott. A külföldi marihuánakedvelők elmaradását a turisztikai szolgáltatók is megsínylik.
Nem füvezhetnek, ezért elmaradnak a turisták Hollandiából

Nem füvezhetnek, ezért elmaradnak a turisták Hollandiából 

Hollandia Európa egyetlen állama, ahol országszerte legalizált a könnyűdrog fogyasztás, évtizedekig profitált a drogturizmusból. Egy új rendelet bevezetésével azonban ez végleg megváltozott. A külföldi marihuána-kedvelők elmaradását a turisztikai szolgáltatók is megsínylik.
Már csak feleakkora bővülést jósolnak 2012-re

Már csak feleakkora bővülést jósolnak 2012-re 

A tavaly novemberben Pisában megrendezett World Travel Monitor Forum-on még 3-4 százalékos növekedést becsültek a világ turizmusa számára az élvonalbeli szakemberek. A márciusi ITB-n már csak szerény 2 százalékos bővülésben reménykedtek.

Mit hoz az európai szállodáknak 2012? 

Ennek igyekezett utánajárni közös elemzésében a világ elso szállodaipari egyeteme, a The Ecole hôteliere de Lausanne (EHL) és a Horwath Consulting, amely nemzetközi irodahálózatának segítségével 11 európai piacon térképezte fel a szállodaipar pillanatnyi helyzetét, a befektetoi környezetet és a várható kilátásokat.

Mit hoz az európai szállodáknak 2012? 

Ennek igyekezett utánajárni közös elemzésében a világ első szállodaipari egyeteme, a The Ecole hôteliere de Lausanne (EHL) és a Horwath HTL, amely nemzetközi irodahálózatának segítségével 11 európai piacon térképezte fel a szállodaipar pillanatnyi helyzetét, a befektetői környezetet és a várható kilátásokat.

Spórolós európai nyugdíjasok, indiai dollármilliomosok és japán élményutazók 

A világ turizmusa 2011-ben a politikai válságok és természeti katasztrófák ellenére új, eddig soha nem látott teljesítményt ért el. Globálisan az idei évre sem rosszak a kilátások – állapították meg a pisai World Travel Monitor Forumon.

Spórolós nyugdíjasok, indiai milliomosok és japán élményutazók 

A világ turizmusa 2011-ben a politikai válságok és természeti katasztrófák ellenére új, eddig soha nem látott teljesítményt ért el. Globálisan az idei évre sem rosszak a kilátások – állapították meg a pisai World Travel Monitor Forum-on.

Budapest: ötcsillagos kongresszushelyszín négycsillagos áron 

- foglalta mottóba 2011-es kongresszusának előnyeit a Holland Utazási Irodák Szövetsége (Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen). A rendezvényt október 6-9. között rendezték meg Budapesten a Magyar Turizmus Zrt. évek óta tartó lobbitevékenységének köszönhetően. Munkatársunktól

Új virágkort álmodnak a magyarok Srí Lankának 

A Srí Lankai Ínyenc Napokat szervező Lupus Travel és a Qatar Airways hazai képviselői célul tűzték ki, hogy a következő években a 2005-ös cunami előtti szintre növelik a könnycsepp alakú szigetre utazó magyar turisták számát. Munkatársunktól

A turizmus naponta békét teremt a Közel-Keleten 

Néhány éve elsőként jelent meg új közel-keleti termékével a Kartago Tours a piacon, és azóta is nagy sikerrel programozza Jordániát és Izraelt egyiptomi kiindulással kombináló útját. Decemberben legjobb viszonteladóit ajándékozta meg a társaság az utazással, amelyről lapunk munkatársa is tudósított.

Mesevilág a Kárpátok ölelésében 

Ködös völgyekben megbúvó vártemplomok, mesés fő úri kastélyok és zord sziklákon őrködő erődök vidéke Dél-Erdély. Egy őszi sajtóúton a Román Turisztikai Hivatal meghívására fedezhette fel munkatársunk az izgalmas látnivalókban bővelkedő, „erdőn túli” tájat, ahol egymás után újítják fel a történelmi épületeket.

Végtelen történet? 

A bejegyzett utazási irodák és érdekképviseletük hiába tiltakozik: a fekete utazásszervezés kérdése évek óta megoldhatatlan probléma elé állítja az államigazgatást. Hiába érkeznek a be- és feljelentések a területileg illetékes ügyészségekhez, a fogyasztóvédelmi hatósághoz, eddig még nem senkit sem büntettek meg komolyan illegális utazásszervezésért. Pedig jogos az irodák kifogása: hogyan tudnának versenyezni olyanokkal, akiknek nem kell megfelelniük semmilyen törvényi előírásnak.

Bihari kalandok 

A Nagyváradtól egyórányira fekvő erdélyi kisváros, Belényes és annak térsége igyekszik felrajzolni magát a nemzetközi turizmus térképére. A település környékén profi raftingtúrákon vehet részt az ember, egyedülálló barlangokat látogathat meg, és a legkiválóbb ételeket kóstolhatja meg a falusi vendéglátóhelyeken.

Legalizálni akarják a véres hurkát a civilek 

Készülőben van a falusi vendéglátásra vonatkozó Jó Higiéniai Gyakorlat Útmutató kidolgozása. Ezzel kapcsolatban számos hír jelent meg arról, hogy az útmutató bevezetésével megszűnhet a házi disznóvágás mint évszázados magyar falusi hagyomány, ezzel pedig fontos kínálati elemtől fosztják meg a magyar falusi vendéglátókat. Ezzel szemben tény, hogy jó fél évtizede már így is tilos disznótorossal kínálni a vendéget. Az érdekvédelmi szervezetek azon dolgoznak, hogy a készülő útmutatóba belekerüljön a falusi vendégasztalra vonatkozó szolgáltatás is, azaz a falusi vendéglátók vendégeik számára is vághassanak otthon állatot.

Vonzóbb, mint valaha 

Az idén március 11–15. között immár 43. alkalommal rendezték meg a világ utazási szolgáltatóinak és turisztikai hivatalainak legnagyobb éves seregszemléjét, az ITB-t Berlinben. A vásáron a tavalyival csaknem megegyezően 11 ezer kiállító vett részt 187 országból, a látogatószám viszont rekordot döntött. Érthetően sokan voltak kíváncsiak arra, hogy a gazdasági világválság milyen hatást gyakorol a turizmusra. Meglepetést okozott, hogy a német utaztatók már nem egy évre, csak egy hónapra előre terveznek. Jövőre március 10–14. között rendezik meg a berlini vásárt.

Eredményes globális együttműködés 

A Oneworld légiszövetség február elején ünnepelte 10 éves fennállását. A Madridban rendezett jubileumi sajtótájékoztatóra lapunk is meghívást kapott.

Harc az első helyért 

Az utazási szakma számára technológiai megoldásokat kínáló európai Amadeus november végén sajtóút keretében mutatta be nizzai technológiai központját és ismertette közép- és hosszútávú stratégiáját a közép- kelet- és dél-európai piacain. A disztribúció mellett továbbra is fontos a cég üzletpolitikájában az IT, nagyobb hangsúlyt kap a vasúti üzletág, hazánkban pedig a piacvezető pozíció visszaszerzése a cél.
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!