Cégek rendezvényes döntéshozóit tömörítő szakmai közösség alakult

Cégek rendezvényes döntéshozóit tömörítő szakmai közösség alakult 

Magyarországon is elindult az UNICEO, a vállalatoknál dolgozó, rendezvényekért felelős döntéshozók szakmai közössége.

Uber-sofőrök, így kell adóznotok! 

Az adóhatóság részletes tájékoztatót tett közzé honlapján az Uber-sofőrök számára, amelyben felhívja a figyelmüket arra, hogy tevékenységük adóköteles, ismerteti, hogyan teljesíthetik kötelezettségeiket, továbbá, hogy a különféle adófajták közül melyik hogyan érinti őket. 

Fokozottan ellenőrzik a vendéglátóhelyeken felszolgált pitákat 

A vendéglátóhelyeken kínált pita termékek fokozott ellenőrzését rendelte el hétfőn Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár. A szigorított vizsgálatot a NÉBIH Kiemelt Ügyek Igazgatósága által nemrég történt pitaüzem leleplezés indokolta: a vállalkozás ugyanis nagy mennyiségben szállította ismeretlen helyekre a rendkívül rossz higiéniai körülmények között gyártott termékeket - olvasható a NÉBIH közleményében.

Torkoskodással indul a Gasztroélmények éve 

A Gasztroélmények éve 2016 programsorozat első állomása a Torkos Csütörtök lesz február 11-én, amelyhez eddig 600 étterem csatlakozott - mondta el a Magyar Turizmus (MT) Zrt. vezérigazgatója hétfőn az M1 aktuális csatornán.

Újra Turizmus és Profit konferencia 

Megkezdődött a kongresszusi központ tervezése. 300 milliárd forint juthat a hazai turizmus és vendéglátás fejlesztésére. Pályázati források és pályázati stratégiák, konzultációs lehetőséggel.

Még ebben a ciklusban felépül a budavári lovarda és Főőrségi épület 

Még ebben a kormányzati ciklusban újjáépül a budavári lovarda, a Főőrségi épület és a Stöckl-lépcső, és a tervek szerint 2018-ig rekonstruálják a palota Szent István-termét is - számolt be az Országgyűlés Kulturális bizottságának pénteki ülésén L. Simon László.
Rendezvénycsarnokot, kézműves sörfőzdét és múzeumot is kap Nagykanizsa

Rendezvénycsarnokot, kézműves sörfőzdét és múzeumot is kap Nagykanizsa 

Félmilliárd forintot kapott a Modern városok program keretében tervezett négy beruházás előkészítésére Nagykanizsa, amely rendezvénycsarnok, versenyuszoda és konferenciaközpont építésének, illetve az egykori ferences kolostor felújításának előkészítésre fordíthatja ezt az összeget.
Elfeledett monostorok, kastélyparkok, növényritkaságok

Elfeledett monostorok, kastélyparkok, növényritkaságok 

Hallott már a kilenctörzsű álmosdi vadgesztenyefáról, a regősök kedvencéről, a zeleméri templomromról vagy a Wenckheim-család kilenc Békés megyei kastélyáról? Ha még nem, ez a három kisfilm Önnek szól! 
Budapesten gyűlnek össze a magyar világjárók

Budapesten gyűlnek össze a magyar világjárók 

Harmadszor rendezik meg a neves előadókat felvonultató Járatlan Utakon Fesztivált Budapesten. Az esemény szervezője Csonka Gábor, alias Vandorboy, aki elmondása szerint a legtöbbet utazott hátizsákos magyar. Ő maga is számos körutazást szervez a világ több tájára.
Zarándokvonat indul Csíksomlyóra, Szombathelyre és Mátraverebélyre

Zarándokvonat indul Csíksomlyóra, Szombathelyre és Mátraverebélyre 

Az idén három zarándokvonat indul a Misszió Tours és a MÁV-Start együttműködésében: Csíksomlyóra már ötödször, két belföldi helyszínre most első alkalommal.  

Csináld másképp! HSM-találkozó a Bo33-ban 

Meghívó a HSM Szakmai Baráti Kör 38. évadnyitó találkozójára.

Már lehet jelentkezni a szociális üdültetési pályázatra 

Csütörtök reggeltől lehet jelentkezni az Erzsébet-program szociális üdültetési pályázatára - jelentette be Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára sajtótájékoztatón Budapesten.

Számos díjnyertes étterem a Torkos Csütörtök listáján 

Hamarosan itt a Torkos Csütörtök, melyre már több mint félezer vendéglátóhely jelentkezett. Az éttermi regisztráció 2016. február 9-én, 18 órakor zárul, így vélhetően még ennél is több étterem közül választhatnak a torkoskodni vágyó vendégek. A 11. Torkos Csütörtökre jelentkező vendéglátóhelyek listáján számos díjnyertes étterem is szerepel: a Magyar Turizmus Zrt. Magyar Turizmus Minőségi Díjjal, illetve Rozmaring díjjal kitüntetett partnerei közül több is megtalálható a torkoscsutortok.itthon.hu oldalon szereplő étteremkeresőben.

Hogyan érdemes megjelennie az online térben egy desztinációnak? 

A Budapesti Metropolitan Egyetem és a Magyar TDM Szövetség közös kutatást indított 2015 novemberében a hazai desztinációs márkák online megjelenésének vizsgálatáért.

Ryanair Business Plus árak az Amadeusban 

Januártól már a Ryanair légitársaság Business Plus árai is foglalhatóak az Amadeus rendszerében a Light Ticketing segítségével.

Bárki lovaggá vagy golfbajnokká válhat a miniatűr világban 

Kigyulladtak az olajos hordók és lángok csaptak fel a fák ágai közül is. A tűzoltó már a ballonok előtt állt a fecskendővel, a másik lánglovag kezében egy tömlő. Villogva jött egy tűzoltó autó, a másik már meg is érkezett, a kosarát emelte. Szerencsére nem a valóságban történt a tűzeset, hanem a Small World nevű debreceni Interaktív Oktatási és Művészeti Galériában kiállított Playmobil játékokkal beendezett egyik terepasztalán figyeltük meg, hogyan zajlik a tűzoltás.

Új koncepció a „cápa szájában” 

Újragondolt koncepcióval indul neki a tavaszi szezonnak a „cápás étterem”, az Oceans 21 Seafood Restaurant a Szépvölgyi úton. A figyelemfelkeltő nyitott cápa száj, mint bejárati dizájnelem természetesen megmarad.

Ügyfélpartizott a Turizmus Trend kiadója, a PPH 

Egy ügyfélparti keretében hivatalosan is megnyitotta az évet a Professional Publishing Hungary.

Mérlegen a decemberi szállodai adatok 

A hazai turisztikai szakma képviselői - az októberi és novemberi külföldivendég-éjszaka számának csökkenését követően - már várják, hogy milyen volt a hazai és budapesti szállodák utolsó havi teljesítménye. Bár a KSH adataira még várni kell, a nemzetközi STR riport és a hazai Hotel Monitor decemberi felmérésének eredménye már megjelent.

Bódis Márta a Christian Tour irodavezetője 

Bódis Mártát nevezték ki a hamarosan megnyíló budapesti Christian Tour-iroda vezetőjének. 

Bocuse D'Or Europe: 6 hazai séf csap össze a döntőbe jutásért 

Óriási a tét, hiszen idén Budapestre, Magyarországra és a magyar gasztronómiára figyel majd a világ. Május 10-11-én ugyanis hazánkban rendezik a világ legrangosabb szakácsversenyét, a Bocuse d’Or-t. A Budapesten, a Hungexpoban megrendezendő Bocuse d’Or Europe versenyen 20 európai nemzet között dől majd el, hogy melyik 11 ország séfje jut be a 2017-es lyoni világdöntőre. A magyarok számára hátravan még február 18-án a hazai döntő, ahol hatan versengenek azért, hogy az európai versenyen képviseljék hazánkat. Felkészülésüket a svéd sztárséf, Tommy Myllymäki egy Budapesten tartott mesterkurzussal segítette.

Csütörtöktől ismét beveszik a busók Mohácsot 

A Maszkot ölt apraja-nagyja című farsangi készülődéssel megkezdődik csütörtökön a mohácsi busójárás, amelynek keretében hat napon át 1200 jelmezes űzi a telet a Duna-parti városban.

Vasúti ékszerdoboz Püspökladányban 

A vasútnak állított emléket magángyűjteményével Bíró Ferenc Mihály Püspökladányban. Tizenöt év gyűjtőmunkája eredményének egy részét mutatja be a decemberben nyílt kiállításán, egy kis vasúti ékszerdobozban. Az „Ahol a vasút múltja végleg otthonra lelt” című tárlaton jártunk. 

Sok magyarnak már tavasszal kezdődik az üdülési szezon 

Évről évre nő azoknak a családoknak a száma, akik az üdülési szezon nyitányát a gyermekeik iskolai tavaszi szünetéhez igazítják, ami idén március 24. és 29. közé esik. A visszajelzések azt mutatják, hogy a családok többsége pár nappal megtoldva a szünidőt az egy hetes, elsősorban egyiptomi, illetve európai utakra fizet be az irodákban – derül ki az Invia friss felméréséből.

Távozik a Magyar Turizmus Zrt.-től Maráczi Gábor 

Levélben értesítette távozásáról a turisztikai szakma képviselőit Maráczi Gábor, a Magyar Turizmus Zrt. marketingigazgatója.

Így újultak meg a Danubius-szállodák 

A 2015-ös évben a Danubius magyarországi szállodái a fokozott üzletmenet mellett is igyekeztek felújításokat végezni a leginkább erre szoruló területeken.

Hivatal, részvénytársaság, ügynökség: így változott az állami turizmusirányítás 

Közel száz éve működik olyan állami hivatal Magyarországon, amelynek feladata a turizmus irányítása. Ezt a szervezetet nevezték már hivatalnak, részvénytársaságnak, és még az is elképzelhető, hogy új elnevezése hamarosan ügynökség lesz. 

Megérkezett a második Balatoni Gasztrotérkép 

Ezúttal a Káli-medence-Badacsony-Tapolca-Szigliget-Vonyarcvashegy-Keszthely-Héviz-Sümeg-Somló tengely legjobb vendéglátósai és borászai fogtak össze, hogy a csopaki régiót követve ők is bebizonyítsák, van élet a Balatonon télen is. A térképeknek folytatása is várható, hamarosan tavaszi-nyári kiadással, angol nyelvű verzióval, és további régiókkal bővül majd a paletta.

Hiányosságokat fedtek fel a turizmusfejlesztés irányításának ellenőrzésében 

A turizmusfejlesztési intézkedések jogi, intézményi rendszerének kialakításában ugyan nem talált kifogásolnivalót a 2013. január és 2015. augusztus közötti ellenőrzött időszakban az Állami Számvevőszék (ÁSZ), hiányosságokat tártak fel ugyanakkor az ellenőrzésben - tájékoztatta jelentésében az ÁSZ.

Megszűnhet a Magyar Turizmus Zrt., jöhet a Nemzeti Idegenforgalmi Ügynökség 

Nemzeti rendezvényszervező, nemzeti kongresszusszervező, sportrendezvény divízió – hamarosan a teljes turizmust maga alá gyűrő új szervezet jöhet létre, ha megvalósul a hvg.hu birtokába került titkos kormányelőterjesztés.

Kiosztotta szakmai díjait a Magyar Turizmus Zrt. 

A 24. Turisztikai Díjátadó Gálán és Évadnyitó Fogadáson a Magyar Turizmus Zrt. szakmai díjait is átadták február 1-jén, a Budapesti Kongresszusi Központban.

Körömi Anna az év rendezvényszervezője 

A Magyarországi Rendezvényszervezők és Szolgáltatók Szövetsége /MaReSz/ már 15 éve ítéli oda „Az Év Rendezvényszervezője” címet, amelyet 2015-ben Körömi Anna az Event & More alapító partnere vehetett át, a tegnap megrendezett Turisztikai Évadnyitó Fogadáson. A Budafoki Borfesztivál, az Infotér Konferencia, a Mercedes-Benz Családi Nap, a 2015-ös Mercedes-Benz Fashion Week Central Europe és még számos más jelentős esemény szervezésében is közreműködő Event & More Produkciós Iroda és az LWp Kommunikációs Ügynökség által alkotott cégcsoport közös munkáit idén is több szakmai díjjal ismerték el.

Születésnapi kedvezménnyel ünnepel az ETI 

2016. február 3-án két éve, hogy az ETI elindította magyarországi leányvállalatát és megnyitotta budapesti foglalási központját.

Sorban állnak az emberek a kaposvári Tourinformnál 

Aki mostanában Kaposvárra látogat, és felkeresi a Tourinform irodát, meglepődik, hogy sorban állnak az ajtóban. Sok új program lehet, biztosan valami jót találtak megint ki – gondolhatnánk.

Januári napfürdő Tunéziában 

Első ízben rendezte meg külföldön katalógus-bemutatóját a Taurus Reisen. A tunéziai hátterű utazásszervező az idegenforgalmi hivatal és a nemzeti légitársaság támogatásával Tunéziában látta vendégül közel 110 viszonteladó partnerét január utolsó napjaiban.

Modern köntöst kap a szegedi Alabárdos Étterem 

Új tulajdonosok - a Gellért és Fiai Kft., valamint Radnóti Ramon - üzemeltetik a szegedi Alabárdos éttermet. Az átalakítás gőzerővel folyik, a Sonka és borbár szombaton nyílik meg.

Lehet olcsóbb az utazási iroda a Bookingnál 

Végéhez közeledik a Gazdasági Versenyhivatal ágazati vizsgálata az online szálláshelyfoglalások piacán.

Ötvenezer külföldi választotta Szegedet 

A korábbi évekhez képest jelentősen emelkedett a Szegedre látogató turisták száma 2015-ben - mondta Ács Szilvia, a Szeged és Térsége Turisztikai Non-profit Kft. ügyvezetője kedden a csongrádi megyeszékhelyen.

Hamarosan télen is nyitva áll a bogácsi kemping a turisták előtt 

Kiemelkedő turisztikai évet zártak tavaly a gyógyfürdőjéről országos hírű Bogácson. A dél-borsodi kis faluban 290 ezer látogatót fogadtak, a vendégéjszakák száma pedig elérte a 65 ezret. A turisták között sok olyan volt, aki pihenésre tért vissza erre a településre, de szép számmal akadtak olyanok is, akik 2015-ben jártak először a Bükkalja egyik legszebb településén.

Nagy Furmint Február kóstoló csaknem száz pince boraival 

Kilencvennégy pince több mint százhetven féle furmintot kínál a 7. Nagy Furmint Február kóstolón csütörtökön a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, a Furmint Februárhoz csatlakozott éttermek, szaküzletek pedig egész hónapban erre a szőlőfajtára fókuszálnak.

Nagyot zuhant a párizsi szállodák forgalma 

2015-ben november végéig a magyarországi szállodákban a belföldi vendégéjszakák száma 7,2%-kal, a külföldieké 4,2%-kal volt nagyobb a múlt évinél az MSZÉSZ trendriportja szerint. Az Európában tapasztalt terrorfenyegetettséggel magyarázható, hogy novemberben a szállodák foglaltsága Párizsban 66,5%-ra, Brüsszelben 61,1%-ra csökkent a 2014-es 75,8, illetve 75,7%-ról. A közép-kelet-európai fővárosok között a drasztikusan visszaeső nemzetközi utazások novemberben azonban csak Budapestet érintették, ahol a hotelek kihasználtága 62,3%-ra esett vissza a 2014-es 65,6%-ról. Ezzel szemben nőtt a szállodák foglaltsága Prágában, Bécsben, Pozsonyban és Varsóban is. Az európai szállodaipari tendenciák azonban optimizmusra adnak okot a szakértők szerint.

Manapság szálláshelyet nyitni a legkockázatosabb 

2015-ben közel felére csökkent a felszámolások száma a 2014-es évhez képest, aminek következtében a magyar vállalkozások bedőlési aránya is jelentősen mérséklődött. A kiemelkedően kockázatos iparágak listáján is történtek meglepő fordulatok, mivel a korábban hosszú ideig legkockázatosabbnak ítélt építőipart egy ideje már megelőzte a szálláshely-szolgáltatás. 2015-ben azonban egy másik szektor is maga mögé utasította az építőipart. Az élelmiszergyártás ugyanis az elmúlt évben a vendéglátás után a második legkockázatosabb szektorrá vált.

Ibis Styles néven új szálloda brand jelent meg a magyar piacon 

Egy évvel azután, hogy az AccorHotels valamennyi márkájának üzemeltetését átvette Közép- és Kelet-Európában és ezzel a legnagyobb szállodavállalattá vált a régióban több mint 100 szállodával, melyből 17 Magyarországon található Sofitel, MGallery, Novotel, Mercure és ibis márkanevek alatt, az Orbis Hotel Group új szállodamárkát vezet be a magyar piacon két új ibis Styles szálloda megnyitásával Budapesten.

A magyar utazók nagy része egyénileg szervezi téli kiruccanását 

Minden harmadik magyar utazik a december és március közötti időszakban, amire átlagosan 38.000 forintot költenek, és jellemzően belföldön, főleg városnézéssel és wellnessezéssel töltik az erre szánt időt – derül ki a Budapest Bank megbízásából készült reprezentatív kutatásból. A válaszadók egyharmada biztosítás nélkül vág neki az utazásnak, leginkább azért, mert nem szívesen költ rá, vagy, mert úgy véli, vele nem történhet baj.

78 év után ismét Budapesten lesz az eucharisztikus világkongresszus 

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerint a Magyar Katolikus Egyház számára óriási jelentősége van annak, hogy Budapesten rendezik meg a következő eucharisztikus világkongresszust. 

Táborozna Rubint Rékával Dominikán? 650 ezerért megteheti! 

Alakreform tábor néven hirdet edzésekkel tarkított utazási csomagot Rubint Réka, a programot egy szlovákiai utazási iroda szervezi.

Egy hét múlva nyit Budapesten a román utazási iroda 

A román érdekeltségű Christian Tour a magyar piacon elsősorban görögországi üdüléseket fog árulni.

Új képzések, versenyképes diplomák 

A Zsigmond Király Főiskola (ZSKF) az aktív és végzett hallgatóinak munkaerő-piaci versenyképességük fokozása érdekében új képzési típusokat vezet be, amelyekre most (február 15-ig) lehet jelentkezni. (X)
Feliratkozás a Turizmus Online hírlevelére

Álláshirdetések

Munkatársat vagy munkát keres?

Adja fel hirdetését a Turizmus Online portálon, a turisztikai szakma honlapján! Leendő kollégái is minket olvasnak - válasszon csomagjaink közül!

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás

Autentikus magyar gasztronómia és ünnepi kreativitás 

A Zazie Bistro & Bar császármorzsa standdal hangolódik a karácsonyra.
Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár

Champagne For You: ahol az ország legszélesebb pezsgőválasztéka vár 

A Champagne For You tulajdonosa, Kiszely Katalin mesélt nekünk, aki a pezsgők szeretetét üzleti vállalkozássá és életérzéssé formálta.
Versenyfutás az elégedett vendégekért: lépéselőnybe kerülhetnek az AI-felhasználók

Versenyfutás az elégedett vendégekért: lépéselőnybe kerülhetnek az AI-felhasználók 

Ebben a cikkben megvizsgáljuk, milyen kihívásokkal szembesül a vendéglátás, és hogyan segíthet az AI ezek leküzdésében.