Januári napfürdő Tunéziában

Első ízben rendezte meg külföldön katalógus-bemutatóját a Taurus Reisen. A tunéziai hátterű utazásszervező az idegenforgalmi hivatal és a nemzeti légitársaság támogatásával Tunéziában látta vendégül közel 110 viszonteladó partnerét január utolsó napjaiban.

Amint arról már rövid hírben beszámoltunk, megatanulmányutat szervezett Tunéziába január végén a Taurus Reisen, a Tunisair és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal. A tunéziai tulajdonosi hátterű tour-operátor az észak-afrikai országban tartotta nyári katalógusának bemutatóját, ugyanakkor a meghívottak megismerkedhettek Tunisz, Hammamet és Sousse néhány látványosságával is.

A magyar csoport Bécsből repült Tuniszba a Tunisair hetente háromszor közlekedő menetrendszerinti járatának egyikével, mivel a téli időszakban nincs charterjárat Magyarországról Tunéziába. Az országba megérkezve semmi rendkívülit nem lehetett látni. A főváros, Tunisz utcáin torlódtak a járművek a délutáni csúcsforgalomban, a kávézók tele voltak. Sousse-ban a tengerparti szállodasorhoz érve tűnt fel némi változás: az oda behajtó járműveket fegyveres rendőrök állítják meg és ellenőrzik – a turistabuszoknak ugyanakkor csak lassítaniuk kell. Január 22-én a tunéziai belügyminisztérium az ország területén este 8 és reggel 5 óra között általános kijárási tilalmat rendelt el, néhány nappal később ezt az este 10 és reggel 5 óra közötti időszakra enyhítették, sőt január 29-étől már csak éjfél és hajnali öt óra között van érvényben a rendelkezés.

A Taurus Reisen anyavállalatához, a Mhiri Grouphoz tartozó ötcsillagos El Mouradi Palace szállodába érve újra minden a megszokott mederben zajlott, a személyzet szolgálatkészen intézkedett. Egyedül azt látszott – nem csak itt, mindenhol -, hogy kevés a turista az országban, elsősorban német nyugdíjasokkal lehetett találkozni.

A turistaszám visszaesése egyébként megviseli az országot, hiszen a GDP-nek 7%-át adta a turizmus korábban. A Tunéziai Turisztikai Minisztérium statisztikái szerint 2015-ben 2014-hez képest 44,4%-kal csökkent a vendégéjszakák száma, ha pedig 2010-hez viszonyítunk, akkor 54,5%-os a mínusz.

Tőkeerős nagyvállalat

A vendégeket a Mhiri Group ügyvezető igazgatója, Anis Shili is köszöntötte, később megtudtuk, hogy a tőkeerős nagyvállalat érdekelt az iparban, a vendéglátásban, ezen felül övék a 17-tagú El Mouradi szállodalánc, amely összesen 16 ezer ágyas kapacitást jelent. A csoporthoz tartozik a Sunshine Holiday Group is, ez utóbbinak része a magyarországi Taurus Reisen csakúgy, mint egy-egy túraszervező Nagy-Britanniában, Dániában, Franciaországban, Lengyel- és Horvátországban, Szlovéniában és Szerbiában. A csoporthoz tartozik a VLT transzfercég és egy 1200 férőhelyes konferenciaközpont is.

Leith Ben Zakour, a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal budapesti képviselője a rendezvényen hangsúlyozta, hogy „Tunézia tárt karokkal várja a magyarokat”, ennek érdekében a tour-operátoroknak forgalomarányos támogatást nyújtanak.

Fraj Ben Said, a Tunisair középkelet-európai képviseletének  igazgatója kiemelte, hogy elképzelhető a közép-európai régióba, így Budapestre, Prágába és Varsóba korábban közlekedő járatok újraindítása, de még vizsgálják a konkrét lehetőségeket.

Sokszínű kínálat a nyárra

A Taurus Reisen 2016-os árualapját Kálmán Krisztina irodavezető és munkatársai mutatták be. Utasaik az idén nyáron heti 15 charterjárattal juthatnak el a legnépszerűbb üdülőhelyekre. Tunéziába heti három gépük indul, ebből kettő saját járat Monastirba, egy pedig közös járat Djerbára a Kartago Tours-szal. Antalyára heti négy, Dalamanba pedig heti egy járatot vehetnek igénybe utasaik. Az észak-ciprusi Ercan, a görögországi Kréta, Rodosz és Zakynthos, valamint Bulgária szerepel még az idei kínálatukban. A főbb úti célok mindegyikébe szervez tanulmányutat az idén az iroda.

A viszonteladó partnereknek az idén új szolgáltatásként videókonferencia-lehetőséggel is a rendelkezésére állnak. Ilyenkor az adott iroda munkatársai személyre szabottan kaphatnak választ a kérdéseikre.

Az utazásszervező jutalékrendszere a korábban megszokott 13-18% között mozog forgalomtól függően. Az idén is indul foglalási verseny, ennek részleteiről Sikorszki János partnerkapcsolati menedzser számolt be, aki elmondta, hogy a háromlépcsős rendszerben minden foglalás pontot ér és a szezon végén nyaralásra váltható. Az iroda népszerű gyerekanimációs programja idén is folytatódik, a Sunclub Hotelekben tavaly 1200 gyerek nyaralt Tunéziában, Törökországban, Egyiptomban és Észak-Cipruson.

Tunéziában jó pár szálloda áll felújítás alatt, a katalógus-bemutatónak helyet biztosító sousse-i El Mouradi Palace több mint száz szobája is megújult az elmúlt hónapokban.

Törökországban új desztináció az idén a Taurusnál Dalaman, ahová a Corendon Airlines járataival juthatnak el utasaik. Aki Antalya környékén szeretne üdülni, azok 10/11 éjszakás programot is választhatnak a heti négy járat jóvoltából. Észak-Ciprust immár ötödik éve programozza a Taurus Reisen, idén péntekenként közlekedik charterük Ercanba, előtte antalyai technikai megállással, június 10-től szeptember 20-ig, a Freebird Airlines gépeivel. A szállodakínálatban a megszokott hotelek mellett Kyrenia környékén több új egység is szerepel, reggelis, illetve félpanziós ellátással.

Krétával kapcsolatban elhangzott, hogy ott heti két indulás közül választhatnak az utasok, akiket akár all inclusive ellátás és igazi luxushotelek is várnak a szigeten. Zakynthoson és Rodoszon szintén a háromcsillagos reggelis szálláshelyektől az all inclusive luxushotelekig terjed a választék. Bulgáriában idén már harmadik szezonját kezdi a Taurus Reisen, lekéréssel a Napospart és Elenite szálláshelyei foglalhatók náluk. Egyéni utazással az idén is kínálnak horvátországi üdüléseket, kibővített szálláskínálattal. Új desztináció a Taurusnál az idén Tenerife, ahol változatos szálláskínálat foglalható.

Impressziók Sousse-tól Tuniszig

A Taurus Reisen rövid tunéziai tanulmányútján a katalógus-bemutató mellett Sousse-i bazárlátogatás, quadozás, gálavacsora, a tuniszi medina feltérképezése, valamint a frissen megnyitott Hard Rock Cafe Port El Kantaoui kipróbálása szerepelt a programban. Mindkét bazárban barátságos árusok fogadták a magyarokat, a boltosok azonnal elővették az évekkel ezelőtt megtanult kifejezéseket, zengett a „Szervusz, vizibusz”. Az árak kedvezőbbek, mint valaha, hiszen több az eladó, mint a vásárló.

Az időjárás ideális volt, éjszaka 8-10, nappal 15-20 fok fokot és napsütést élvezhettünk. A kellemes tavaszi időben a bátrabbak az ötcsillagos Sousse-i El Mouradi Palace nyitott medencéjében és akár a tengerben is megfürödhettek. Az El Mouradi Hammamet szálloda belső medencéjét pedig utolsó este lehetett kipróbálni.

Az El Mouradi Palace hastáncosprogrammal fűszerezett gálavacsorája végén vastapssal köszöntötték a részvevők a hotel séfjét és csapatát, akik igazán kitettek magukért.

A gasztronómiai ízutazás másik csúcspontját a tuniszi medina közepén található egykori bej házból kialakított El Mrabet étteremben érte el, ahol régi tunéziai receptek szerint készült ételeket kínáltak fel a legkiválóbb borok kíséretében. A cserépedényben sült bárány, a pisztáciás-mogyorós pohárkrém és a fenyőmagos mentatea mindenki elismerését elnyerte.

A Hard Rock Caféban kiderült, hogy bulizásban is erős a magyar csapat, a DJ még arra is hajlandó volt némi unszolás árán, hogy Kis Grofó örökbecsű „A nézését, meg a járását” kezdetű nótáját is lejátssza. Az egész utazás során maximálisan biztonságban érezhette magát mindenki, és remélhetőleg pozitív tapasztalataikat továbbadják majd az utasoknak is.

 


Verőcei hajóbaleset: még egy holttestet találtak

Verőcei hajóbaleset: még egy holttestet találtak 

A hajóskapitány tagadja az ellene felhozott vádakat.
Bővül az Air France kínálata a téli menetrendben

Bővül az Air France kínálata a téli menetrendben 

Többek között brazil, maldív és svéd célállomásokkal.
Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók?

Milyen zajvédelmi munkákat kérhetnek a reptér környékén lakók? 

Indul a Budapest Airport által támogatott zajvédelmi program következő üteme.
Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat

Június 27-én indul a Budapest-Kanton járat 

A heti négy járat részleteiről szerdán tartott sajtótájékoztatót a világ egyik legnagyobb légitársaságának hazai képviselője, az Aviareps.
Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba

Megint egy Boeing: ezúttal a Singapore Airlines egyik járata került bajba 

A súlyos turbulenciába került járaton több, mint 211 utas és személyzet utazott.
Júniustól újra megy a  FlixBus Horvátországba

Júniustól újra megy a FlixBus Horvátországba 

Az Isztriai-félsziget városai mellett lehetőség nyílik Horvátország délebben lévő partszakaszaira is eljutni a FlixBus másik nyári járatával.
London helyett  Rómába utaznak szívesebben a magyarok

London helyett Rómába utaznak szívesebben a magyarok 

Számottevően változott a repülőjegy ára több úti cél esetében - nyilván ez is hozzájárult a toplista alakulásához.
Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban

Ez a legfelkészültebb kerékpárosbarát térség az országban 

Aki új biciklis kalandokra vágyik, annak Békés Vármegyében érdemes kezdeni a felfedezést.
Húsz éves a Wizz Air

Húsz éves a Wizz Air 

Az első járat 2004. május 19-én szállt fel.
Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye

Jön az ország egyik legnépszerűbb kerékpárversenye 

2024-ben újdonságokkal indul a KÉSZ Group Balatonfondo kerékpárverseny.

Interjú

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”

Klasszis TopDesign 2023 győztesünk: „Nem vagyunk azok a feladós típusok”  

Interjú a Klasszis TopDesign 2023 verseny egyik díjazottjával.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.