Ennyi üres álláshely volt tavaly a vendéglátásban

A Magyar Vendéglátók Ipartestülete immár negyedik alkalommal teszi közzé a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentését, amelyet a korábbiakhoz hasonlóan Zerényi Károly, az MVI képviselő testületi tagja állított össze hazai és nemzetközi adatok felhasználásával.

A helyzetjelentés alapvetően a KSH által közzétett statisztikai adatokat dolgozza fel, amelyből megismerhető a vendéglátás ágazat 2018-as teljesítménye, kiemelten a folyó- és változatlan áras forgalom alakulása, az üzletszám változása, az egy üzletre jutó napi forgalom, valamint a foglalkoztatási, átlagkereseti adatok és az ágazati ÁFA-kulcsok nemzetközi összehasonlítása is.

A folyó- és változatlan áras forgalommal kapcsolatos adatok esetében jelentős változás történt, ugyanis 2019 márciusától a KSH az online pénztárgép adatokat is figyelembe vevő új módszertan alapján gyűjti és teszi közzé a vendéglátás forgalmi adatait. Erre tekintettel a helyzetjelentésben már az új módszertanra épülő adatok szerepelnek, amelyek megbízhatóbb képet adhatnak a vendéglátóhelyi forgalom alakulásáról. Emellett a munkaerőhiány mérése szempontjából fontos mutatószám, az üres álláshelyek aránya is bemutatásra kerül a jelentésben. Az elmúlt néhány évben az üres álláshelyek aránya a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás területén szezonálisan ingadozott, de tendenciáját tekintve folyamatosan emelkedett, amely 2019 I. negyedévében a nemzetgazdasági átlaghoz hasonló módon 2,5%-ot tett ki.

A KSH-adatokon kívül a HOTREC 2019-es ÁFA-táblázatából pedig kiderül, hogy a szálláshely-szolgáltatás 18%-os ÁFA-kulcsa európai összehasonlításban a harmadik legmagasabb, viszont az étkezőhelyi (éttermi, mozgó) vendéglátásban az étel- és a helyben készített alkoholmentes italforgalomra érvényes 5%-os kulcs Luxemburg után, Románia mellett a második legalacsonyabb. Előbbi szolgáltatás esetében 2020-tól szintén 5%-os kulccsal lehet majd számolni. Ugyanakkor a vendéglátásra érvényes áfa-szabályozás összetettsége miatt továbbra is célszerű lenne, ha a kedvezményes adókulcsot más európai országokhoz hasonlóan valamennyi – az alkoholos italokat kivéve – vendéglátóipari szolgáltatásra (ideértve az elvitelre történő értékesítést és a házhozszállítást is) kiterjesztenék. Az immár negyedik alkalommal közzétett helyzetjelentés egyúttal biztosítja a vendéglátással összefüggő fontosabb statisztikai adatok könnyebb áttekintését és időbeli összehasonlítását az érdeklődők számára.

A részletes elemzést itt olvashatják.

Forrás: Turizmus Online


Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak

Két szakácssapka a kassai Márai Bistro-nak 

A Hotel & More Group által üzemeltetett kassai Márai Bistro újabb mérföldkőhöz érkezett.
Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál

Hétvégén Gyulai Pálinkafesztivál 

Péntektől vasárnapig rendezik meg a 25. Gyulai Pálinkafesztivált a vár előtti téren.
Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka

Újra megrendezésre kerül az Avasi Kvaterka  

A Kvaterka idén lett hétéves, ezért úgy gondolták a szervezők, ideje felfrissülni.
 lsmét szent a béke az Aldi-testérek között?

lsmét szent a béke az Aldi-testérek között? 

Több mint hatvan év után egyesülhet az Aldi Nord és az Aldi Süd.
Új piacra törnek be a hazai food truck-osok

Új piacra törnek be a hazai food truck-osok 

Szlovákia felé indulnak a hazai food truck-ok.
Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep

Jön a nyárindító bor és pezsgő ünnep  

A rendezvény 2025. június 4-9. között várja a látogatókat.
Pannonhalmára költözik a Costes Downtown

Pannonhalmára költözik a Costes Downtown 

Június közepén egy szokatlan helyszínen tűnik fel a Michelin-ajánlott Costes Downtown: a Pannonhalmi Főapátság tövében.
Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe

Új világnap született: a magyar pezsgő ünnepe 

Június 1-jét a magyar pezsgő világnapjának választották.
Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon

Összehangolt NAV-ellenőrzés a Nagybani Piacon 

A híradások szerint 70 embert elvittek – akik közül többeket le is tartóztattak.
CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért

CSR-akció a fenntartható Bátor Táborért 

Ezzel az adománnyal a Master Good a Bátor Tábor nyári táborainak megvalósításához járult hozzá.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.