Áfacsökkentés a romániai vendéglátásban

Jövőre a korábbi kusza, szállodai csomagonként, sőt, étkezésenként is változó, 9 és 24 százalék között mozgó áfa egységesen 9 százalékossá válik a Romániai szállodaiparban. A változást az all inclusive-os hotelek különösen üdvözlik.

A romániai szállodások minimum abszurdnak nevezték, hogy a vendég reggelijéhez szolgált kávé után 9 százalékos áfát számoltak, délben az ebéd utáni feketéhez pedig már 24 százalékot. Az anomália viszont január elsejétől megszűnik, mert a kínált csomagok áfája, függetlenül attól, hány étkezést vagy más szállodai szolgáltatást tartalmaz, egységesen 9 százalékos lesz. Ennek főleg az all inclusive-os hotelek örülnek, mert eddig őket is 24 százalékos áfa terhelte, nem véletlen, hogy az országban mindössze húsz szálloda – ennek fele tengerparti – kínált ilyen csomagot. Más kérdés, hogy az all inclusive romániai kezdetlegességének épp a vendéglátóhelyek mentalitása a fő gyökere.

Az adózás egységesítésének nem titkolt célja, hogy a szállodásokat az all inclusive szolgáltatások felé tolják, így Románia legalább megközelítheti a szomszédos vagy környékbeli európai versenytársakat. Januártól, aki nem kínál csomagban ebédet vagy vacsorát is a reggeli mellé, a különálló déli vagy esti étkezésért 24 százalékos áfát köteles felszámítani. De az is cél, hogy a vendéglátók minél több szolgáltatást pakoljanak a kínált csomagokba.

Alin Burcea, az utazási irodákat tömörítő ANAT alelnöke szerint már semmi nem akadályozza meg a szálláshelyek tulajdonosait, hogy januártól 10 százalékkal csökkentsék csomagjaik árát.

A hivatalos statisztika alapján 2013-ban a romániai szálláshelyeken 7,9 millióan fordultak meg, közülük 1,71 millió volt külföldi. A pénzügyminisztérium úgy véli, a bevételkiesés nem jelentős, és pótolható a bővülő forgalommal.

 

Forrás: Turizmus Online


Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit

Kihirdették az Év Szállodája 2024 pályázat nyerteseit 

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége 2025. januárjában ismét meghirdette az Év Szállodája pályázatot. Mutatjuk az idei győzteseket.
Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről

Accor-csoport: helyzetjelentés 2024-ről 

Soha rosszabb évet.
10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon

10+1 újdonság a HoReCa Design Kiállításon 

Az idei HoReCa Design Kiállítás, amely a Bútor, Lámpa, Dekor Kiállítás részeként látogatható, számtalan innovatív és különleges termékkel várja a szakmai érdeklődőket.
ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál”

ibis-kutatás: „Az élmények többet érnek az anyagi javaknál” 

Friss ibis-kutatás az idei utazási szokásokról.
Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o

Firenze frekventált helyén új egységet nyitott az a&o 

Az új szálláshely a Piazza del Duomótól 30 perc sétára található a városközpontban.
Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely

Az Accor Csoporthoz került a debreceni szálláshely 

Győztest hirdettek a négycsillagos Hotel Lycium bérbeadásának pályázatán.
Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak

Jól jön a Valentin-nap a hazai szállodásoknak 

Sok pár utazással tölti idehaza is az eredetileg Angliában és Amerikában a szerelmesek ünnepeként számon tartott február 14-ét, és az azt követő hétvégét.
A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján

A budapesti Kempinski ismét ott a Forbes Travel Guide előkelő listáján 

A Kempinski Hotel Corvinus Budapest “négycsillagos” besorolást kapott..
Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren

Tavasszal nyit az ibis Styles hotel a debreceni reptéren 

Ez lesz az első szálloda az ország második legforgalmasabb repülőtere, a Debreceni Nemzetközi Repülőtér közvetlen közelében
Év Szállodája díjátadó gála  – még lehet jelentkezni!

Év Szállodája díjátadó gála – még lehet jelentkezni!  

Február 21-én részese lehet az év egyik legexkluzívabb szállodai eseményének.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.