Áfacsökkentés a romániai vendéglátásban

Jövőre a korábbi kusza, szállodai csomagonként, sőt, étkezésenként is változó, 9 és 24 százalék között mozgó áfa egységesen 9 százalékossá válik a Romániai szállodaiparban. A változást az all inclusive-os hotelek különösen üdvözlik.

A romániai szállodások minimum abszurdnak nevezték, hogy a vendég reggelijéhez szolgált kávé után 9 százalékos áfát számoltak, délben az ebéd utáni feketéhez pedig már 24 százalékot. Az anomália viszont január elsejétől megszűnik, mert a kínált csomagok áfája, függetlenül attól, hány étkezést vagy más szállodai szolgáltatást tartalmaz, egységesen 9 százalékos lesz. Ennek főleg az all inclusive-os hotelek örülnek, mert eddig őket is 24 százalékos áfa terhelte, nem véletlen, hogy az országban mindössze húsz szálloda – ennek fele tengerparti – kínált ilyen csomagot. Más kérdés, hogy az all inclusive romániai kezdetlegességének épp a vendéglátóhelyek mentalitása a fő gyökere.

Az adózás egységesítésének nem titkolt célja, hogy a szállodásokat az all inclusive szolgáltatások felé tolják, így Románia legalább megközelítheti a szomszédos vagy környékbeli európai versenytársakat. Januártól, aki nem kínál csomagban ebédet vagy vacsorát is a reggeli mellé, a különálló déli vagy esti étkezésért 24 százalékos áfát köteles felszámítani. De az is cél, hogy a vendéglátók minél több szolgáltatást pakoljanak a kínált csomagokba.

Alin Burcea, az utazási irodákat tömörítő ANAT alelnöke szerint már semmi nem akadályozza meg a szálláshelyek tulajdonosait, hogy januártól 10 százalékkal csökkentsék csomagjaik árát.

A hivatalos statisztika alapján 2013-ban a romániai szálláshelyeken 7,9 millióan fordultak meg, közülük 1,71 millió volt külföldi. A pénzügyminisztérium úgy véli, a bevételkiesés nem jelentős, és pótolható a bővülő forgalommal.

 

Forrás: Turizmus Online


A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke

A szállodások keleti régióülésére készül a megújult Hunguest Béke  

Május 7-én a nemrég újranyitott hajdúszoboszlói Hunguest Béke szállodában rendezik meg a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének (MSZÉSZ) keleti régióülését.  
Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra

Újra nyitva a családok és a wellness rajongók kedvence: a Hunguest Flóra 

Évekkel ezelőtt, fejlesztés céljából zárt be az egri Hunguest Hotel Flóra azért, hogy 2024. december 18-án megújult külsővel és belsővel születhessen újjá.
Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén

Igazgatóváltás a Dorothea Hotel élén 

Az ötcsillagos budapesti belvárosi ház vezetése 2025 március elsejétől változott.
Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen

Új ötcsillagos ház nyílik Hévízen 

Az ötcsillagos szállodában a vendégeket nem csak a luxus legmagasabb foka, hanem valódi testi-lelki feltöltődés várja.
Boeingből luxushotel

Boeingből luxushotel 

Felix Demin 2023 végén nyitotta meg a világ egyik legkülönlegesebb szálláshelyét: a Private Jet Villát.
Pihenés és konferenciaélet újratöltve:  nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája

Pihenés és konferenciaélet újratöltve: nyitva Hajdúszoboszló ikonikus szállodája 

A ház az elmúlt években teljesen megújult: a teljes felújtásnak köszönhetően modern külsővel és elegáns belső tereivel várja ismét vendégeit.
Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén

Új igazgató a Hunguest hévízi házainak élén 

2025. április 1-től Martos Andrást nevezték ki a Hunguest Helios és a Hunguest Panoráma szállodák igazgatójának.
Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás

Verdi Budapest Hotel: befejeződött a márkaváltás, jöhet a felújítás 

Új név, új arculat, új lehetőségek.
Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók

Tojásfestés, locsolkodás, wellness a húsvéti befutók 

A tavalyi évhez hasonlóan népszerű a húsvét a belföldi utazók körében – derült ki az egyik szállásfoglaló portál adataiból.
MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások

MSZÉSZ Dél-dunántúli régióülés: hosszabb foglalási ablakok, növekvő számú nyári foglalások 

Április 15-én, kedden zajlott a szakmai program Pécsett.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.