Áfacsökkentés a romániai vendéglátásban

Jövőre a korábbi kusza, szállodai csomagonként, sőt, étkezésenként is változó, 9 és 24 százalék között mozgó áfa egységesen 9 százalékossá válik a Romániai szállodaiparban. A változást az all inclusive-os hotelek különösen üdvözlik.

A romániai szállodások minimum abszurdnak nevezték, hogy a vendég reggelijéhez szolgált kávé után 9 százalékos áfát számoltak, délben az ebéd utáni feketéhez pedig már 24 százalékot. Az anomália viszont január elsejétől megszűnik, mert a kínált csomagok áfája, függetlenül attól, hány étkezést vagy más szállodai szolgáltatást tartalmaz, egységesen 9 százalékos lesz. Ennek főleg az all inclusive-os hotelek örülnek, mert eddig őket is 24 százalékos áfa terhelte, nem véletlen, hogy az országban mindössze húsz szálloda – ennek fele tengerparti – kínált ilyen csomagot. Más kérdés, hogy az all inclusive romániai kezdetlegességének épp a vendéglátóhelyek mentalitása a fő gyökere.

Az adózás egységesítésének nem titkolt célja, hogy a szállodásokat az all inclusive szolgáltatások felé tolják, így Románia legalább megközelítheti a szomszédos vagy környékbeli európai versenytársakat. Januártól, aki nem kínál csomagban ebédet vagy vacsorát is a reggeli mellé, a különálló déli vagy esti étkezésért 24 százalékos áfát köteles felszámítani. De az is cél, hogy a vendéglátók minél több szolgáltatást pakoljanak a kínált csomagokba.

Alin Burcea, az utazási irodákat tömörítő ANAT alelnöke szerint már semmi nem akadályozza meg a szálláshelyek tulajdonosait, hogy januártól 10 százalékkal csökkentsék csomagjaik árát.

A hivatalos statisztika alapján 2013-ban a romániai szálláshelyeken 7,9 millióan fordultak meg, közülük 1,71 millió volt külföldi. A pénzügyminisztérium úgy véli, a bevételkiesés nem jelentős, és pótolható a bővülő forgalommal.

 

Forrás: Turizmus Online


Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget

Francia vidéket idéző hangulat, kulináris élmények és egy fürdőliget 

Exkluzív hotelélmény Dánszentmiklóson.
A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán

A Ruby-brandhez tartozó luxushotel épül Máltán 

A müncheni központú Ruby Hotels bejelentette első máltai szállodaprojektjét, a Ruby Ninu közösségi munkatér (Workspace) tavaly februári megnyitását követően.
Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok

Pazar panoráma, téglasüti és üzleti kapcsolatok 

Bemutatkozott a Clarion Hotel Vienna South.
NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken

NGM: februárban 1 millió feletti vendégérkezés a hazai szálláshelyeken 

A belföldi vendégek száma 5,4 százalékkal 485 ezerre nőtt, míg a külföldi turisták száma több mint 22 százalékkal 536 ezer főre emelkedett.
Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei

Ennyit ettek-ittak egy év leforgása alatt a Tribe hotel vendégei 

Beszédes adatok és izgalmas tapasztalatok egy hotel első évéből – így indult a TRIBE Budapest Stadium.
Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben

Moore-jelentés: a globális hotelipar eredményei 2024-ben 

A gazdasági kihívások és a geopolitikai bizonytalanság ellenére rekordévet zárt a nemzetközi szállodaipar.
Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást?

Danubius-kutatás: mi számít a vendégnek, ha Budapesten foglal szállást? 

A Danubius Hotels (DH) a budapesti szállodáikba látogató külföldi turisták körében végzett kutatást.
Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban

Az egész hétvége a kutyabarátságról szól a tokaji ötcsillagos házban 

Ezzel hívja fel a figyelmet a felelős állattartásra a Minaro Hotel Tokaj MGallery.
Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik

Az Accor hűségprogramja immár százmilliós tagsággal rendelkezik 

A szállodacsoport globális hűség- és kedvezményprogramja most köszöntötte százmilliomodik tagját.
Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában

Határmenti családbarát szálloda az Accent Hotels portfóliójában 

Olyan megoldásokkal, amelyek a gyerekkel érkező vendégek kényelmét szolgálják.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.