Gulyás: korlátlan szabadság az önkormányzatoknak az Airbnb-bizniszben

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette azt a sajtóhírt, miszerint a kormány nem kívánja magára vállalni a döntés terhét, és inkább az önkormányzatok kezébe adja a szigorítás, korlátozás jogát.

Erről várhatóan már jövő héten törvény is születhet. Vagyis a korábbi, a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs által elfogadott és javasolt központi évi 120 napos korlátozás egyelőre csak javaslat marad. Ám a mostani bejelentés alapján az önkormányzatoknak joga lesz ennél akár durvább és enyhébb szigorítást is hozni - írja a Portfolio.hu.

A szállodások és magánkiadók közötti feszültség évekre nyúlik vissza, a szállodalobbi és az érdekvédő szervezeteik már legalább 3 éve igyekeznek elérni, hogy szigorúbban lépjen fel az állam az egyre jobban elterjedt, a köznyelvben csak "airbnb-zés"-nek hívott üzletszerű szálláshely-szolgáltatás ellen.

 

Ahogy Gulyás kiemelte: "Az önkormányzatok (első sorban Budapest belső kerületei) megkapják a jogot arra, hogy saját hatáskörben korlátozhassák avagy mindenféle kontroll nélkül engedjék a rövid távú lakáskiadás további működését. Nemzetközi példa mindenféle megoldásra van, a kerületek kezében a döntés." Hogy ez a lépés hoz majd-e hatalmas eltéréseket kerületek között, hogy melyik önkormányzat lesz engedékenyebb, melyik szigorúbb, azt még pontosan nem látni, de könnyen kialakulhat akár egy olyan helyzet is, hogy míg a Király utca egyik oldala "airbnb-paradicsom" lehet, addig a túloldalon teljes a tiltás.

Az ott élők számára ez vajon érdemi megoldás lesz-e, és a szállodások is megelégednek ezzel, az egyelőre további kérdőjeleket jelent. És, hogy a lakásárakban mit okozhat majd ez? Azzal fontos megvárni az egyes kerületek konkrét határozatatit. Az sem kizárt, hogy a szigorú szabályozás valahol látványosan csökkenő árakat hozhat, átalakuló lakáspiacot (azon a szűk részen, ahol a legtöbb ilyen lakás üzemel), míg a másikban tovább áremelkedést.

De ne feledjük el, hogy ehhez nem ártana visszatérnie a nemzetközi turizmusnak! Egyelőre azonban arról beszélgetünk, hogy a következő (remélhetőleg rövid) időszakban szálláshelyekre (leginkább Budapesten) semmi (minmális) szükség nincs, sem szállodai szobákra, sem airbnb-s lakásokra. Csak bízni tudunk a mielőbbi felépülésben, de ha elhúzódik a járványhelyzet, akkor sokan szállhatnak ki maguktól is a rövid távú kiadás piacáról, korlátozások nélkül is. Jópáran már meg is tették (időszakosan mindenképp) az elmúlt 2-3 hónapban.

Forrás: portfolio.hu


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni

Pesti István: Kiderül, kiben van meg az a plusz, amire érdemes odafigyelni 

A két Michelin-csillagos étterem konyháját vezető séffel többek közt a versenyről és megosztó ételekről beszélgetünk, és mesél arról is, miért nem követi a trendeket.
Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető

Dubicz Borászat: Abban hiszünk, hogy az ikonikus múlt és a modern jövő jól összeegyeztethető 

Az idei újdonságokról és megújulásról a borászat tulajdonosával, Dunai Ágnessel beszélgettünk.
Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél”

Csernus Imre: „Szeretnék már jönni-menni, mint egy falevél” 

Csernus Imrével szőlőről, borokról és a vidéki életről beszélgettünk, és nemrég megjelent könyve kapcsán egy kicsit rólunk, magyarokról is.