Szellemi kulturális örökség lehet a tapas

Spanyolország elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a globális eszmei értékek elitjébe integrálja a tapasnak becézett étvágycsináló falatkákat. A The Daily Meal cikke.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listája egyebek mellett népszokásokat, előadóművészeteket, hagyományos népművészeteket, valamint ételeket és italokat is tartalmaz.

Kétségtelen, hogy a tapas falatok a spanyol kultúra különleges és ikonikus részét képezik.

Nem meglepő tehát, hogy Spanyolország a tradicionális tapas-kultúrája számára szintén örökségi státuszt igyekszik kieszközölni az UNESCO-nál. Rafael Ansón a spanyol Királyi Akadémia részéről például így nyilatkozott: „A tapas az ételek tökéletes mintaképe. Sőt, a tapas egyben egy étkezési forma is. […] A projekt már nagyon előrehaladott állapotban van. A beterjesztést hivatalosan a Kulturális Minisztérium fogja elvégezni, de én kapcsolatba léptem az UNESCO-val, és ők már foglalkoznak a kérdéssel.”

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség státuszt adományoz mind azon gyakorlatoknak, amelyekről a szervezet úgy ítéli meg, hogy „a világörökség és a kulturális sokszínűség számára egyaránt különösen fontosak, és érdemesek arra, hogy tartós védelem alá kerüljenek" – idézi az Eater.

A listán szerepel már a koreai kimcshi, az örmény lavash kenyér, a török kávé és a spanyol flamenco is.

Biztosan sokak szívét megdobogtatja, hogy a magyarországi solymászat, a busójárás, a matyó hímzés és a „táncház” módszer immár szintén a felsorolás részét képezik.

A tapast érintő döntésre 2017-ig ugyanakkor még várni kell.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: The Daily Meal


Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf

Magyar piacon tűnt fel a 3 Michelin-csillagos spanyol sztárséf 

Vajon mit keresett ott?
Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál

Családias hangulatú étteremnyitás a Várnál 

Megnyílt a Varjúvár étterem a Várkert Bazárban.
SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron

SVÉT eszem-iszom Szigetmonostoron 

A Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT), a nívós vidéki gasztronómiát képviselők szövetsége a Rosinante Fogadóba készül április 5-én.
Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból

Közösségi élménytér a Hunyadi téri vásárcsarnokból 

A vásárcsarnok állapota az elmúlt évtizedek során folyamatosan romlott.
Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról

Jó hírek a magyarországi sörfogyasztásról 

Ezzel a bővülés dinamikája visszatért a 2021-ben és 2022-ben mért 3 százalék körüli mértékhez.
Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést

Betiltották a budapesti aluljárókban történő sütögetést 

Vége a helyben sütésnek – a Főpolgármesteri Hivatal döntése szerint.
A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe?

A Coca-Cola kapcsán Önnek is a tej jut eszébe? 

Pedig ideje lenne, mert a tej egy ideje fontos szerepet játszik a kólagyártó cég életében.
Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese

Megvédte címét a pálinkaverseny tavalyi győztese 

Több mint 2400 minta versenyzett a XV. Quintessence pálinka- és párlatversenyen.
Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte

Megtévesztette a fogyasztókat a Foodora – meg is büntették érte 

Több mint 35 millió forintos bírságot szabtak ki az ételrendelési portál üzemeltetőjére.
A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori

A konyhasziget szíve – A Marrone-sztori 

Van egy családi alapítású olasz cég, amelyik professzionális, egyedi tervezésű konyhai rendszereket tervez, és le is gyártja saját tervezésű konyháit, konyhaszigeteit.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.