Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listája egyebek mellett népszokásokat, előadóművészeteket, hagyományos népművészeteket, valamint ételeket és italokat is tartalmaz.
Kétségtelen, hogy a tapas falatok a spanyol kultúra különleges és ikonikus részét képezik.
Nem meglepő tehát, hogy Spanyolország a tradicionális tapas-kultúrája számára szintén örökségi státuszt igyekszik kieszközölni az UNESCO-nál. Rafael Ansón a spanyol Királyi Akadémia részéről például így nyilatkozott: „A tapas az ételek tökéletes mintaképe. Sőt, a tapas egyben egy étkezési forma is. […] A projekt már nagyon előrehaladott állapotban van. A beterjesztést hivatalosan a Kulturális Minisztérium fogja elvégezni, de én kapcsolatba léptem az UNESCO-val, és ők már foglalkoznak a kérdéssel.”
Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség státuszt adományoz mind azon gyakorlatoknak, amelyekről a szervezet úgy ítéli meg, hogy „a világörökség és a kulturális sokszínűség számára egyaránt különösen fontosak, és érdemesek arra, hogy tartós védelem alá kerüljenek" – idézi az Eater.
A listán szerepel már a koreai kimcshi, az örmény lavash kenyér, a török kávé és a spanyol flamenco is.
Biztosan sokak szívét megdobogtatja, hogy a magyarországi solymászat, a busójárás, a matyó hímzés és a „táncház” módszer immár szintén a felsorolás részét képezik.
A tapast érintő döntésre 2017-ig ugyanakkor még várni kell.
Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám
Forrás: Élelmiszer Online
Forrás: The Daily Meal