Szellemi kulturális örökség lehet a tapas

Spanyolország elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a globális eszmei értékek elitjébe integrálja a tapasnak becézett étvágycsináló falatkákat. A The Daily Meal cikke.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listája egyebek mellett népszokásokat, előadóművészeteket, hagyományos népművészeteket, valamint ételeket és italokat is tartalmaz.

Kétségtelen, hogy a tapas falatok a spanyol kultúra különleges és ikonikus részét képezik.

Nem meglepő tehát, hogy Spanyolország a tradicionális tapas-kultúrája számára szintén örökségi státuszt igyekszik kieszközölni az UNESCO-nál. Rafael Ansón a spanyol Királyi Akadémia részéről például így nyilatkozott: „A tapas az ételek tökéletes mintaképe. Sőt, a tapas egyben egy étkezési forma is. […] A projekt már nagyon előrehaladott állapotban van. A beterjesztést hivatalosan a Kulturális Minisztérium fogja elvégezni, de én kapcsolatba léptem az UNESCO-val, és ők már foglalkoznak a kérdéssel.”

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség státuszt adományoz mind azon gyakorlatoknak, amelyekről a szervezet úgy ítéli meg, hogy „a világörökség és a kulturális sokszínűség számára egyaránt különösen fontosak, és érdemesek arra, hogy tartós védelem alá kerüljenek" – idézi az Eater.

A listán szerepel már a koreai kimcshi, az örmény lavash kenyér, a török kávé és a spanyol flamenco is.

Biztosan sokak szívét megdobogtatja, hogy a magyarországi solymászat, a busójárás, a matyó hímzés és a „táncház” módszer immár szintén a felsorolás részét képezik.

A tapast érintő döntésre 2017-ig ugyanakkor még várni kell.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: The Daily Meal


Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese

Egerből érkezett a Borászok Borásza verseny idei győztese 

Idén 19. alkalommal adták át a Borászok Borásza díjat.
Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen

Rekordszámú nevezés az Év pálinkás bonbonja-2025 versenyen 

Harmadik alkalommal hirdették meg a versenyt, amelyre 143 nevezés érkezett az ország minden részéből és a Felvidékről.
Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival

Görög fánk dubai csokival, kecskesajtos vegetable szendvics, smash burger sültkrumplival 

Mutatjuk az idei első Food Truck Show legizgalmasabb ételeit.
Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál

Régi ízek, új trendek: jön a kürtöskalács fesztivál 

A tradíció és az innováció összefonódása kürtőskalács ünnepén.
Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje

Tíz éve Tatán – Pesti István, Magyarország egyik legjobb séfje 

Az ország egyik legnevesebb séfje szerepel kiadónk, a Klasszis Média idén is megrendezésre kerülő, szállodákat és éttermeket megcélzó designversenyének zsűrijében.
Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból

Kóstoló régi magyar szőlőfajták boraiból 

A nagykóstolón több mint húsz Kárpát-medencei pincészet mintegy ötven borával ismerkedhetnek meg a látogatók.
Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején

Új koktélok és pezsgőpremierek a főváros tetején 

Ismét megnyitotta kapuit Budapest egyik legkülönlegesebb skybarja, a Hilton Budapest szálloda tetején található White Raven.
Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon

Gulyáságyú és tacskófutam – indul a food truck szezon 

Ismét a Kincsem Parkban gyülekeznek a legjobb mozgó street foodosok.
Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc

Jelentős forgalomcsökkenésről számolt be a gyorsétteremlánc 

A McDonald’s jelentős forgalomcsökkenést jelentett be az idei első negyedévre vonatkozóan.
Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata

Megújult a TRIBE Budapest Stadium éttermi kínálata 

Új séf, új étlap, új élmények.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.