Szellemi kulturális örökség lehet a tapas

Spanyolország elérkezettnek látja az időt ahhoz, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete a globális eszmei értékek elitjébe integrálja a tapasnak becézett étvágycsináló falatkákat. A The Daily Meal cikke.

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség listája egyebek mellett népszokásokat, előadóművészeteket, hagyományos népművészeteket, valamint ételeket és italokat is tartalmaz.

Kétségtelen, hogy a tapas falatok a spanyol kultúra különleges és ikonikus részét képezik.

Nem meglepő tehát, hogy Spanyolország a tradicionális tapas-kultúrája számára szintén örökségi státuszt igyekszik kieszközölni az UNESCO-nál. Rafael Ansón a spanyol Királyi Akadémia részéről például így nyilatkozott: „A tapas az ételek tökéletes mintaképe. Sőt, a tapas egyben egy étkezési forma is. […] A projekt már nagyon előrehaladott állapotban van. A beterjesztést hivatalosan a Kulturális Minisztérium fogja elvégezni, de én kapcsolatba léptem az UNESCO-val, és ők már foglalkoznak a kérdéssel.”

Az UNESCO Szellemi Kulturális Örökség státuszt adományoz mind azon gyakorlatoknak, amelyekről a szervezet úgy ítéli meg, hogy „a világörökség és a kulturális sokszínűség számára egyaránt különösen fontosak, és érdemesek arra, hogy tartós védelem alá kerüljenek" – idézi az Eater.

A listán szerepel már a koreai kimcshi, az örmény lavash kenyér, a török kávé és a spanyol flamenco is.

Biztosan sokak szívét megdobogtatja, hogy a magyarországi solymászat, a busójárás, a matyó hímzés és a „táncház” módszer immár szintén a felsorolás részét képezik.

A tapast érintő döntésre 2017-ig ugyanakkor még várni kell.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám

Forrás: The Daily Meal


Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható

Szent Vince napján kiderülhet, idén milyen szőlőtermés várható 

A hagyománytisztelő boros gazdák Szent Vincét a bor védőszentjének, neve napját, január 22-t pedig hagyományos termésjósló ünnepnapnak tartják.
Jön a mentes séfverseny

Jön a mentes séfverseny 

2025-ben hetedik alkalommal kerül megrendezésre a Magyarországon, de talán a világszerte is egyedülálló Az Év Mentes Séfje verseny a Csak a Mentes szervezésében. 
TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként

TOP 5 budapesti gasztrohely – az év nyitányaként 

Az új év első hónapjában érdemes megállni egy pillanatra és időt hagyni a tervezésre, élvezni az ízeket, a pillanatokat.
Új kézben a Pastrami Étterem

Új kézben a Pastrami Étterem 

A tájékoztatás szerint az akvizíció elsődleges célja a 2009 óta létező brand megőrzése, a vendéglátóipari egység modernizálása, fejlesztése, hosszútávú működtetése.
Kilőtt a kávé ára 2024-ben

Kilőtt a kávé ára 2024-ben 

2024. december elején rekord szintre emelkedett a kávé ára a nemzetközi piacon. És az előrejelzések szerint 2025-ben tovább folytatódik a drágulás – a klímaváltozásnak köszönhetően.
Borfesztivál Újlakon

Borfesztivál Újlakon 

Csupán egy karnyújtásnyira Magyarországtól!
NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól

NAV-hír: kedvezőbb a borravaló adózása januártól 

Januártól már nemcsak a vendégtől kapott borravaló adómentes, hanem az is, amelyet a vendéglátó egység üzemeltetője ad.
Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat

Tokaji és egri termelők nyerték a Magyar Bor Nagydíjat 

A Magyar Borszakírók Körének toplistája minden évben 12 fehér- és 12 vörösbort tartalmaz, az MBK tagjai ezeknek a tételeknek a vakkóstolója során ítélik oda a Magyar Bor Nagydíjat fehérben és vörösben.
Újabb hely zárt be Budapesten

Újabb hely zárt be Budapesten 

Végleg bezár a kultikus étterem.
Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke

Meghalt a magyar gasztronómia ismert alakja, a legendás étkezde lelke 

A Klauzál tér szívében található Kádár Étkezde nemcsak egy étterem volt, hanem egy intézmény, amelynek lelke Orbán Sándor volt. 

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.