Bemutatkozott a kézműves sörök és borok városa

Alig egy hónapja Pozsony mutatkozott be Budapesten, most május 31-én pedig Kassa látogatott el hozzánk. 

A Károlyi Étteremben és Kávéházban Kassáról és a Kassai régióról tartottak tájékoztatót. Soňa Jelínková, a Szlovák turisztikai hivatal budapesti képviseletének vezetője, Lenka Vargová - Jurková, a Košice Región Turizmus TDM igazgatója, Török Attila, Košice Región Turizmus, valamint Marika Duffeková, a Visit Košice képviseletében mutatta be miért is érdemes Kassán és környékén eltölteni szabadságunkat, vagy akár csak néhány napot is.

Érdemes valóban egy hévégére, vagy akár egy napra is felkeresni szomszédunkat, hiszen a vonat három és fél óra alatt teszi meg a 260 kilométeres utat Budapestről. Egy újság, vagy könyv-olvasásnyira ott vagyunk abban a városban, amelynek egy kilométer hosszú fő utcája 20-25 műemlékkel dicsekedhet.

Kassa színes, korával ellentétben fiatal város, tele van diákokkal, 250 ezer lakosa közül 30 ezer diák jár három egyetemére, közülük hatezer külföldről jött ide tanulni, viszik hírét a városnak, és sokan jönnek vissza diploma után is családjukkal. 

Kassán sok látogatót vonzanak a híres nemzetközi kortárs művészeti fesztiválok, a kulturális és sportesemények. Kassának az Európa Kulturális fővárosa név mellett több címe is lett, manapság hívják Történelemmel teli városnak, a Kulináris forradalom városának, a Kézműves sörök és borok városának és az Alternatív kultúrák városának. A sportról se feledkezzünk meg, itt rendezik meg többek között Európa legrégebbi maratonját is.

Soňa Jelínková szerint is egyre több hazánkfia keresi fel Kassát és régióját, nekünk is részünk van abban, hogy tavaly kiugróan nőtt a vendégéjszakák száma.

A Kassai régióban 2016-ban 30 százalékkal többen voltak kíváncsiak a 18 UNESCO világörökségi helyszínre, a tavalyi év a magyar turisták számára kiugrónak sikeres volt, a statisztikák szerint 168 százalékkal nőtt az elszállásolt magyarországi turisták száma.

2017/18 az UNESCO éve Szlovákiában

Vár minket is többek között a Szepesi vár, Gömör, Lőcse, Késmárk, Bártfa, a dobsinai jégbarlang, a krasznahorkai és jászói barlang, vagy a Vihorláti őserdő. Mindent felkereshetünk vonattal, a kassai régió új szlogent is indított: Vonattal az UNESCO felé, UNESCO egy kéznyújtásnyira.


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.