A khmer gasztronómia nemzetközi elismerése

A kultúrában és gasztronómiájában gazdag Battambang lett Kambodzsa első városa, amely gasztronómiájának elismeréseként csatlakozhatott az UNESCO Kreatív Városok Hálózatához (UCCN). A helyi hatóságokés kereskedők vállalták, hogy népszerűsítik és fejlesztik termékeiket, hogy több turistát vonzzanak.

Az UNESCO tájékoztatása szerint a 2023-as városok világnapján 55 város csatlakozott a hálózathoz.

Az új városok, köztük Battambang, a kultúra és a kreativitás fejlesztési stratégiáért valamint az emberközpontú várostervezés innovatív gyakorlatának bemutatásáért kaptak elismerést és csatlakozási lehetőséget, tájékoztatott Sárdi Rudolf a Kambodzsai Idegenforgalmi Minisztérium magyarországi  és kelet-európai képviselője.

A Battambang felvétele a gasztronómia kategóriában nemcsak a tartomány kivételes konyháját mutatja be, hanem a gasztronómiát is kihasználja a helyi fejlődés és a globális kulturális csere fokozására.

Helyi ételek, mint például nem Battambang (lágy hal), prahok Battambang, ámok Battambang, kralan Battambang (bambuszba töltött ragacsos rizs), sangvak Battambang, papaya saláta Battambang, kantuy hes Battambang, rizspapír Battambang és teuk kroeung Battambang népszerű ételek, amelyeket naponta fogyasztanak a tartomány lakói.

Battambang tartomány kormányzója, Sok Lou, ünnepi beszédében elmondta: "Azzal, hogy városunk megkapta ezt az elismerést, még több turista látogat el Battambangba. Ez azt jelenti, hogy több élelmiszer áll majd rendelkezésre. Nő majd a szállodák és panziók száma is. Nagyobb lesz a piaci kínálat , mivel a helyieknek több zöldséget és gyümölcsöt kell termeszteniük" – mondta. " Ez emelni fogja az életszínvonalat, ami komoly perspektívát jelent majd Battambang tartomány lakosságának. "

Forrás: Ministry of Tourism of the Kingdom of Cambodia


Michelin-csillagfényben falatozhatunk a Nagyerdőn

Michelin-csillagfényben falatozhatunk a Nagyerdőn 

Ízkánaán, Palya Bea és júniusi erdőillat Debrecenben.
Megvannak a pizzafesztivál győztesei

Megvannak a pizzafesztivál győztesei 

A pizzafesztiválon Magyarország legjobb pizzériái és pizzakészítő mesterei versenyeztek egymással.
Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton

Megnyílt a Dobay Cukrászda és Pékség a BudaParton 

Harmadik cukrászdáját nyitotta a gasztronómia területén két évtizedes tapasztalattal rendelkező VakVarjú Csoport Budapest egyik legmenőbb, legdinamikusabban fejlődő részén, a festői és egyben lazulós hangulatú BudaParton.
Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?

Nagy hazai borravaló-körkép: kinek és mennyit jattolnak a magyarok?  

 A digitális fizetés és a számlába beépített szervizdíj terjedésével folyamatosan átalakul a borravaló intézménye is.
Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról

Friss felmérés növényi alapú italok fogyasztásáról 

A Danone Magyarország 2024-ben részt vett az öt kelet-közép-európai országban végzett régiós kutatásban, amely a fogyasztók étkezési szokásait mérte fel.
Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja

Megdőlt a világ leghosszabb bagettjének rekordja 

A rekordot idáig Olaszország tartotta egy több, mint 132 méteres bagettel.  
Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon

Főszerepben a nők az idei Gourmet Fesztiválon 

A „sétáló országkóstoló” ezúttal is nagyot merít a hazai kulináris kínálatból.
Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia

Business Superbrands-díjas a METRO Nagykereskedelem és a METRO Gasztroakadémia 

A METRO Nagykereskedelem és a METRO Magyarország tudásközpontja, a METRO Gasztroakadémia is elnyerte idén a megtisztelő címet.
Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar

Rangos nemzetközi építészeti díjat nyert a Zazie Bistro & Bar  

A BigSEE ljubljanai nemzetközi design díj Winner kategóriájának nyertese lett az eddig csak délben nyitva tartó, mostantól azonban már esténként is vendégeit váró, BudaParton lévő topvendéglátóhely.

Interjú

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet”

Fejes Gergő: „Számomra fontos, hogy legyen valami meghökkentő részlet” 

Idei Klasszis TopDesign versenyünkre készülve folytatjuk a 2023. évi Klasszis TopDesign verseny legemlékezetesebb mozzanatainak, szereplőinek bemutatását.
Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.