Champagne borvidéke is a Világörökség része

Mint az közismert, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökségi Listája a Föld különleges, változatos és „az emberiség számára kiemelkedő értéket képviselő" részeiből készült összeállítás – mutat rá a The Daily Meal. Az említett listán szerepel például a Nagy-korallzátony, az egyiptomi piramisok és a Stonehenge is. Július 4-én az UNESCO Világörökség Egyezménye megszavazta, hogy a Champagne-i Domboldalak, Házak és Pincék is felkerüljenek az illusztris jegyzékbe.

A francia képviselők igen lelkesen vették tudomásul a champagne-i régió beválasztását a lajstromba. „Kötelességünk megőrizni és megtartani ezt a tájat, szakértelmet és örökséget, hogy továbbhagyományozhassuk őket a jövő generációi számára" – mondta Pierre Cheval, az Association Paysages du Champagne elnöke.

A champagne-i bor történelme egészen Kr.u. 496-ig nyúlik vissza, de a tizenkettedik századig várni kellett ahhoz, hogy a francia királyok reims-i (Champagne) koronázó ünnepségein az ízletes nedűt felszolgálják a vendégeknek.

A világhírű italt a régióban leszüretelt szőlőből készítik, hiszen éppen ez a terület teszi ideálissá a habzó bor előállításához a gyümölcsöt.

A lista további említésre méltó, étel- és ital fogyasztásával összefüggő területei között említhetjük többek között a Fülöp-szigeteki Kordillerák rizsteraszait, Kolumbia kávéültetvényekkel tarkított kultúrtájait és a mexikói Valles régió agávékban gazdag tájegységeit, mely utóbbiak némi képzavarral a tequila fellegvárának tekinthetők.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


Magyar pezsgő a világ legjobbjai között

Magyar pezsgő a világ legjobbjai között 

A Kreinbacher Birtok Prestige Brut tétele aranyérmet vihetett haza a 2025-ös Decanter World Wine Awards-ról.
Ízek Kertje Nagyrédén

Ízek Kertje Nagyrédén 

Nagyréde nem csupán a mátrai borvidék egyik fontos központja, hanem egyre inkább kulturális és gasztronómiai élmények színtere is.
Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel

Samut, a kiselefántot örökbe fogadta a Gundel 

Napi cukiság kimaxolva: a Gundel „család” tagja lett Samu, a kiselefánt.
Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén

Balatonfüredi siker a világ legnagyobb borversenyén 

A Zelna Borászat Peregrina vörösbora aranyérmet nyert a Decanter World Wine Awards-on.
Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás

Jön a stuttgarti nemzetközi sütőipari szakkiállítás 

Megkezdődtek a 2026-os Südback előkészületei.
Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek

Exkluzív vacsora Budapesten: maga Wolfgang Puck főz az este vendégeinek 

Négy évtized különleges fogásai a Matild Palotában – egy estén felszolgálva.
Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében

Tokaji Eszencia a világ legnagyobb borversenyének élmezőnyében 

Idén 22. alkalommal rendezték meg a világ legnagyobb, egyben legjelentősebb hatású borversenyét.
Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen

Tokaji koktélok győzelme a Magyarország Itala versenyen 

A tokaji Minaro Hotel bármenedzsere két koktéllal aratott győzelmet a Magyarország Itala 2025 versenyen.
Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról

Rizsföldek Magyarországon – helyszíni beszámoló Szarvasról 

Rizs a magyar alföldről, a Körösök völgyéből.
Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép

Kinek, mennyit, mikor? – hazai borravaló körkép  

Egy friss felmérésből kiderült, ahol van lehetőség digitális borravalóadásra, ott a vendégek szívesebben honorálják a színvonalas kiszolgálást.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.