Champagne borvidéke is a Világörökség része

Mint az közismert, az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO) Világörökségi Listája a Föld különleges, változatos és „az emberiség számára kiemelkedő értéket képviselő" részeiből készült összeállítás – mutat rá a The Daily Meal. Az említett listán szerepel például a Nagy-korallzátony, az egyiptomi piramisok és a Stonehenge is. Július 4-én az UNESCO Világörökség Egyezménye megszavazta, hogy a Champagne-i Domboldalak, Házak és Pincék is felkerüljenek az illusztris jegyzékbe.

A francia képviselők igen lelkesen vették tudomásul a champagne-i régió beválasztását a lajstromba. „Kötelességünk megőrizni és megtartani ezt a tájat, szakértelmet és örökséget, hogy továbbhagyományozhassuk őket a jövő generációi számára" – mondta Pierre Cheval, az Association Paysages du Champagne elnöke.

A champagne-i bor történelme egészen Kr.u. 496-ig nyúlik vissza, de a tizenkettedik századig várni kellett ahhoz, hogy a francia királyok reims-i (Champagne) koronázó ünnepségein az ízletes nedűt felszolgálják a vendégeknek.

A világhírű italt a régióban leszüretelt szőlőből készítik, hiszen éppen ez a terület teszi ideálissá a habzó bor előállításához a gyümölcsöt.

A lista további említésre méltó, étel- és ital fogyasztásával összefüggő területei között említhetjük többek között a Fülöp-szigeteki Kordillerák rizsteraszait, Kolumbia kávéültetvényekkel tarkított kultúrtájait és a mexikói Valles régió agávékban gazdag tájegységeit, mely utóbbiak némi képzavarral a tequila fellegvárának tekinthetők.


Fordítás/szerkesztés: Zamaróczy Ádám


A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert

A hely, ahol pezseg az élet, jó a hangulat és remek közösség van: Evezős Sörkert 

A Római-part legendás sörkertje 1983 óta a budapesti nyár kihagyhatatlan része.
Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester

Vétett az egyik alkalmazott – lépett Wang Mester  

A Mozium étterem vezetősége hivatalos közleményben tájékoztatta vendégeit a közelmúltban történt jelentős belső változásokról.
Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar

Nincs könnyű helyzetben a hazai édességipar 

A hazai édesipar számára mennyiségben stagnáló piacot hozott 2024, és az idén is hasonlóra vagy enyhe csökkenésre számít a Magyar Édességgyártók Szövetsége.
Új trendek a gin piacon

Új trendek a gin piacon 

A főváros egyik legnépszerűbb ginfesztiválja idén új trendek felé nyit.
Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás

Maradt a húsvéti sonkából? Van megoldás 

Tippek a séftől.
Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon

Húsvéti nagyüzem a fővárosi piacokon 

Vége a böjtnek, jöhet a nagy eszem-iszom.
Furmintok csatája Franciaországban

Furmintok csatája Franciaországban 

A Patricius Borház Profundum Furmintja lett Bordeaux-ban a befutó.
Bajban a hazai sörfőzdék

Bajban a hazai sörfőzdék 

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete szerint versenytorzító hatásúak szerződéses gyakorlatok.
Fesztiválozik a MOHU új automatája

Fesztiválozik a MOHU új automatája 

A MOHU bemutatta a vállalat új fesztiválautomatáját a budapesti Telekom Vivicittá futóversenyen.
Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja

Elhunyt a villányi borvidék meghatározó alakja 

Mindössze 60 év adatott meg Tiffán Zsoltnak.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.