A világ szellemi kulturális örökségének jelölik Konfuciusz konyháját

Kína szeretné a Konfuciusz család konyháját a világ szellemi kulturális örökségei között látni - hangzott el egy ételekről szóló nemzetközi szakmai konferencián a kelet-kínai Csüfuban, a néhai nagy filozófus szülőhelyén.

Az elképzelést a kínai résztvevők annyira komolyan gondolták, hogy máris hivatalos bejelentésben tájékoztattak az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO illetékeseihez címzett beadvány előkészületeiről. Ezek véglegesítése előre láthatóan legalább három évbe fog telni - közölte a Hszinhua hírügynökséggel Liu Tö-kuang, a feladatra szerveződött bizottság igazgatója.

Az első lépések között olyan csoportokat állítanak össze, amelyek feladata lesz például feltárni és begyűjteni a történelmi hagyatékhoz kapcsolódó dokumentumokat, illetve elősegíteni az ételreceptek szabványosítását. A sajátos konfuciuszi konyha annak köszönhetően alakult ki és fejlődött, hogy a mester otthonában gyakran fordultak meg az uralkodók mellett magas rangú, nagytiszteletű vendégek.Nem voltak ritkák a bankettek, a nagy vacsorák, fogadások, ünnepségek, s eközben újabb és újabb alkalmak kínálkoztak a menü változtatására, tökéletesítésére.

A konfuciuszi konyha ételeinek elkészítése azonban időt, munkát és - összetettsége miatt - különös odafigyelést igénylő foglalatosság - állapította meg Vang Ling-to főszakács. A nagyszabású egykori családi vacsorák közül a legnagyobbon 196-féle ételt szolgáltak fel, köztük mindössze hat hidegkonyhai készítményt. Tálalásuk különleges ezüstözött porcelánedényeken történt. Az akkori étkezésnek szabályai voltak, illemtanát Konfuciusz utódai több mint 2 ezer éven át örökítettek át. A recepteket, a sütés-főzés fortélyait hagyományosan csak a beavatottak ismerték, ám mostanra az a vélemény vált uralkodóvá, hogy eljött az idő a "titkok" utókorral történő megosztásának, a részletek nyilvánosságra hozatalának.

Úgy vélik, ez egyben a garanciája is lehet a hagyományok megőrzésének. A Kr. előtt 551-ben született Konfuciuszt általános tisztelet övezi Kínában. Úgy tekintenek rá, mint nagy gondolkodóra, a különböző történelmi korszakokban, több mint 2 ezer éven át a kínai társadalmi és politikai életet meghatározó filozófiai rendszer alapítójára. Kevéssé ismert, hogy a kínai ételkultúra alakulásában is jelentős szerepe volt; a család konyhája 2011-ben, Konfuciusz születésének 2560. évfordulóján a kínai nemzeti szellemi kulturális örökség része lett.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Különleges vasalószobát találtak Veszprémben

Különleges vasalószobát találtak Veszprémben 

Meglepő helyen, az 1770-es évek elején épült Szent József Ház vasalószobájának mennyezetén tártak fel díszítőfestést a veszprémi várnegyed megújítását végző szakemberek
Rangos díjra jelölték az atlétikai központot

Rangos díjra jelölték az atlétikai központot 

A központ a neves ArchDaily építészeti portál 2025-ös Év Épülete díjának sport kategóriájában kapott jelölést.
Repülős programok egész évre

Repülős programok egész évre 

Ebben az évben is programkavalkáddal várják a látogatóikat a RepTár Szolnoki Repülőmúzeumban.
Lepipálták a külföldiek a magyarokat

Lepipálták a külföldiek a magyarokat 

Összesen 22 206 turisztikai szálláshely, ezen belül 2149 kereskedelmi, illetve 20 057 magán- és egyéb szálláshely fogadott vendégeket.
Bejelentették, kik lépnek fel idén a Szigeten

Bejelentették, kik lépnek fel idén a Szigeten 

ASAP Rocky, Post Malone és Shawn Mendes is a Szigetre látogat.
Bélyegritkaságok a Pénzmúzeumban – új időszaki kiállítás

Bélyegritkaságok a Pénzmúzeumban – új időszaki kiállítás 

Csaknem 200 év hazai és nemzetközi bélyegritkaságai a Pénzmúzeum és a Bélyegmúzeum közös tárlatán.
Egy hazánkban jelen lévő utazásszervező csődöt jelentett – FRISSÍTVE

Egy hazánkban jelen lévő utazásszervező csődöt jelentett – FRISSÍTVE 

Alább közöljük az ezzel kapcsolatos részleteket.
IBUSZ: ahol 2025-re magasra tették a lécet a piac többi szereplőjének  – videóval

IBUSZ: ahol 2025-re magasra tették a lécet a piac többi szereplőjének – videóval 

Az IBUSZ exkluzív partnerrendezvényén jártunk január 23-án, a Várkert Bazár elegáns tereiben, ahol a tartalmas szakmai részt követően gáláns fogadás, majd ezt követően zene, tánc zárta a programot.
Napokon belül lejár az MI-jártasságra adott határidő

Napokon belül lejár az MI-jártasságra adott határidő 

A munkatársak képzését február 2-ig kell biztosítania a cégeknek.
Páratlan műkincsek az idei antik vásáron

Páratlan műkincsek az idei antik vásáron 

Az idei Art and Antique Budapest kiállításon és vásáron 40 galéria vesz részt, festmények, szobrok, ékszerek, értékes könyvek, szőnyegek és bútorok is szerepelnek majd a kínálatban.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.