A világ szellemi kulturális örökségének jelölik Konfuciusz konyháját

Kína szeretné a Konfuciusz család konyháját a világ szellemi kulturális örökségei között látni - hangzott el egy ételekről szóló nemzetközi szakmai konferencián a kelet-kínai Csüfuban, a néhai nagy filozófus szülőhelyén.

Az elképzelést a kínai résztvevők annyira komolyan gondolták, hogy máris hivatalos bejelentésben tájékoztattak az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete, az UNESCO illetékeseihez címzett beadvány előkészületeiről. Ezek véglegesítése előre láthatóan legalább három évbe fog telni - közölte a Hszinhua hírügynökséggel Liu Tö-kuang, a feladatra szerveződött bizottság igazgatója.

Az első lépések között olyan csoportokat állítanak össze, amelyek feladata lesz például feltárni és begyűjteni a történelmi hagyatékhoz kapcsolódó dokumentumokat, illetve elősegíteni az ételreceptek szabványosítását. A sajátos konfuciuszi konyha annak köszönhetően alakult ki és fejlődött, hogy a mester otthonában gyakran fordultak meg az uralkodók mellett magas rangú, nagytiszteletű vendégek.Nem voltak ritkák a bankettek, a nagy vacsorák, fogadások, ünnepségek, s eközben újabb és újabb alkalmak kínálkoztak a menü változtatására, tökéletesítésére.

A konfuciuszi konyha ételeinek elkészítése azonban időt, munkát és - összetettsége miatt - különös odafigyelést igénylő foglalatosság - állapította meg Vang Ling-to főszakács. A nagyszabású egykori családi vacsorák közül a legnagyobbon 196-féle ételt szolgáltak fel, köztük mindössze hat hidegkonyhai készítményt. Tálalásuk különleges ezüstözött porcelánedényeken történt. Az akkori étkezésnek szabályai voltak, illemtanát Konfuciusz utódai több mint 2 ezer éven át örökítettek át. A recepteket, a sütés-főzés fortélyait hagyományosan csak a beavatottak ismerték, ám mostanra az a vélemény vált uralkodóvá, hogy eljött az idő a "titkok" utókorral történő megosztásának, a részletek nyilvánosságra hozatalának.

Úgy vélik, ez egyben a garanciája is lehet a hagyományok megőrzésének. A Kr. előtt 551-ben született Konfuciuszt általános tisztelet övezi Kínában. Úgy tekintenek rá, mint nagy gondolkodóra, a különböző történelmi korszakokban, több mint 2 ezer éven át a kínai társadalmi és politikai életet meghatározó filozófiai rendszer alapítójára. Kevéssé ismert, hogy a kínai ételkultúra alakulásában is jelentős szerepe volt; a család konyhája 2011-ben, Konfuciusz születésének 2560. évfordulóján a kínai nemzeti szellemi kulturális örökség része lett.

Forrás: Vendég&Hotel Online / MTI


Jön a Társasjátékok Éjszakája

Jön a Társasjátékok Éjszakája 

Június 7-én országszerte számos egyedi programmal várják a társasjáték-rajongókat.
Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki!

Múzeumok Éjszakáján ezt a helyszínt ne hagyja ki! 

Ugyanis annyira különleges és sosem látogatható – ha most kitárul a kapuja, érdemes felkeresni.
Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók

Aranyáron kelnek el művei világszerte – most alkotásai a Városligetben láthatók 

Világsiker után hazai premier: a festő, akit London, New York és Hongkong is ünnepel.
Jön a tatai korhű török fesztivál

Jön a tatai korhű török fesztivál 

Látványos hadijátékok színhelye lesz a pünkösdi hétvégén a tatai Öreg-tó partja.
Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton

Állandó áramlásban – kortárs horvát képzőművészeti kiállítás az Andrássy úton 

Keveset tudunk a kortárs horvát képzőművészetről, pedig a kultúra is fontos vonzereje lehetne annak az országnak, amely egyébként a magyar turisták legkedveltebb külföldi úti célja.
Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál

Hamarosan Belvárosi Kutyafesztivál 

Családi programokkal hívják fel a figyelmet a felelős kutyatartásra és az árva állatok örökbefogadására a Belvárosi Kutyafesztiválon szombaton Budapesten, az Olimpia Parkban.
Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon

Pünkösdi szezonnyitó esemény Siófokon 

Az eseményen az is kiderül, hogy melyek lettek Siófok város borai 2025-ben.
Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben

Élő hagyományok és közösségek a Skanzenben 

2025. június 8–9-én, vasárnap és hétfőn, immár 14. alkalommal rendezi meg a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum a Pünkösdi Örökség Ünnepet.
Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára

Már közel nyolcezer nevezés a hétvégi ALDI Női Futógálára 

És még nem zárult le a nevezési határidő.
Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése?

Művészet, design, dizájnerek: mit mutat a kreatívipar legújabb felmérése? 

A teljes magyar divat-, design-, szépség-, valamint játékipari szektort érintő, átfogó felmérést kezdeményez a Magyar Divat & Design Ügynökség.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.