Nemzetközi konferencia Budapesten a limes világörökségi helyszín bővítéséről

A limes világörökségi helyszín bővítéséről tartanak nemzetközi konferenciát a Magyar Nemzeti Múzeumban tíz ország szakértőinek részvételével kedden és szerdán.

A Római Birodalom határai világörökségi helyszín bővítése - Pannonia provincia világörökségi nevezése címmel Visy Zsolt miniszteri biztos kezdeményezésére rendezik meg a munkakonferenciát nemzetközi és magyar örökségvédelmi szakemberek részvételével - közölte a Miniszterelnökség.

A Miniszterelnökség meghívására érkezett szakértők célja, hogy az UNESCO ajánlásának megfelelően egyeztessék a limes (a Duna mentén húzódó egykori római hadiút) nyomvonala és a környezetében található katonai objektumok (római katonai táborok, erődítmények, katonai települések, őrtornyok és más, a határvédelemhez tartozó emlékek) által érintett európai országok nevezési stratégiáját.

A zártkörű rendezvényen a résztvevők áttekintik és harmonizálják az egyes országok pályázatait, véglegesítik a Római Birodalom határairól készített tematikus tanulmányt, és megtárgyalják azt a dokumentumot, amely a három kontinensen áthúzódó, tizennyolc országra kiterjedő, csaknem 6000 kilométer hosszú limes kiemelkedő, egyetemes értékeit meghatározza.

Az örökségvédelmi tanácskozás a tervek szerint hozzájárulhat ahhoz, hogy 2018 januárjában a magyar kormány világörökségi címre terjessze fel a Római Birodalom több mint 400 kilométer hosszú magyarországi szakaszának emlékeit a szlovákiai, valamint az osztrák-délnémet limes-szakasszal közösen - írta a Miniszterelnökség.

A www.vilagorokseg.hu honlap ismertetője szerint a Római Birodalom szárazföldi (limes) és folyóparti (ripa) katonai létesítményei egységes építészeti sajátosságaik révén kiemelkedő történeti és tudományos értékkel rendelkeznek.

A limes első elemeként 1987-ben a Hadrianus-fal (Egyesült Királyság) vált UNESCO világörökségi helyszínné. 2000-ben született szakmai javaslat arról, hogy a világörökségi egyezmény érintett részes államai a skóciai világörökségi helyszín egyfajta kiterjesztéseként a Római Birodalom teljes limesének világörökséggé nyilvánítása érdekében terjesszék fel a limesnek az országuk területére eső szakaszát, az így Frontiers of the Roman Empire (A Római Birodalom határai) megnevezéssel kialakuló nemzetközi sorozathelyszín részeként.

Az Európai Régész Szövetség 2002-es thesszaloniki konferenciáján elfogadták az érintett részes államok közös összefogásával megvalósítandó nemzetközi sorozathelyszín létrehozásának gondolatát. 2005-ben Németországban az egykori Germania Superior és Raetia provinciák együttesen 550 kilométeres limesszakasza, majd 2008-ban a mintegy 40 kilométer hosszú Antoninus-fal (Egyesült Királyság) is a Világörökség részévé vált.

A Római Birodalom teljes pannóniai határszakasza a Duna mentén húzódó folyami határ (Ripa Pannonica) Klosterneuburgtól (Citium) Zimonyig (Taurunum). A Ripa Pannonica magyarországi szakasza 415 kilométer hosszúságban húzódik Rajkától Sátorhelyig; a várományos világörökségi helyszín 124 részhelyszínt tartalmaz.

Forrás: MTI


Kolbászos standok az UNESCO listáján?

Kolbászos standok az UNESCO listáján? 

A bécsi kávéházi kultúra után most a lacikonyhák is felkerülhetnek a világörökség listára.
Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést

Barcelona betiltja a turisták számára a lakásbérlést 

A spanyol város Európa egyik legnépszerűbb úti célja, de népszerűsége miatt a lakhatás megfizethetetlenné kezd válni a lakosok számára.
Szingapúr, te drága!

Szingapúr, te drága! 

Tény, hogy Szingapúrba kevesen mennek kifejezetten Szingapúr miatt.
Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!

Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!  

Az Österreich Werbung bemutatja: Lebensgefühl - érezd az osztrák életérzést!
Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra

Olykor az influencereknek is szükségük van egy igazi nyaralásra 

Az Österreich Werbung most lehetőséget kínál nekik egy közösségi média nélküli pihenésre.
Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete

Vészhelyzettel küzd Olaszország ikonikus szigete 

A népszerű olasz desztináció, Capri jelenleg nem elérhető a turisták számára szállodai foglalás nélkül.
Új dubaji programok - télen-nyáron

Új dubaji programok - télen-nyáron 

A már ismert, ikonikus látnivalók mellett számos gyerek és családi, szabad- és beltéri program, kulturális rendezvények hosszú sora várja a Dubajba látogatókat.
Tűzvész tombol Görögországban

Tűzvész tombol Görögországban 

A hatóságok úgy vélik, hogy a tüzet gyújtogatás, valamint meleg, száraz időjárási körülmények okozták.
Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et

Klímaaktivisták festékkel fújták le a Stonehenge-et  

Narancssárga porfestékkel fújták le a Stonehenge-et egy klímavédelmi szervezet aktivistái.
K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust

K-pop vízummal lendítené fel Dél-Korea a turizmust 

Az ötletet az adta, hogy az elmúlt években igencsak megnőtt az ország és kultúrája iránti rajongás.