hirdetés

Az osztrákok komolyan veszik az élelmiszerhulladék csökkentését

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékony felhasználásáért küzdő szervezet, az United Against Waste folyamatos aktivitással és korszerű tájékoztató anyagokkal ösztönzi az osztrák vendéglátóhelyeket a felelős hulladékgazdálkodásra.

hirdetés

Évi egymillió tonna élelmiszer kerül a kukába Ausztriában - derül ki egy nemrég Linzben bemutatott tanulmányból, amelyet az Osztrák Ökológiai Intézet készített az osztrák környezetvédelmi minisztérium, több tartomány és a bécsi Munkakamara megbízásából.A világ élelmiszertermelésének 30 %-át nem fogyasztják el. Az EU-ban évi 89 millió tonna élelmiszer kerül a kukába. Ausztriában 300 ezer tonna élelmiszert a háztartások, 250 ezret a vendéglátás, 100 ezer tonnát az élelmiszer kereskedelem dob ki, a többi az előállítás és feldolgozás során végzi a szemetesben.

Az élelmiszerek ésszerűbb és hatékonyabb felhasználásért küzdő United Against Waste Egyesület már készített korábban tanulmányt a témában, amelyből többek között az is kiderült, hogy odafigyeléssel 2020-ig megfelezhető az élelmiszerhulladék mennyisége. - olvasható a greeninfo.hu oldalon.

A szervezet most két szakmai anyagot is összeállított, mely azonnali javaslatokat fogalmaz meg a vendéglátás, a szállodaipar és a közétkeztetés számára egyaránt. A célzott intézkedéseknek köszönhetően ugyanis jelentősen és hosszútávon is csökkenthető az élelmiszerhulladék a konyhai üzemekben. A javaslattevők rámutattak arra, hogy más és más „hot spotok”, vannak a különféle ágazatokban, azaz olyan egységek, ahol kifejezetten nagy mennyiségű élelmiszerhulladék termelődik. A gasztronómiában például rendkívül nagy mennyiségű maradék keletkezik a vendégek tányérján meghagyott ételekből, a szállodákban pedig kimondottan sok a büféétkezéssel és itallal kapcsolatos szemét. Jelentős túltermelés jellemzi a kórházakat és az üzemi étkezdéket a nem kiadott ételekből. - foglalja össze az ÖGZ szaklap gasztronómia rovatában.

A mindennapokban a konyhákon már néhány kisebb intézkedés elég ahhoz, hogy kevesebb étel kerüljön a kukákba. A jelentősebb spórolási tippekről a United Against Waste szervezet egy szakadásmentes és vízálló posztert állított össze, mely a konyhákon is kifüggeszthető.

A Müncheni Weissen Brauhaus például 2008-ban még jelentős élelmiszerhulladékot termelt, melynek elszállíttatása és kezelése nagy terheket rótt az étteremre. Azonban az ételmaradék csökkentésére azt étterem vezetősége azt találta ki, hogy csökkentik a standard porciók méretét és zónaadagokat szolgálnak fel csökkentett, mintegy 3 eurós áron. A vendégek nagyon elégedettek voltak az új rendszerrel, az ételmaradékok mennyisége pedig 2008 óta a 60%-ra csökkent – nyilatkozta Otmar Mutzenbach étteremvezető.

A becslések szerint Magyarországon is évente 1,85 millió tonna élelmiszer megy pocsékba, míg az unióban mintegy 90 millió tonna. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület 2013-ban 500 karitatív szervezeten keresztül mintegy fél millió embernek juttatott el ingyenesen 5.000 tonna élelmiszer-adományt, összesen 2,3 milliárd forint értékben. Magyarországon - egy néhány évvel ezelőtti statisztika szerint - a lakosság átlagosan évente több mint 160 ezer forintot költött élelmiszerekre, aminek jelentős része, körülbelül 16 ezer forint értékű áru a szemétben végezte. Országosan 400 ezer tonna, vagyis háztartásonként évente 100 kilogramm ennivaló ment a kukába. Az Európai Bizottság adatai szerint, az uniós háztartások által megvásárolt élelmiszerek 25 százaléka kerül a hulladékok közé.- tájékoztat a greeninfo.hu.

Az osztrákokhoz hasonló intézkedések és egyedi megoldások sokat segíthetnének a magyar élelmiszerhulladék csökkentésében is. Jelenleg az Ökolúció Alapítvány Felelős Gasztrohős programja jelentős szerepet vállal az éttermek ösztönzésében a felelős gazdálkodásra valamint a fenntartható vendéglátás kialakítására, melynek jelentős tényezője az élelmiszerhulladék csökkentése is. A szervezet tevékenységével komoly marketingtámogatást is nyújt azoknak az éttermeknek, akik csatlakoznak a programhoz. 

Fordítás, szerkesztés: Ördög Ágnes
a szerző cikkei

(forrás: ÖGZ, greeninfo, Vendég & Hotel Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Mit szól ahhoz, hogy kötelező a védettségi igazolvány az éttermek, szállodák belső tereinek használata esetén?

Kiadónk társoldalai