hirdetés

Turisztikai célú területekhez juthat Keszthely

(MTI) - A Balaton-törvény módosítása kétszer tízhektárnyi, közvetlen tóparti, turisztikai célú befektetési területhez juttatja Keszthelyt - hangzott el egy, a jogszabály változásairól tartott keszthelyi sajtótájékoztatón csütörtökön.

hirdetés

Manninger Jenő (Fidesz-KDNP) országgyűlési képviselő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke kifejtette, a közelmúltbeli törvénymódosítás Keszthely szempontjából legfontosabb eleme az, hogy míg a jogszabály korábbi változata nem engedte a part menti zöldterületek méretének megváltoztatását, addig a módosítással - bizonyos feltételekkel - lehetővé válik ez.
Elmondta, egy évtizede küzdenek ezért a módosításért, amely a Balaton-parti települések közül elsősorban Keszthelynek állt érdekében. Közölte, a többi tóparti városban már korábban, a Balaton-törvény életbelépése előtt eldőlt a part menti területek sorsa, épültek szállodák kellő számban. Keszthely szállodai kapacitása ugyanakkor kicsinek bizonyul már egy-egy nagyobb rendezvény estén, és az egyéb turisztikai fejlesztésekhez sem állt rendelkezésre eddig olyan terület, amit ne szelt volna ketté a tóparti sétány, illetve bicikliút - vélekedett Manninger Jenő.
A képviselő beszélt arról is, hogy munkahelyteremtés és bevétel szempontjából sem mindegy Keszthelynek, épülhet-e egy-két újabb szálloda, hiszen jelenleg maximum 55 millió forintos az idegenforgalmi adóbevétele. Megjegyezte, Hévíz tízszer, Balatonfüred háromszor ennyit profitál a nagyobb szálláskapacitásának köszönhetően.
Pálinkás Róbert (Fidesz-KDNP), Keszthely alpolgármestere az MTI kérdésére válaszolva elmondta, a törvénymódosítás a kerékpárút pár száz méteres szakaszát érintheti, amelynek nyugatabbra tolását vagy a befektetővel végeztetnék el, vagy az átépítéshez a következő uniós támogatási ciklus keretéből pályáznak forrásért. Érdeklődés mutatkozik a területek iránt, de konkrét befektetői ajánlatot még nem kapott a város a kétszer tízhektárnyi, közvetlen tóparti területre - mondta.
A sajtótájékoztatón szó esett a törvénymódosítás horgászcsónakokat érintő, nyárra életbelépő változásairól is, amelynek értelmében lehetővé válik, hogy a csónakokat az engedélyezett kikötőkön kívül is elhelyezzék.
Az Országgyűlés április 15-én módosította a Balaton kiemelt üdülőkörzet területrendezési tervének elfogadásáról és a balatoni területrendezési szabályzat megállapításáról szóló törvényt, amely alapján az önkormányzatok szabadabb kezet kaptak a zöldterületek kijelölésében.

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk