Aki hisz a helyi fajtákban: Borbély Tamás

Volt az „Év Bortermelője”, „Az év agrárembere”, és más jeles címek birtokosa. Második generációs családi borászat az övék, ahol édesapjával közösen a boraikat készítik. Tüzes borokat, vulkáni ízekkel, ahogy ő fogalmaz. A Borbély Családi Pincészetbe enged most bepillantást, Badacsonytomajon, a Káptalantótiba vezető út mentén.

A kezdet. A birtok alapjait szülei, Borbély Gyula és Borbélyné Galambos Gabriella alapozták meg, amikor több mint negyven éve, fiúk születésének táján, nászajándékba kaptak egy fél hektáros szőlőst a badacsonyi hegyoldal lábánál. „Együtt cseperedtünk a szőlővel”, mondja a kezdeti időkről Tamás. Amelyhez a rendszerváltást követően újabb és újabb területek kerültek, így mára 21 hektáros szőlőültetvénnyé nőtte ki magát.

A táj tisztelete. A semmihez sem fogható badacsonyi táj, az ottani bazaltvidék egyedi jellege, - e terroir különleges jegyeit hordozza Tamásék pincéjéből kikerült összes tételük. Ő az, akinek hitvallása, hogy helyi fajtákon keresztül lehet és érdemes bemutatni egy-egy borvidéket, csak ily’ módon lehet megmutatni másoknak, mit tud, miben más az adott terület. A páratlan szépségű, vulkanikus eredetű tanúhegyek környékére mindig is „rajzottak” a turisták, elsősorban a nyári és az őszi szüret idején. Mostanra azonban kezd megváltozni a vidék vonzereje: lassan négyévszakossá válik a táj, a tél és a tavasz is mágnesként vonz errefelé sok-sok borturistát.

 

Borkészítés. „Pincészetünkben kezdetektől fogva fontos szerepet kap a tradicionális borkészítés, hiszen a borvidékre jellemző fehér fajtákban, amelyeken keresztül megmutathatjuk a borvidékünk termőhelyeinek sokszínűségét. A modern és a tradicionális technológiák segítségével készítjük borainkat a frissebb, könnyedebb, gyümölcsös stílustól kezdve a tartalmas, minerális ízvilágig, amelynek karakterei a palackos érlelést követően teljesednek ki”, mondja Tamás tételeik készítése kapcsán. Széles spektrumban gondolkodnak: van náluk Olasz rizling, Kéknyelű, Muskotály épp úgy, akárcsak Rózsakő vagy Zeusz - egytől-egyig régebbi és újabb keletű magyar fajták.

Értékesítés. Bár szoktak késői szüretelésű, édes borokat is készíteni, ha az adott évjárat ezt lehetővé teszi, azonban van rá példa, amikor ez esetükben nem történik meg. Pedig a tavalyi év, a 2022 épp olyan volt, amikor lehetett volna késői szüretet tartani (akárcsak 2019-ben), de Tamásék, a piaci nyomásnak engedve, édes tételek helyett inkább jóval szárazabbak készítettek. Vevőkörük különben színes és változatos: általában a személyes találkozásokban, a közös borestek hangulatában, pincéjükből a direkt értékesítésben hisznek. Elsősorban idehaza keresik boraikat, több kisebb viszonteladóval dolgoznak. Ezenkívül – főként a Covid óta – kiskereskedőkkel is kapcsolatban állnak, vallják, hogy a kiskereskedelmi üzletek polcain jelen kell lenni. Borszaküzletek is kínálják boraikat – pl. Borháló, ahol 2018 óta jelen vannak főként selection tételeikkel. Webshopot is létrehoztak a Covid-lezárások alatt, azonban általános tapasztalat borászok körében, hogy a személyes találkozás során történő vásárlást részesítik inkább előnyben a vevők a személytelen interneten történő rendeléssel szemben.

 

Közeli tervek. Nem túl nagy léptekkel, de folyamatosan haladnak előre, így tesznek idén is. Most a Csobáncon lévő ültetvényeik megújítása van soron – mintegy 1,5 ha-nyi területen.  Itt muskotályos fajta termett eddig is, ezen nem változtatnak, az lesz az újraültetés után is. Birtokuk közben egész éven át látogatható, és akkor sem kell kétségbe esni senkinek, ha kóstolás után már nem vállalható a vezetés: 10 fős kis vendégházat is vezetnek, ott mindig elfér egy kisebb baráti, jókedvű társaság.

Forrás: Turizmus Online


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.