Hogyan találj munkát a vendéglátásban?

A vendéglátó és turizmus szektor jelentősen megsínylette 2020-2021-et. de 2022-ben már kezd magához térni mindkét szektor, és egyre több álláslehetőség van. Azonban egy óriási kihívással néznek szembe a vendéglátóhely tulajdonosai: nincs elég munkaerő. 

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Jelentős hiány van a vendéglátó munkahelyeknél, ami nem csoda. Sokan tartanak ötödik, hatodik hullámtól, és a kormány intézkedései is kiszámíthatatlanok. Természetes, hogy aki elvesztette vendéglátó munkáját 2020-ban, az nem szeretné ugyanezt átélni. Azok a szakemberek elmentek futárkodni vagy valamilyen más területre dolgozni, annak érdekében, hogy biztos, stabil, kiszámtható legyen a jövedelmük, és ne történjen meg velük újra munkahelyük elvesztése. 

Kevés a jó munkaerő

A vendéglátás mindig is olyan szakma volt, amelyhez nem feltétlenül szükséges végzettség, azonban nagyon fontos, hogy közvetlen, precíz és lelkiismeretes munkaerő legyél, aki bírja a pörgést. Éppen emiatt számtalan diák vagy pályakezdő is jelentkezik, hogy valamilyen plusz bevételre szert tegyenek akár egyetem mellett. Emiatt az utóbbi években felhígult a szakma, és az igazán jó munkaerőt már csak lasszóval lehetett fogni. Hiába nettó több százezres fizetés és a borravaló, a jó szakember ritka. 

 

Napjainkban emiatt ha kiemelkedően jó vagy a szakmában, akkor biztos, hogy bármilyen munkát meg tudsz szerezni. Ehhez viszont elsősorban egy ütős önéletrajzra lesz szükséged. 

 Az önéletrajz felépítése

Egy jó önéletrajz felkelti az étteremvezető figyelmét, ugyanis száz és száz kevésbé jót olvas el nap mint nap. Ahhoz, hogy a tiéd is ilyenné váljon, mindössze néhány egyszerű tippet kell betartanod! 

Az önéletrajz felépítése mindig a következő:

  • Személyes adatok, elérhetőség, fotó
  • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás
  • Szakmai tapasztalat
  • Tanulmányok
  • Készségek, képességek, szakmai tudás bemutatása
  • Nyelvismeret

Személyes adatok

A személyes adatok megadásánál a legfontosabb, hogy azok hibátlanok legyenek. Lehetőleg a név, email cím, telefonszám, lakcím, születési hely és idő jelenjen meg benne. Emellett ügyelj arra, hogy a fotó professzionális legyen. Nem kötelező ehhez egy fotós segítségét kérni, elég, ha a fénykép fehér fal előtt készül rólad, amelyen nyitott a testtartásod, valamint mellkasig látszol csak. A telefonszám pedig mindig a saját mobiltelefonod száma legyen, amelyen bármikor elérnek!

Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

Talán ezek megírása jelenti a legnagyobb kihívást. Előbbit akkor használd, ha már van néhány tapasztalatod a területen, utóbbit pedig akkor, ha még nincs. Mind a kettőben ezek szerepeljenek: 

  • Motiváció, ami miatt erre a munkára jelentkezel.
  • Készségek, képességek, szakmai tudás. 
  • Eredmények, amelyeket vagy a tanulmányaid során vagy az előző munkahelyeden értél el.
  • Mindössze 3-4 mondat hosszúságú legyen. 
  • Célod, amit el szeretnél érni.

Szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalat esetén fontos, hogy a fordított időrendi sorrendet használd, vagyis a jelenlegi munkádtól haladj időben visszafelé a legelső munkahelyedig. Mindig írd fel először a beosztást, majd a cég/vendéglátó nevét, hogy mettől meddig dolgoztál ott, és a várost. Ezután pedig lehetőleg 4-6 bulletpontban mutasd be a főbb feladataidat is. Ha van vásárlói elégedettségi adatod vagy a hónap dolgozója voltál, mindenképp írd bele!

Tanulmányok

A tanulmányok esetén minden releváns tanulmányt sorolj fel. Akár van mixer, barista vagy valamilyen vezetői tréninged, nyugodtan kerüljön bele - ártani nem árt! 

Nyelvtudás

A vendéglátás területén a nyelvismeret mindig plusz előnyt jelent, így a szintjével együtt jelöld meg. 

  x x x

Mindezeket betartva biztos, hogy felkelted a leendő munkaadó figyelmét. Arra azonban figyelj: a szakmai összegzés az, ami el fog téged és a tudásodat adni, így arra helyezd a legnagyobb hangsúlyt! Ütős, rövid és tömör legyen!

 


Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.
Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen

Rekordszámú nevezés a nemzetközi pálinkaversenyen 

Érkezett párlat Romániából, Szlovákiából, Szerbiából és Horvátországból is.
Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég

Munkatársakat keres a Mere, az orosz diszkont cég 

A két hónapja feladott hirdetésben a Mere beszerzési menedzser pozícióra keres munkatársakat.
Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön

Új kávépörkölő csúcstechnológiával - Budaörsön 

Április 11-én nyitotta meg kávépörkölő üzemét és oktatóstúdióját Budaörsön a teljes egészében hazai tulajdonú Roastar Zrt.
A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának

A Beatles grafikusa tervezett sörösdobozokat a híres sörmárkának 

A limitált kiadású dobozok Nagy-Britanniában már megvásárolhatók.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.