hirdetés

Hogyan találj munkát a vendéglátásban?

A vendéglátó és turizmus szektor jelentősen megsínylette 2020-2021-et. de 2022-ben már kezd magához térni mindkét szektor, és egyre több álláslehetőség van. Azonban egy óriási kihívással néznek szembe a vendéglátóhely tulajdonosai: nincs elég munkaerő. 

hirdetés

Jelentős hiány van a vendéglátó munkahelyeknél, ami nem csoda. Sokan tartanak ötödik, hatodik hullámtól, és a kormány intézkedései is kiszámíthatatlanok. Természetes, hogy aki elvesztette vendéglátó munkáját 2020-ban, az nem szeretné ugyanezt átélni. Azok a szakemberek elmentek futárkodni vagy valamilyen más területre dolgozni, annak érdekében, hogy biztos, stabil, kiszámtható legyen a jövedelmük, és ne történjen meg velük újra munkahelyük elvesztése. 

Kevés a jó munkaerő

A vendéglátás mindig is olyan szakma volt, amelyhez nem feltétlenül szükséges végzettség, azonban nagyon fontos, hogy közvetlen, precíz és lelkiismeretes munkaerő legyél, aki bírja a pörgést. Éppen emiatt számtalan diák vagy pályakezdő is jelentkezik, hogy valamilyen plusz bevételre szert tegyenek akár egyetem mellett. Emiatt az utóbbi években felhígult a szakma, és az igazán jó munkaerőt már csak lasszóval lehetett fogni. Hiába nettó több százezres fizetés és a borravaló, a jó szakember ritka. 

 

Napjainkban emiatt ha kiemelkedően jó vagy a szakmában, akkor biztos, hogy bármilyen munkát meg tudsz szerezni. Ehhez viszont elsősorban egy ütős önéletrajzra lesz szükséged. 

 Az önéletrajz felépítése

Egy jó önéletrajz felkelti az étteremvezető figyelmét, ugyanis száz és száz kevésbé jót olvas el nap mint nap. Ahhoz, hogy a tiéd is ilyenné váljon, mindössze néhány egyszerű tippet kell betartanod! 

Az önéletrajz felépítése mindig a következő:

 • Személyes adatok, elérhetőség, fotó
 • Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás
 • Szakmai tapasztalat
 • Tanulmányok
 • Készségek, képességek, szakmai tudás bemutatása
 • Nyelvismeret

Személyes adatok

A személyes adatok megadásánál a legfontosabb, hogy azok hibátlanok legyenek. Lehetőleg a név, email cím, telefonszám, lakcím, születési hely és idő jelenjen meg benne. Emellett ügyelj arra, hogy a fotó professzionális legyen. Nem kötelező ehhez egy fotós segítségét kérni, elég, ha a fénykép fehér fal előtt készül rólad, amelyen nyitott a testtartásod, valamint mellkasig látszol csak. A telefonszám pedig mindig a saját mobiltelefonod száma legyen, amelyen bármikor elérnek!

Szakmai összegzés vagy karriercél meghatározás

Talán ezek megírása jelenti a legnagyobb kihívást. Előbbit akkor használd, ha már van néhány tapasztalatod a területen, utóbbit pedig akkor, ha még nincs. Mind a kettőben ezek szerepeljenek: 

 • Motiváció, ami miatt erre a munkára jelentkezel.
 • Készségek, képességek, szakmai tudás. 
 • Eredmények, amelyeket vagy a tanulmányaid során vagy az előző munkahelyeden értél el.
 • Mindössze 3-4 mondat hosszúságú legyen. 
 • Célod, amit el szeretnél érni.

Szakmai tapasztalat

A szakmai tapasztalat esetén fontos, hogy a fordított időrendi sorrendet használd, vagyis a jelenlegi munkádtól haladj időben visszafelé a legelső munkahelyedig. Mindig írd fel először a beosztást, majd a cég/vendéglátó nevét, hogy mettől meddig dolgoztál ott, és a várost. Ezután pedig lehetőleg 4-6 bulletpontban mutasd be a főbb feladataidat is. Ha van vásárlói elégedettségi adatod vagy a hónap dolgozója voltál, mindenképp írd bele!

Tanulmányok

A tanulmányok esetén minden releváns tanulmányt sorolj fel. Akár van mixer, barista vagy valamilyen vezetői tréninged, nyugodtan kerüljön bele - ártani nem árt! 

Nyelvtudás

A vendéglátás területén a nyelvismeret mindig plusz előnyt jelent, így a szintjével együtt jelöld meg. 

  x x x

Mindezeket betartva biztos, hogy felkelted a leendő munkaadó figyelmét. Arra azonban figyelj: a szakmai összegzés az, ami el fog téged és a tudásodat adni, így arra helyezd a legnagyobb hangsúlyt! Ütős, rövid és tömör legyen!

 

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja az idei évet az előzetes foglalások alapján?

Partnerünk