Szakácskönyvben derül fény a Károlyi család féltve őrzött receptjeire

Különleges alkalom várt a gasztronómia iránt érdeklődő közönségre. Bemutatásra került ugyanis az a szakácskönyv, amely százéves grófi recepteket tesz közkinccsé. A mű a Károlyi család gondozásában született, a nyilvános debütálás helyszíne pedig egy páratlan kastély volt.

A dobostorta titkos családi receptje – egyebek mellett ez is bárki számára megismerhető abból a szakácskönyvből, amely Angelica asszony, Nagykárolyi gróf Károlyi György felségének szerkesztésében jelent meg.

A különlegesen finom desszert elkészítése a legendás Pólya-Hunyor família féltve őrzött titka. „A legtöbb cukrászdait felülmúlja, csak a karamellt kell tudni szépen megcsinálni. Ehhez némi gyakorlat kell” – olvasható a nem mindennapi dobostortáról a nem mindennapi könyv lapjain.

A mű a Hagyományos és új ízek a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyban címet viseli és november 9-én nyilvánosan is bemutatásra került. A könyv nem csupán a családi receptek átdolgozását tartalmazza, hanem újak összeállítását is, amelyeket egytől-egyig Varga Gergely executive chef kreált. Az eseményen Pauer Péter chef közreműködésével néhány fogás is elkészült, melynek helyszíne a Károlyi Gasztro Műhely volt.

A Gasztró Műhely eredetileg egy főzőiskola, ahol olyan ételek készülnek a résztvevők aktív bevonásával, amelyek a legjobb éttermekben is megállják a helyüket. A szakmai stáb azt vallja, hogy a főzés kreatív és alkotó tevékenység, a Károlyi Gasztro Műhely pedig egy oktatóközpont, amely a világ gasztro kultúrájának hétköznapi nagykövete. A főzés során profi chefek segítik a csapatot, hogy biztos legyen a siker.

Visszatérve a könyvre, annak megszületésében döntő szerepet játszott a Covid. „Ez a könyv 2020-2021-ben indult útjára, amikor a fehérvárcsurgói Károlyi-kastély kapuinak a koronavírus-járvány miatt ideiglenesen be kellett zárniuk. Ám a szomorú körülmények ellenére valami kreatívnak kellett kialakulnia a részben kényszerű inaktivitásból. Így született a kibővült Károlyi család receptjeit tartalmazó szakácskönyvötletem – idézte fel a projekt hátterét Angelica Károlyi.

A könyvbemutató helyszíne a Károlyi-kastély volt, amelynek története ugyancsak különleges. A birtok múltja régre nyúlik vissza: még 1834-ben a Perényi család zálogosította el Károlyi György grófnak, ami 1853-ban vásárlás útján végleg a Károlyiak kezébe került.

A fejér vármegyei Fehérvárcsurgón a 19. században, egészen pontosan 1844 és 1851 között klasszicista és eklektikus stílusban épült komplexumot Károlyi György rendelte meg. Tervezője Henrich Koch – hozzá kötődik az angol klasszicista stílusú pesti Károlyi palota átépítése is – és Ybl Miklós építészek voltak. Utóbbi a Károlyi család építésze, aki egyrészt a beruházás során képviselte a Bécsben élő kollégáját, másrészt a művezetéssel kapcsolatos tervezésben vett részt.

Az uradalom utolsó birtokosa Károlyi István volt, aki a második világháború alatt a budapesti Madách Színház megalapítója és tulajdonosa. A kastélyt a családnak 1944-ben el kellett hagynia. A háború idején német és orosz katonák is használták, majd a második világháború után a kastélyt és birtokot államosították. A Fővárosi Gázművek üdülőként hasznosította, majd 1949-ben görög gyerekek menekültotthonának jelölték ki. Később állami nevelőotthonként működött, aztán 1979-ben leromlott állapota miatt kiürítették. Egészen 1995-ig kellett várni, amikor a kastély a Műemlékek Állami Gondnoksága (MÁG) kezelésébe került. Velük kötött szerződést a kastély közös felújítására a Párizsban élő Károlyi György által létrehozott Károlyi József Alapítvány.

Az épületben jelenleg egy 23 szobás szálloda működik látogató- és rendezvényközponttal és étteremmel. Mindezt egy ötven hektáros park és arborétum öleli körbe. Egy kulturális

találkozóközpontot is létrehoztak itt, amely az Európai Kulturális Találkozóközpontok Hálózatának tagja. A kastély egész évben nyitva áll a látogatók számára, állandó és időszaki kiállításokat lehet megtekinteni, de számos neves konferenciának és fesztiválnak is otthont ad az épületegyüttes.

Külön említést érdemel, hogy Fejtő Ferenc, Franciaországban élő író a halála előtt a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélynak adományozta több ezer kötetből álló könyvtárát, köztük saját műveit is. Ugyancsak a kastélyban helyezték el Vajay Szabolcs történész, a genealógia és heraldika kutatójának a könyvhagyatékát is.

Forrás: Károlyi Gasztro Műhely


Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban

Pezsgők és aszúk arzenálja várja e héten a pesti ötcsillagos házban 

Hagyományos érlelésű pezsgőkből és tokaji aszúkból rendez kóstolót a Winelovers december 27-én, a budapesti Hotel Intercontinentalban.
Közönségdíjas a Master Good karácsonyi tévéreklámja

Közönségdíjas a Master Good karácsonyi tévéreklámja 

Az egyik szakmai portál közönségdíját vehették át.
Friss felmérés: a töltött káposzta toronymagasan vezet, mögötte a halászlé és a rántott hús is dobogós

Friss felmérés: a töltött káposzta toronymagasan vezet, mögötte a halászlé és a rántott hús is dobogós 

Mindez az Europion reprezentatív felméréséből derül ki, amelynek során a magyar lakosság karácsonyi és újévi szokásait, valamint a magyarok kedvenc ételeit, filmjeit, zenéit vizsgálták.
Hamarosan Budapesten is nyílik egy Time Out Market

Hamarosan Budapesten is nyílik egy Time Out Market 

2025-ben megnyílhat az első olyan gasztronómiai és kultúrális központ, amely már a világ több nagyvárosában létezik.
Hová tart a világ? Már a méregdrága Dubai csokiban sem bízhat az ember

Hová tart a világ? Már a méregdrága Dubai csokiban sem bízhat az ember 

A baden-württembergi élelmiszer-ellenőrző hatóságok Dubai csokikat vizsgált meg, és arra jutottak, hogy azok nemkívánatos anyagokat tartalmaztak.
Magyar Bormarketing Ügynökség: év végi összegzés

Magyar Bormarketing Ügynökség: év végi összegzés  

A Magyar Bormarketing Ügynökség (MBÜ) mintegy 70 projektet valósított meg 9 országban a most búcsúzó esztendőben.
A hazai tulajdonú, Horeca-szegmensben jelen lévő cégcsoport idei eredményei

A hazai tulajdonú, Horeca-szegmensben jelen lévő cégcsoport idei eredményei 

A magyar tulajdonú cégcsoport éves gazdasági összefoglalója.
Magyar felhasználótól jött idén az ételkiszállító legnagyobb rendelése

Magyar felhasználótól jött idén az ételkiszállító legnagyobb rendelése  

Rekordgyorsan, kevesebb mint 4 perc alatt kiszállított étel, egy millió forintos bevásárlás és közel ezer leadott rendelés egy felhasználótól: több rendhagyó eredmény is született 2024-ben a foodoránál.
Kiderült, idén milyen ételekből rendeltük a legtöbbet

Kiderült, idén milyen ételekből rendeltük a legtöbbet 

Egy kisebb jéghegyet és 3 és fél tonnányi macskaalmot szállítottak ki az idén a futárok.
Kihirdették az idei év legjobb mézét

Kihirdették az idei év legjobb mézét 

Egy szolnoki akácméz lett idén a győztes befutó.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.