Továbbra is Kovács László az MVI elnöke

Tisztújító Közgyűlést tartott május 16-án a Magyar Vendéglátók Ipartestületének tagsága. Egyhangúlag elfogadták a 2021. évi elnöki és pénzügyi beszámolót, ismertették a 2022. évi költségvetési és cselekvési tervet, valamint megválasztották az MVI elnökségét, Képviselő testületét és Felügyelő Bizottságát, valamint Etikai Bizottságát - tájékoztatta lapunkat az MVI.

A testület elnöki tisztségét az elkövetkezendő négy évben – immár 4. ciklusban – ismét Kovács László tölti majd be. Szintén döntés született az alelnökök személyéről, mely pozícióra Berkes Gyula, Semsei Rudolf, Kis Zoltán és Polyák Norbert kaptak megbízatást. Garaczi János - korábbi alelnök - kérte a tisztsége alóli felmentést egyéb elfoglaltságai miatt, az ő helyét vette át Polyák Norbert. Az alelnökök személyében más változás nem történt az előző ciklushoz képest.

A közgyűlés megválasztotta a Felügyelő Bizottságot is, melynek összetételében nem történt változás a korábbiakhoz képest; az elnök Horváth Tamás, a tagjai Szabó László és ifj. Gombás András maradtak. A következő periódus Képviselő Testületének tagjaiban sem történt változás, a megbízást Balázs József, Gottwald Zoltán, Rápolthy István, Major Vilmos, Ipacs Tamás, Molnár Attila, Sztankó Tamás, Zerényi Károly és Csúcsy István kapták.

Az Etikai Bizottság tagjai Katona Gábor (elnök), Csúcsy István és Radvánszky Attila. Radvánszky Attila a tavaly elhunyt kolléga, Balogh István Ferenc helyét vette át a bizottságban.
A közgyűlésen a tagok elfogadták a 2022. évi cselekvési tervet, melynek főbb pillérei a következők:


•    a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború okozta negatív gazdasági hatások enyhítését célzó javaslatok megfogalmazása, illetve ezzel összefüggésben a vendéglátó vállalkozások szakmai támogatása
•    az ÁFA-szabályozás egyszerűsítése és a reprezentációt terhelő adók jelentős csökkentése – együttműködve a kormányzattal és az MTÜ-vel
•    a vendéglátóhelyek NTAK-hoz való csatlakozását érintően további javaslatok megfogalmazása a szakmai szervezetekkel közösen a kötelező adatszolgáltatás optimalizálása érdekében
•    a VIMOSZ-MVI-Edutus konzorciumban az atipikus foglalkoztatás ösztönzését célzó GINOP-projekt befejezése
•    részvétel továbbra is az MKIK turizmus-vendéglátás ÁKT-ban, valamint a Nemzeti Készségcsoportban a turizmus-vendéglátás ágazatra vonatkozó képzési eszközök és készségfejlesztés támogatása érdekében
•    a Talent Ágazati Képző Központ munkájában való aktív részvétel, elsősorban Kis Zoltán alelnök munkáján keresztül
•    a vendéglátásról szóló éves statisztikai helyzetjelentés elkészítése Zerényi Károly részéről
•    részvétel a hazai és nemzetközi versenyeken, illetve azok anyagi és szakmai támogatása, konferenciák szervezése
•    szakmai programok, hazai gasztrotúrák és külföldi szakmai kirándulás szervezése, valamint a hagyományőrzés és tiszteletadás tekintetében a Gundel Károly-díj és az Év Vendéglőse díj adományozásának folytatása
•    Idén október 16-án díjátadó gálaebéd szervezése, amely a koronavírus-járvány miatt két éve elmaradt.


Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között

Falstaff: egri bor Közép-Európa legjobbjai között 

Most került be először, és rögtön 96 ponttal értékelte a St. Andrea Szőlőbirtok egyik csúcsborát az osztrák Falstaff magazin.
Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől

Szezonrajt helyett záróra – búcsú egy ikonikus balatoni étteremtől 

Évtizedes hagyományokkal rendelkezik a Kisfaludy-ház a balatoni vendéglátás területén, most mégis bezárt.
Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra

Nyitva a jelölési lehetőség az idei Gundel Károly-díjra 

A rangos elismerést a vendéglátó szakma legjobbjai kaphatják, évente legfeljebb hárman.
Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten

Élelmiszer-outlet nyílt Budapesten 

A budapesti Récsei Centerben lévő felújított élelmiszerbolt több mint 100 négyzetméteren kínál termékeket.
Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban

Újabb Michelin-csillagos éttermek Horvátországban 

A Rovinjban található Agli Amici megtartotta két Michelin-csillagát, az egycsillagos éttermek száma pedig tízről tizenkettőre emelkedett Horvátországban.
Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség

Villány térségében is megjelent a veszélyes szőlőbetegség 

A villányi borvidék szőlőfajtáinak nagy része fogékony a kórokozóra, a terjedés csak hatékony megelőző intézkedésekkel akadályozható meg.
Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen

Szürkebarát Párbaj Badacsonytördemicen  

Egy igazán egyedülálló, országos jelentőségű boros eseményre készül a Badacsonyi borvidék.
Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon

Tiszta ízek, japán precizitás – a sashimi kultúrája Magyarországon  

Magyarországon is egyre többen keresik a könnyed, mégis gazdag ízélményeket nyáron – és ebben a sashimi kultúrája kulcsszerepet játszik.
Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban

Jó hír a hazai szőlőtermesztéssel kapcsolatban 

Megállhat a magyar szőlőtermesztés visszaesése, de a klímaváltozás jelentős károkat okozhat az ültetvényekben.
Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány

Pezseg a nyár: indul a „Buborékok Nyara” kampány 

Az idei nyár hivatalos fröccse pedig nem más, mint a Macifröccs.

Interjú

Nagybor vagy semmi

Nagybor vagy semmi 

A Jammertal Borbirok ( JBB ) társtulajdonosa, dr. Szűcs Róbert a vörösbor helyzetéről, kihívásairól.
Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk

Szerepi Szabolcs: Aki kóstolja a borainkat - többet szeretne tudni róluk 

Borturizmusról és fejlődésről mesélt nekünk az Etyeki Kúria üzletfejlesztési-és cégvezetője.
Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban

Lisa Sigl: Alig várom, hogy új trendeket fedezzek fel a vendéglátásban 

Bemutatjuk a Klasszis TopDesign 2024 zsűrijének egy újabb tagját, a linzi designhotel igazgatóját, Lisa Sigl-t.