hirdetés
hirdetés

Ez gyors volt: a Ryanair már át is nyomja a különadót utasaira

Azonnal lépett az ír fapados: a magyar kormány által bevezetett extraprofitadó összegét máris az utasokra terheli. Ha ebből valaki nem kér, akkor visszatéríti a jegy árát.

hirdetés

Az sem jár jobban, aki már korábban megváltotta a jegyét, mivel a Ryanair a magyar extraprofitadó bevezetése előtt foglalt utaknál sem fogja saját zsebből kifizetni az utasonként 3900 forintot. Ezért arról értesítette június 4. előtt repülőjegyet foglalókat, hogy amennyiben a foglalásuk július elsejére vagy azt követő időszakra szól, akkor a 3900 forintot kifizetteti utasaival. Ha ezt nem fogadják el, akkor lemondhatják az utazást, és ebben az esetben teljes összegben visszatéríti nekik a repülőjegy árát, de a hozzájárulás megfizetése nélkül nem repülhetnek velük.

 

A Ryanair az érintetteknek küldött tájékoztatásában arra hivatkozik, hogy a légitársaságok és az utasok nem kaptak időben (azaz a június 4. előtti foglaláskor) információt erről a július elsejétől fizetendő adóról, most e-mailben tájékoztatják a repülőjegyfoglalókat erről és a Ryanair döntéséről.

Amennyiben a megadott határidőig az érintettek nem mondják le az utat, akkor a Ryanair úgy tekinti, hogy hozzájárultak ahhoz, hogy 3900 forinttal megterheljék bankkártyájukat. Ha nem fogadják el az adót, és lemondják az utat, akkor a Ryanair 7 munkanapon belül visszafizeti a jegy árát.

Most akkor ki fizeti valóban a különadót?

A légitársasági hozzájárulást a kormányrendelet szerint nem a légitársaságoknak kell megfizetniük, hanem a földi kiszolgálását végző cégeknek belföldről induló utasonként.  A Ryanair döntéséből viszont az következik, hogy a földi kiszolgálók ezt át tudják terhelni a velük szerződésben álló légitársaságokra.

Mivel a Ryanair már a június 4. előtti foglalásokra sem kívánja a 3900 forintot lenyelni, nem kétséges, hogy a kormányrendelet utáni foglalásoknál is érvényesíteni fogja ezt a költségeiben, de ezt már meg tudja tenni a foglaláskor, beépítve a repülőjegyek árába.

 

(forrás: Bank360.hu / Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk