hirdetés
hirdetés

Még hat év, mire utoléri magát az európai légi közlekedés?

Az Eurocontrol friss elemzése alapján 2023-ban érheti el kontinensünk légiközlekedése a 2019-es év szintjét, de a pesszimista előrejelzés szerint a geopolitikai helyzet és az energiakrízis miatt a helyreállás akár 2028 utánig is tarthat - írja az AIRportal.hu.

hirdetés

A nyár után frissítette forgalmi előrejelzését az európai hálózatirányítási társaság. Eamonn Brennan, a Eurocontrol főigazgatója elmondta, hogy a nyári erős keresletet visszafogta a légiközlekedési iparág kapacitáshiánya, illetve az Ukrajnában zajló háború hatásai is, így a forgalom a júniusban várttól néhány százalékkal elmaradt.

Ezek alapján idén összesen 9,3 millió járatra számítanak, amely ugyan közel másfélszerese a tavalyi évnek, még mindig a 2019-es szint 84 százaléka csupán. Jövőre - jó esetben - a járvány előttinek a 92 százalékát érheti el a forgalom.

Forgalmi előrejelzés a 2022-2028 közötti időszakra (Forrás: Eurocontrol)

Bár a repülőtéri kapacitáshiány még mindig hatással lehet a forgalomra, a korábbi, szigorú utazási korlátozásokkal már nem számol a társaság. A gazdasági növekedés lassulása, a növekvő infláció, a magas energiaárak és a geopolitikai események azonban 2023-ban minden bizonnyal negatív hatással lesznek az iparágra. A keresletet tovább csökkentheti a jegyárak emelkedése, mivel ezek az inflációt is felülmúlva 15 százalékot drágultak a 2019-es szinthez képest. A kerozin árának jelentős emelkedése szintén lassíthatja a forgalom visszarendeződését.

A hatások erősségétől függően szokásos módon három forgatókönyvet vázoltak fel. Az optimista esetben a forgalom jövőre már túl is szárnyalja a 2019-es számokat, valószínűbb azonban, hogy ezt csak 2025 elejére érheti el az európai járatok teljesítménye, a pesszimista előrejelzés szerint pedig még 2028-ban is 5 százalékkal elmarad ettől.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk