hirdetés
hirdetés

Növényektől zöldülő repterek Ázsiában

Ha a reptereket említjuk, nem egy természetközeli, növényekkel, fürdővel vagy golfpályával tarkított tér jut először az eszünkbe. Egészen addig, amíg nem jártunk Ázsia legzöldebb reptereink.

hirdetés

Az epiteszforum.hu szerzője, Bán Dávid a zöldülő reptereket bemutató cikkében megemlíti, hogy egy repülőtér egyre nagyobb területeket befedő, általában funkcionalista csarnoképítményei az átláthatóságra és a magas fokú fénybeeresztésre törekednek. A repülőterek a biztonsági követelmények miatt a külvilágtól egyre inkább hermetikusabban elzártak: a szigorúan szabályozott terekben komoly fejtörést okoz az utasok megfelelő áramoltatása, amit ma már kötelező módon a kereskedelmi egységeken keresztül kell elvégezni. 

Ázsia legnagyobb repülőterein rájöttek, hogy a terminálok hatalmas tereibe érdemes valamiféle zöldet csempészni, ezzel humanizálni a teret és valamelyest természetes módon segíteni a belső klímát. A 2001-ben megnyílt, évi 62 millió utast magán átáramoltató Incshoni nemzetközi repülőtér Szöulban zsinórban 11 alkalommal nyerte el a világ legjobb repülőterének járó elismerést. Ez a pontos, hatékony és meglepően gyors működés – az átlagos 45-60 perc helyett itt alig negyed órát vesz igénybe az indulás és az érkezés – és a magas komfortszint miatt volt lehetséges. A terminálokon belül működik pihentető fürdő, golfpálya és a mindenhol megtalálható dézsás növények mellett létesült egy belső kert is, fákkal, gyeppel – maga az épület előtti terület is hasonlít inkább egy parkra, mint parkolóházak és szállodák betondzsungelére.

A régió egy másik fontos központja, a Szingapúr-Changi repülőtér kényelmével, szolgáltatásaival immár hat éve folyamatosan leszorítja világelső helyéről dél-koreai társát. Pedig még csak most készül egyedülálló dobása, amely szakít az eddig bevett terminál kialakítási megoldásokkal. A már szintén formabontó, tel-avivi Ben Gurion repülőtér új terminálját is jegyző Moshe Safdie építész tervei alapján várhatóan egy éven belül adják át azt az óriási üvegházat, biodómot, amely nem csak az utasok számára nyújt – természetesen a pénzköltésen túl – kikapcsolódási lehetőséget, hanem az elképzelések szerint közösségi térként is szolgál majd  a környékbeliek számára. A 134.000 négyzetméteres terminálbővítés tűnhet megalománnak, túlburjánzónak, de – ha még ilyen zárt, erőteljesen mesterséges formában is – mégis benne van a távol-keleti léleknek a zöldhöz, a természethez való szorosabb kötődése.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk