hirdetés
hirdetés

Mi lesz a síszezonnal és a karácsonyi vásárokkal Ausztriában?

Bécsben még mindig a város és a kormány döntésére várnak a karácsonyi vásár szervezői, és nagy port kavart fel Ausztria-szerte a síszezon európai szintű lefújása - írja a GD Consulting.

hirdetés

Ha december első hetében nem tudnak megnyitni, akkor már nincs értelme kinyitni, nyilatkozták az ORF-nek a szervezők. A döntést legkésőbb a jövő hét elején szükséges meghozni. Mint még októberben megírtuk: Ausztriában a szövetségi egészségügyi minisztérium egységes kereteket és szabályokat dolgozott ki a karácsonyi vásárok megszervezéséhez és engedélyeztetéséhez. Az egyidejűleg  250 főnél több látogatóra számító rendezvények esetében külön COVID-19 felelős és protokoll kidolgozása szükségese, s az intézkedési tervet az illetékes járási egészségügyi hatósággal jóvá kell hagyatni. Az ételek és italok felszolgálása például nem valósulhat meg a standok közvetlen környezetében, így biztosítani kell a látogatók számára, hogy a védőtávolság megtartásával tudják a vásárt látogatni. A hagyományos Bécsi Karácsonyi Vásár (Christkindlmarkt) és a mobil jégvarázs (Eistraum) korcsolyapálya még a novemberi lezárások előtt megszerezte a szükséges engedélyeket, így elvileg megrendezésre kerülhet, ha a járványügyi korlátozásokat feloldják. Bécsben a városháza előtt például jelenleg áll az építkezés, a standokat még be kéne fejezni, s áruval feltölteni. Az idő pedig fogy, hamarosan advent. A vásárok esetleges elmaradás esetén még nincs döntés, hogy milyen formában kárpótolják a kereskedőket.

Ausztria tiltakozik a síszezon elmaradását javasoló olasz kezdeményezés ellen

Ausztriában nagy port fel Giuseppe Conte olasz miniszterelnök kezdeményezése, miszerint az EU szintjén tiltsák be a karácsonyi időszak körül a síturizmus lehetőségét. Az osztrák pénzügyminiszter Gernot Blümel és Elisabeth Köstinger turizmustért is felelős miniszter közösen tiltakoztak a javaslat ellen. Ausztria felkészült a síszezonra, s a szigorú biztonsági és higiéniai protokollokkal biztosítani tudják a feltételeket a biztonságos téli szabadságoláshoz – hangzik az osztrák álláspont. Genot Blümel szerint, amennyiben EU-szinten döntés születne a síszezon járványügyi korlátozásról, úgy akár 2 milliárd euróig terjedő kártérítést kérnek az osztrák turisztikai szolgáltatók kieső bevételeinek pótlására.

A jelek szerint a németek is egyetértenek az olasz javaslattal. Angela Merkel kancellár elmondta, a minap arról is döntött a német szövetségi kormány, hogy a berlini vezetésnek fel kell lépnie európai uniós partnereinél azért, hogy 2021. január 10-ig szüneteljen a síturizmus a közösségben.


Adatkezelési aggályokat vetett fel a bécsi éttermek alkalmazott regisztrációs rendelet

Jóllehet, ahogy Ausztria egészében, úgy Bécsben is zárva vannak jelenleg az éttermek, azonban a korábban bevezetett bécsi vendég-regisztrációs rendelettel kapcsolatban most merültek fel adatkezelési aggályok. Az adatkezelési hatóság nem jogerős döntése értelmében a Bécs város által a járványügyi intézkedések keretében szeptemberben bevezetett vendégregisztráció nem felel meg teljes körűen az adatvédelmi szabályoknak. Mivel a vendégek regisztráció nélkül nem juttathattak be az éttermekbe, így az adatközlés nem volt önkéntes, amely sérti a személyes adatok feletti önrendelkezési jogot – olvasható a hatóság indoklásában.

(forrás: GD Consulting)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk