hirdetés
hirdetés

Puerto Rico: élet a hurrikán után

Szeptember 20-án söpört végig Puerto Ricon a Maria hurrikán, ezzel óriási károkat okozva a Nagy-Antillák legkeletibb szigetének. A sziget majdnem teljes egészében áram, tiszta víz és telekommunikáció nélkül maradt. 

hirdetés

Több mint egy hónappal a természeti katasztrófa után is több százezer ember van tiszta víz és áram nélkül, a sziget víztározóinak csaknem fele továbbra is működésképtelen. Az energiahálózat lényegében megsemmisült. Ezenkívül a sziget telekommunikációs hálózata is szinte teljes egészében működésképtelenné vált. A helyreállítási munkák jelenleg is tartanak.

A sziget egyik leglátogatottabb turisztikai látnivalója, az El Yunque Nemzeti Park, amely az egyetlen trópusi esőerdő az amerikai nemzeti parkok sorában, jelenleg is zárva tart.

A folyamatos gazdasági problémákkal küzdő Puerto Riconak a mezőgazdaság mellett a turizmus a legfőbb bevételi forrása, ezért fontos a megsemmisült üdülőzónák mielőbbi újjáépítése. A Luis Muñoz Marín nemzetközi repülőtér jelenleg is üzemel, de a turisztikai hivatal azt javasolja az utasoknak, hogy mielőtt utaznának, vegyék fel a kapcsolatot a légitársaságukkal.

„Bízunk benne, hogy hamarosan újra talpra állunk és a turisták nem pártolnak el tőlünk. Nagy szükségünk van a segítségükre ebben a helyzetben” – nyilatkozta José Izquierdo, a Puerto Ricoi Turisztikai Hivatal vezetője.

Izquierdo felhívta a figyelmet, a hivatal weboldalára is, ahol folyamatosan frissítik azoknak a szállásoknak a listáját, amelyek már újra készen állnak a vendégek fogadására.

A hivatala szerint a szállodák 72 százaléka nyitott és működik illetve fokozatosan újra nyitnak az éttermek is, 450 már működik, beleértve a híres Condado, az Old San Juan és a Santurce területeken található éttermeket. A szigeten jelenleg 27 utazásszervező és 16 nagy autókölcsönző is újra működésbe állt.

San Juan /forrás: 123rf.com
San Juan /forrás: 123rf.com

Puerto Ricót évente majdnem ötmillióan látogatják, mivel az USA-ból nincs szükség útlevélre a belépéshez ezért az éves látogatók több mint felét az amerikaiak adják. Szintén számottevő turista érkezik Mexikóból, Venezuelából, Brazíliából és Kanadából is. Európából főként német, francia és spanyol látogatókat fogad a sziget.

Az Amerikai Egyesült Államok társult állama tehát nem adja fel, a Lonely Planet felelős szerkesztője szerint: "A világot meg fogja lepni, milyen hamar talpraállnak, mi ebben bízunk". Ahogy mi is beszámoltunk róla, a Lonely Planet San Juant is feltette a 2018-as városok listára, amelyeket nem szabad kihagynia a világutazóknak.

A hurrikán nem csak a karibi szigetnek okozott károkat, ahogy korábban összefoglaltuk, az Irma hurrikán Miami partjainál tetőzött, kárbecslők szerint 49 milliárd dolláros kárt okozva az Egyesült Államoknak.

(forrás: Turizmus Online)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk