hirdetés
hirdetés

Temesvár lesz 2021-ben Európa Kulturális Fővárosa

Legalábbis az egyik, hisz öt esztendő múlva már három város is viselheti majd a megtisztelő címet. Romániában a kiírás első körében 14 város nevezett, a döntőre viszont csak négyen maradtak: Temesvár, Bukarest, Nagybánya, Kolozsvár. A győztes várost pénteken délután a román főváros Nemzeti Könyvtárában nevezte meg Steve Green, az uniós zsűri elnöke.

hirdetés

Temesvár szlogenje: „Világítsd meg a városod!”, és a 2010-ben elkezdett projektírás az előadóművészetekre – főként színház –, a koncertmuzsikára és a jazzre fókuszált. Simona Neumann, a pályázatra alakult egyesület elnöke bevallotta, korábban Temesvár közismerten cívis, iparos, multikulturális és sokvallású város volt, most azonban ezek az értékek elhalványultak, és akárcsak 1989-ben, amikor utcára vonultak a kommunista rezsim ellen, újra ideje volt egy mindenkit összefogó projektre, ami felrázza a lakosságot. Ezért pályáztak.

Egyébként a zsűrinek bemutatott programot a Bega csatornára alapozták – megállók, programok, gondolatok, emberek, helyek –, s a jelek szerint elnyerte a tetszésüket.

A Bánság fővárosában évente 3500-4000 kulturális rendezvényre kerül sor, rendelkeznek 19 filmszínházzal, 14 kortárs galériával, hat színházzal, négy múzeummal, körülbelül 14 ezer értékes, régi épülettel, amelyek állapota rohamosan pusztul.

A bejelentést követően a szervezők megerősítették, hogy a hátralévő öt esztendőben európai partnerekkel közösen valósítanak meg kulturális, művészeti projekteket, olyanokat, amelyek 2021 után is a város hasznára lesznek. Temesvár testvérvárosai, amelyek számíthatnak a még szorosabb együttműködésre, többek között Budapest, Belgrád, Szeged, Graz, Újvidék, Karlsruhe, Mulhouse, Palermo, Nottingham stb.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk