hirdetés
hirdetés

Pécsett mutatkozott be a RUHR.2010

„A nagyon szép, a nagyon nagy és a nagyon rendhagyó”

A fenti szavakkal foglalta össze Karl Heinz Petzinka professzor, a RUHR.2010 művészeti igazgatója a jövőre Európa kulturális fővárosának (EKF) szerepét betöltő három helyszín – Pécs, Isztambul, Ruhr-vidék – közti különbséget a pécsi Palatinus szállodában rendezett, a RUHR.2010-et bemutató esten.
hirdetés

A Ruhr-vidék mindenképpen rendhagyó európai kulturális főváros lesz – fejtette ki Petzinka professzor –, hiszen az 53 önkormányzatot és 5,3 millió lakost magában foglaló régió alapvetően nehézipari vidék. Ezt figyelembe véve, az egykori ipari épületek felhasználásával épülnek a RUHR.2010 programjainak helyszínei. A RUHR.2010 jelképének és egyik központi helyszínének számító, a világörökség részét képező egykori szénmosó, a Zollverein Essenben a Ruhr Múzeumnak ad otthont. Oberhausenben az egykori gáztároló torony, a Gasometer gigantikus belső terében magát az univerzumot mutatják be, közepén a Hold 25 méter átmérőjű másával. Dortmundot a néhai Dortmunder Union sörgyár májusra átépülő erjesztő és raktárépülete, az „U” torony képviseli. Az épület ad otthont a jövőben a Museum am Ostwall modern művészeti kiállításnak. 200 Ruhr-vidéki múzeum, 100 kulturális központ, 100 koncertterem, 120 színház és 3500 ipari emlékmű több száz rendezvénynek ad helyszínt. A rendezvények közül kiemelkedik a július 18-án megrendezendő „Still Life” program, melynek során a Ruhr-vidéket átszelő A40-es autópálya 60 kilométeres szakaszát lezárják, és átadják a gyalogosok illetve kerékpárosok számára, akik a 23000 felállított asztal valamelyikénél élvezhetnek különböző programokat. Említést érdemel az egész évben zajló „Twins”, melynek során a Ruhr-vidék településeinek testvérvárosai – köztük Bottrop testvérvárosa, Veszprém – mutatkoznak be.

Május 29-én kezdődik a 100 napos, 40 művész, a Gasometer közelében fekvő Emschersziget legváratlanabb helyszínein kiállított 20 művét felvonultató Emscher Art 2010 művészeti fesztivál. A Ruhr-vidéki EKF kínálat megvalósításánál elengedhetetlen volt az összhang, különös tekintettel arra, hogy a régió 53 önkormányzatból áll. „Természetesen nem lehetett mindenkinek a kedvére tenni, de valamennyi, RUHR.2010-et érintő javaslat elfogadásra került” – tájékoztatott Petzinka, hozzátéve, hogy bár Essen az EKF központja, heti váltásban a többi 52 város is betölti a központi szerepet. Ez, versenyt teremtve hozzájárul a programok színesebb kínálatához. A RUHR.2010 nem csupán egy nagy fesztivál kíván lenni – figyelmeztetett Petzinka – hanem átformálja az egykori iparvidéket, a megújuló létesítmények hasznosítását hosszú távra tervezik.

Fontos – tette hozzá Axel Biermann, Ruhr Tourismus GmbH igazgatója, hogy az EKF révén a Ruhr-vidéket a világ idegenforgalmi piacán újrapozícionálják. Csak a régióból 1,5–2 milliónyi látogatót várnak a rendezvénysorozatra.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk