hirdetés
hirdetés

Gulyás: korlátlan szabadság az önkormányzatoknak az Airbnb-bizniszben

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter megerősítette azt a sajtóhírt, miszerint a kormány nem kívánja magára vállalni a döntés terhét, és inkább az önkormányzatok kezébe adja a szigorítás, korlátozás jogát.

hirdetés

Erről várhatóan már jövő héten törvény is születhet. Vagyis a korábbi, a Gazdaságvédelmi Operatív Törzs által elfogadott és javasolt központi évi 120 napos korlátozás egyelőre csak javaslat marad. Ám a mostani bejelentés alapján az önkormányzatoknak joga lesz ennél akár durvább és enyhébb szigorítást is hozni - írja a Portfolio.hu.

A szállodások és magánkiadók közötti feszültség évekre nyúlik vissza, a szállodalobbi és az érdekvédő szervezeteik már legalább 3 éve igyekeznek elérni, hogy szigorúbban lépjen fel az állam az egyre jobban elterjedt, a köznyelvben csak "airbnb-zés"-nek hívott üzletszerű szálláshely-szolgáltatás ellen.

 

Ahogy Gulyás kiemelte: "Az önkormányzatok (első sorban Budapest belső kerületei) megkapják a jogot arra, hogy saját hatáskörben korlátozhassák avagy mindenféle kontroll nélkül engedjék a rövid távú lakáskiadás további működését. Nemzetközi példa mindenféle megoldásra van, a kerületek kezében a döntés." Hogy ez a lépés hoz majd-e hatalmas eltéréseket kerületek között, hogy melyik önkormányzat lesz engedékenyebb, melyik szigorúbb, azt még pontosan nem látni, de könnyen kialakulhat akár egy olyan helyzet is, hogy míg a Király utca egyik oldala "airbnb-paradicsom" lehet, addig a túloldalon teljes a tiltás.

Az ott élők számára ez vajon érdemi megoldás lesz-e, és a szállodások is megelégednek ezzel, az egyelőre további kérdőjeleket jelent. És, hogy a lakásárakban mit okozhat majd ez? Azzal fontos megvárni az egyes kerületek konkrét határozatatit. Az sem kizárt, hogy a szigorú szabályozás valahol látványosan csökkenő árakat hozhat, átalakuló lakáspiacot (azon a szűk részen, ahol a legtöbb ilyen lakás üzemel), míg a másikban tovább áremelkedést.

De ne feledjük el, hogy ehhez nem ártana visszatérnie a nemzetközi turizmusnak! Egyelőre azonban arról beszélgetünk, hogy a következő (remélhetőleg rövid) időszakban szálláshelyekre (leginkább Budapesten) semmi (minmális) szükség nincs, sem szállodai szobákra, sem airbnb-s lakásokra. Csak bízni tudunk a mielőbbi felépülésben, de ha elhúzódik a járványhelyzet, akkor sokan szállhatnak ki maguktól is a rövid távú kiadás piacáról, korlátozások nélkül is. Jópáran már meg is tették (időszakosan mindenképp) az elmúlt 2-3 hónapban.

(forrás: portfolio.hu)
hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk