hirdetés
hirdetés

Hotelboom a fal tövében

Kétévente rendeznek beutaztatóvásárt Berlinben, a legutóbbi eseményre február elején lapunk is meghívást kapott. A régi-új német fővárosban megismerkedtünk néhány kiváló új szállodával, és bepillantottunk a bringabarát település mindennapjaiba is.

hirdetés

A visitBerlin és a TMB (Tourismus- Marketing Brandenburg GmbH) immár harmadik alkalommal rendezte meg a Pow Wow Berlin Brandenburg turisztikai szakkiállítást, workshopot és vásárt a főváros és a tartomány turizmusának népszerűsítése érdekében. A Best Western Premier Hotel MOA-ban tartott eseményen a sajtónak is bemutatták az újdonságokat, a tájékoztató után pedig a berlini turizmus új termékeivel közelebbről is megismerhedhettünk.

A rendezvényen kiderült egyebek mellett, hogy Berlinben a tavaly decemberig mért, rekordszámú – 25 millió – vendégéjszaka az év végére 27 millióra nőtt, illetve hogy a magyarok egyre inkább érdeklődnek a német főváros iránt – bár a brandenburgi régió többi részében egyelőre elenyésző a számuk. 2011-ben 40 317 vendégéjszakát töltöttek a magyarok Berlinben, 2012-ben ez a szám 44503-ra nőtt, 2013-ban pedig csak novemberig 43137 magyar vendégéjszakát regisztráltak. A magyarok átlagosan 2,7 napot tartózkodnak Berlinben, nemzetközi összehasonlításban a 20. helyen állunk a külföldi turisták által eltöltött vendégéjszakák számának alapján.

25. ÉVFORDULÓ

Idén november 9-én lesz 25 éve, hogy lebontották a berlini falat, ebből az alkalomból pedig különböző helyszíneken jeles eseményekkel és kiállításokkal várja a régi-új német főváros a látogatókat. A rendezvények fókuszában Berlin megosztása, a hidegháború és a békés forradalom lesz. Többek között GPS-vezérelt túrákon vehetnek részt a turisták a fal mentén, de szerveznek biciklitúrákat is vezetővel vagy anélkül, de akár Trabantot bérelve is át lehet kelni az egykori határon. A belvárosban november 9. körül installációkkal emlékeznek meg a berlini fal lebontásáról, több ezer kivilágított, fehér léggömb fog megformálni egy 12 kilométer hosszú falat. A megemlékezésre kiállításokkal is készülnek. November 9-én például – egy- évnyi felújítás után – újra megnyitja kapuit a Berlini Fal Dokumentációs Központban lévő állandó tárlat. Márciustól augusztusig lesz látható a Német Történeti Múzeumban Martin Schmidt és Kurt Schwarzer fotográfusok „Colour for the Republic” című kiállítása, amely a Német Demokratikus Köztársaság mindennapi életét hivatott bemutatni. A Museum für Alltagskultur („Mindennapok Múzeuma”) pedig két lakást rendez be az 1950- es és 1970-es évek keletnémet stílusában.

KÉT KERÉKEN A VÁROSBAN

A fővárosban egyre nagyobb hangsúlyt fektetnek a kerékpáros városnézésre is, ami nem is csoda, hiszen a kerékpározás egyre inkább része a berlini mindennapoknak. A biciklivel közlekedők száma jelentősen megnőtt az utóbbi időben, mára 15%-át teszi ki a használt közlekedési eszközöknek, naponta körülbelül félmillió kerékpáros teker a fővárosban. Körülbelül 1030 kilométer hosszú bicikliút várja az ide utazókat, a hálózat kibővítése pedig jelenleg is folyamatban van. A biciklis turizmus fellendítése – és a trend követése – érdekében nem csupán bérelni lehet a bringákat, de vezetett kerékpáros túrákat is egyre többen kínálnak, illetve a városi mellett a Segway, az elektromos bicikli és a – most legújabbnak számító – háromkerekű Trikke bérlésére is sok helyen lehetőség van.

A Flat Tire Bike Tours elmondása szerint – ők bicikliket adnak bérbe és túrákat is vezetnek – a spanyol és az olasz turisták igénylik leginkább a városnézést két keréken. A szálláshelyek is egyre inkább igazodnak a biciklishullámhoz: a legtöbb hotelben lehet bringát bérelni, de már léteznek kimondottan a kerékpárosokra szabott szállások is, amelyek többek között kerékpárjavítást is vállalnak. Ilyen például a sporttematikára épülő Kolumbus Hotel, ahol akár a szobájukban is tárolhatják az utazók a biciklijüket.

BIKINI ÉS TÁRSAI

A sportos, fiatalos utazók mellett a luxusra fogékony turisták és az üzleti turisták is megtalálják a számításukat a német fővárosban. Az elkövetkező három évben várhatóan csaknem harminc új hotel fog nyílni Berlinben, néhányat már idén átadnak. Dizájnhotel nyílt a napokban 25hours Hotel Bikini néven, amely 149 szobájával és összesen száz embert befogadó három ko ferenciatermével várja az utazókat. Az épület tetején egy bárt is kialakítottak, amelyből 360 fokos panoráma nyílik a városra.

A 25hours Hotel Bikini koncepciójának része a Breitscheid téren épülő Bikini Berlin üzletközpont, az állatkert és a Kaiser Wilhelm-templom között. Az üzleteknek és éttermeknek helyet adó épület átalakításának célja a modern dizájn kialakítása a régi karakter megtartásával. Az üzletház fiatal berlini tervezők számára is biztosítani fog helyet egy egyedien kialakított üzlethelyiség rövid idejű bérlésével. A Riu spanyol szállodalánc a Kurfürstendammot választotta első Riu Plaza Hoteljének helyszínéül, amely szintén januárban kezdte meg működését. A négycsillagos szálloda 357 szobájával és hat konferenciatermével 840 vendég befogadására képes. Az új Steigenberger Hotel am Kanzleramt várhatóan májusban nyílik meg. Az első osztályú hotel a főpályaudvar és a kormányzati negyed között épül, 339 szoba, spaszolgáltatások és egy nagy konferenciaterem is lesz az épületben.

A Marriott szállodalánc legújabb brandje, a Moxy elérhető áron kínál modern berendezésű szobákat, első berlini hoteljének nyitása 2014 közepére várható az Ostbahnhof közelében.

A török Titanic hotelcsoport jelenleg két új szállodát is tervez nyitni Berlinben: 208 szobás, ötcsillagos hotellé alakítják az Állami Operaház korábbi műhelyépületét, illetve egy 388 szobás, négycsillagos szálloda is épül, mindkettő előreláthatólag nyárra készül el.

2014 második felében a Bertolt Brecht té- ren nyílik meg a kizárólag üvegből és fémből készült Leonardo Hotel Berlin Mitte, amely 310 szobával és egy 160 négyzetméteres konferenciateremmel várja az utazókat, ezenkívül egy 150 négyzetméteres VIP lounge is lesz benne. Ugyancsak az építés fázisában van már a Four Points by Sheraton Berlin Airport az új repülőtérnél, az épületben 253 szoba, két étterem és egy fitneszterem kap helyet, emellett egy konferencia- és rendezvénytermet, illetve egy businessközpontot is létrehoznak.

Köszönjük a Visit Berlin meghívását!

hirdetés

Címkék

Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Minden, ami Klasszis TopDesign 2022 versenyünkről tudható: pályázati kiírás, kategóriák, a hazai és nemzetközi zsűri tagjai, a verseny menete, díjátadó gála, valamint a győztesek bemutatása.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk