Sikeresen debütált a felújított Andrássy Kúria & Spa

A teljeskörűen felújított és kibővített tarcali ötcsillagos ház grand openingjének sajtóeseményén jártunk. Nem csodálkoznánk, ha a ház újrabrandelt étterme, a Bobajka hamarosan bezsebelne néhány rangos elismerést...

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Az 1700-as években épült főúri kúria az 1830-as években került az Andrássy család tulajdonába, a II. világháborút követő államosításokig pedig a leszármazott családtagok birtokolták az udvarházat. Az épület hosszú ideig az Andrássy-ak tulajdonában állt, hotelként pedig 2008-ban nyitotta meg először kapuit. A szállodát 2019 óta tulajdonolja és üzemelteti a BDPST Group, amely 2021-ben teljeskörűen felújította és kibővítette a házat. Az ötcsillagos létesítmény a vállalat most születő luxusbrandje, a BOTANIQ egyik fontos eleme. Erről ITT írunk részletesen.

Az angol lordok is megirigyelhetnék

A kapacitásbővítő beruházásnak és a ház prémium jellegének köszönhetően az ismét piacra lépett szálloda hiánypótló szerepet tölt be a térségben. A fejlesztés keretein belül tizenkét új szobával, kültéri felnőtt és gyermekmedencével, valamint egy esküvők és konferenciák számára kialakított, 150 fős rendezvényhelyszínnel bővült a ház. Utóbbit a szállodához tartozó, eddig kihasználatlan borászati épületben alakították ki.

A kúria immár 53 szobával várja a vendégeket. A megújulás új dizájnnal is együtt jár. A fő koncepció az egyediség, megjegyezhetőség kialakítása volt, amelyhez a történeti háttér és a borvidéki lokáció adta az inspirációt. A vezető motívum a meleg, falusi atmoszféra brit eleganciával párosítva, a közösségi terekben pedig az otthon meleg árnyalatai, az ornamentika használata, a dekorációk mind egy-egy utalás a térségre vagy az egykori tulajdonosokra. A szobák inspirációit az Andrássy családról fellelhető régi családi fotói adták, melyek nagy többsége vadászat, lovaglás vagy kerti piknik alkalmával készült. A bútorok mind kimondottan ide tervezett, egyedi darabok.

Topétterem gourmet fogásokkal

A ház étterme a felújítás előtt csak a szállóvendégek számára volt nyitva. Júliustól azonban nagyközönségi, desztinációs étteremként teljesen új arculattal, és egy utcára nyíló kávéházzal kibővülve lép a piacra. Mivel a környék, Tokaj-Hegyalja történelmi borvidék, és az UNESCO által kinyilvánított világörökségi terület, a Bobajka étterem – mely a zempléni mákos gubáról kapta a  nevét -  a helyi és regionális termékekre, a hagyományok megőrzésére fókuszál.

Ízeivel és receptjeivel is törekszik arra, hogy a borrégió örökségét és különleges hangulatát visszaadja. A regionális ételek modern és friss köntösbe bújtatva kerülnek a vendégek elé, megújulva, mégis hagyományokon alapulva. A régiós és magyar ételek mellett a populáris fogások, és a különféle étrendekbe is könnyen beilleszthető ételek is megjelennek. A Varjú Imre séf és csapata által vitt konyha a helyi, minőségi alapanyagokat előállító termelők számára komoly keresletet generál: a mangalica, a pisztráng, a méz, a sajt, az erdei gombák mind a környékről kerülnek ki. Az alapanyagok beszerzését gondos kiválasztási folyamat előzi meg a konyhán, amely kizárólag olyan gazdaságokkal dolgozik együtt, amelyek elhivatottak az értékek és a hagyományok megőrzésében.

Bort csak a helyi borvidékről
A tehetséges, ifjú séf, Varjú Imre nevét jó lesz megjegyezni. Gourmet fogásait kóstolva túlzás nélkül állíthatjuk, hogy komoly karrier előtt áll. Korábban Szegeden és Bécsben szerzett tapasztalatot, dolgozott a Pest-Budában, a Café Pierrot-ban, a Babelben és Dublinban az Airbnb éttermének kreatív csapatában is sous chef-ként. Az Andrássy Kúria & Spa konyhájának irányítását 2021 márciusában vette át executive séfként. Ételeiben a hagyományos fogásokat ötvözi a friss, mai technikákkal: a tányérokon pedig egy különböző textúrákat és  ízeket ötvöző étel a végeredmény, amely minden modorosságot, kimódoltságot nélkülöz és harmonikus ízeivel, fesztelen kreativitásával hódít. Kedvencünk a rezgősre szuvidált mangalica steak volt sárgaborsópürével, a fügés libamájhab a helyben sütött kalácson - ez adja a signature desszert, a Bobajka alapját is - és a ginnel átitatott, marinált lazacos uborkajég. A séf szívügye egyébként a szezonális, minőségi alapanyagon kívül a nagyszülői hagyományokon nyugvó befőzés, savanyítás, fermentálás is, mindezt maga is szívesen végzi a környékben gyűjtött kincsekből.

 

Nemcsak az ételek alapanyagai, hanem a poharakba kerülő borok is helyből, a legkiválóbb pincészetekből érkeznek. A 120 tételes, kizárólag tokaji borból álló borsorban, nem csak a nagyobb neves pincék, hanem a kisebb feltörekvő borászatok italai is megjelennek. A borok származási helyét az itallapon térképpel is jelzi az étterem, így biztosítva, hogy a vendégek pontos képet kapjanak a tételek származásáról és a pincészetek elhelyezkedéséről. A kiváló borok menübe illesztéséről Koór Kitti, az Andrássy Kúria & Spa Food&Beverage menedzsere és Langó Tamás, a BDPST Executive Sommelierje gondoskodnak, akik személye és szaktudása jelenti a garanciát arra, hogy a kúriában az ételekhez leginkább passzoló bor kerüljön a vendégek poharába.

A szálloda elhelyezkedése is vonzó adottság: Tokaj-Hegyalja szívében, távol a város zajától fekszik, a borvidéken a kategóriájában egyedüli szálláslehetőségként. A hotelt körülvevő térségben dűlőtúrákon és kellemes kirándulásokon vehetnek részt a ház vendégei. A kerékpáros infrastuktúra fejlődésével két keréken is felfedezhető már a térség, a romantikus szépségű Bodrog pedig kajakkal-kenuval is bejárható az aktív időtöltés szerelmesei számára.

Erős nyár után forgalmas ősz

A ház igazgatója, Kövesdi Barnabás a korábban szintén BDPST-tulajdonú Alice Hotel megnyitásánál bábáskodott, és a ház soft openingje után csöppent a tarcali kúria felújításának folyamatába tavaly októberben. A szakember karrierje során számos neves szállodában szerzett átfogó szakmai tapasztalatot. Az igazgatótól megtudtuk, hogy a soft opening időszakának számító nyári hónapokban már nagyon jó vendégforgalmat könyvelhettek el, júliusban például 85 százalékos kihasználtsággal, és az ősz is magas foglaltságot hozott. Októberben megnyílt rendezvénytermük is lebonyolított már több komoly céges rendezvényt és esküvőt.

Azt is megtudtuk, hogy 58 fős a ház személyzete, és a munkatársak 95 százaléka környékbeli. "Nem könnyű a pozíciókra megfelelő embert találni, de aki beválik, az marad is, így mára egy összeszokott, családias csapatot sikerült kialakítani, és az alkalmas fiatal kollégák házon belüli képzése is úgy tűnik, sikeres stratégia" - magyarázta lapunk kérdésére az igazgató. A ház 80 százalékban belföldi és 20 százalékban külföldi vendégeket fogad. Csoportokra, egyéni vendégekre, családokra egyaránt berendezkedtek, és főként direkt foglalásaik vannak - emelte ki az igazgató, aki azt is elmondta, hogy a környékbeli zsidó vallási örökség komoly vonzerő a tengerentúlról érkező vendégeik számára, és erős a kereslet a közeli országokból, a román, lengyel, szlovák piacokról, korábban pedig az orosz és ukrán piac is jól muzsikált. A szakember azt is elmondta, hogy mivel jó időben és hosszabb távra kötötte a ház energiabeszerzésre vonatkozó szerződéseit, egyelőre még a válság előtti áron használják a gázt és a villanyt, de tervezik, hogy a következő években napelemek létesítésével váltják ki a költséges fűtés és villanyszámlát.

 


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.