hirdetés
hirdetés

100 millió vendég a cél 2020-ra

Hiába a terror, optimisták a franciák

Május elején immár ötödik alkalommal rendezte meg a Francia Turisztikai Hivatal – az Atout France – a French Rendez-Vous workshopot Bécsben, amelynek során közép-európai tour-operátorok találkozhattak a francia szolgáltatókkal.

hirdetés

© Paris Tourist Office – Jair Lanes
© Paris Tourist Office – Jair Lanes

A rendezvény megnyitóján Corinne Foulqiuer, a francia turisztikai hivatal Ausztriáért és Közép-Európáért felelős igazgatója megköszönte a megjelentek támogatását a tavaly novemberi párizsi terrortámadásokat követően, majd elmondta: a negatív események ellenére rendkívül optimistán tekintenek erre az évre. Erre többek között az is okot ad, hogy idén 12 ország 175 tour-operátora jelent meg a francia randevún, akik 89 francia partnerrel találkozhattak összesen 74 vállalat képviseletében. Míg a tavalyi workshopon összesen 1459 üzleti megbeszélés zajlott, addig idén ez a szám 2230-ra emelkedett. A megnyitón ezután Pascal Teixeira da Silva, Franciaország ausztriai nagykövete is köszöntötte a jelenlévőket.

Corinne Foulqiuer, a francia turisztikai hivatal régiónkért felelős igazgatója

Százmillió turista a cél

Franciaország, ahogy húsz éve folyamatosan, tavaly is tartotta a helyét mint a világ első számú desztinációja a nemzetközi turistaérkezéseket tekintve – az országba 2015-ben 84,5 millió látogató érkezett, a turizmusból származó bevételek pedig elérték a 48 milliárd eurót, így az idegenforgalom már a GDP 7,4 százalékát teszi ki, és kétmillió munkahelyet biztosít. Magyarországról 321 ezer turista utazott Franciaországba 2015- ben, ami a régió több országához képest kiemelkedőnek számít.

Franciaország 2020-ra szeretné elérni az évi százmilliós vendégszámot, ennek érdekében a turizmusba egymilliárd eurót invesztál az állam. Ebből 500 milliót alacsony kamatozású hitel formájában kínálnak szállodások számára felújításra és építésre, 400 millió euró jut helyi infrastruktúra- és technológiai fejlesztésekre, további százmilliós hitelkerethez pedig az iparágban működő kisebb vállalkozások juthatnak. Ezenkívül fejlesztik többek között a Charles-de-Gaullerepülőtér és Párizs közötti összeköttetést, valamint a Gare du Nord vasúti pályaudvart is renoválják. A látogatóknak többek között azzal is szeretnének kedvezni, hogy a turisztikailag frekventált zónákban bevezetik az üzletek vasárnapi nyitva tartását.

Úszó szálloda Párizsban, bormúzeum Bordeaux-ban

Idén országszerte számos újdonsággal készülnek a franciák a turisták fogadására. A tavaly év vége felé megnyitott hotelek sorát erősíti például a toulouse-i La Cour des Consuls Hotel & Spa, amely egy 16. századi udvarház épületében kapott helyet, vagy a négycsillagos, 72 szobás Fourviére Hotel Lyon történelmi központjában, egy egykori kolostorban, de az ötcsillagos párizsi Hotel Napoleon is újranyitott egy alapos felújítást követően. Tavaly az Okko Hotels lánc rögtön három szállodanyitással debütált Franciaországban – Nantes-ban, Grenoble-ben és Lyonban –, idén pedig tovább terjeszkedik a vállalat, ugyanis Cannes-ban, Bayonne-ban és Párizsban is nyitnak egyegy egységet. További, idén nyíló szállodák a roueni Radisson Blu Hotel vagy a nimes-i New Park & Suites Residence egy 1846-ban épült ház falai között, igazi attrakciónak pedig a nyáron Párizsban nyitó OFF Paris Seine számít, amely a város első, vízre épített szállodája, valamint a teljes körű felújítás után újranyíló legendás Ritz Paris, és a fővárosban a Hotel de Crillon is ismét megnyitja kapuit.

Ilyen lesz a tengerészeti fesztivál Brestben (© Jacques Vapillon)
Ilyen lesz a tengerészeti fesztivál Brestben (© Jacques Vapillon)

Több múzeum is nyílik országszerte: nagy érdeklődés övezi a Bordeaux Center for Wine and Civilizations elnevezésű bor- és kulturális központot, amely június elsejétől várja a látogatókat Bordeaux szívétől néhány percre, a központ része lesz egy bormúzeum is. Májusban pedig megnyílt a normandiai csata civil áldozatainak emlékére létrehozott múzeum Falaise-ben.

Számos érdekes kiállítással is kedvez a turistáknak Franciaország: a párizsi Picasso Múzeumban például márciustól augusztus végéig látható egy nagyszabású tárlat a művész szobraiból, de – szintén Párizsban – gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt szóló Barbie-kiállítás is lesz, a Musée d’Orsay pedig Henri Rousseau munkássága előtt tiszteleg március végétől július közepéig tartó gyűjteményével. Ezenkívül Oscar Wilde-, Rodin- és Rembrandt-kiállításra is ellátogathatunk a fővárosban, sok más tárlat mellett.

Sport és kultúra minden mennyiségben

Kétségkívül az év egyik legfontosabb eseménye a 15. labdarúgó Európa-bajnokság lesz Franciaországban, a grandiózus eseménynek tíz város ad otthont: Bordeaux, Lens, Lille, Lyon, Marseille, Nizza, Párizs, Saint-Denis, Saint-Etienne és Toulouse. A sok turistát vonzó sportesemények közé tartozik még a Roland Garros teniszbajnokság május 16. és június 5. között, a Tour de France kerékpárversenyt július 2. és 24. között már 103. alkalommal rendezik meg, szeptemberben pedig nemzetközi golfbajnokság veszi kezdetét Evian-les-Bains városában.

A foci EB lyoni kreatívja (© UEFA EURO 2016)
A foci EB lyoni kreatívja (© UEFA EURO 2016)

A cannes-i filmfesztiválra idén május 11. és 22. között került sor, de számos nagyszabású esemény várja még a turistákat. Például a tizedik bordeaux-i borfesztivál – amellyel egy időben nyit meg a fent említett bormúzeum és kulturális központ –, a beaune-i barokk operafesztivál vagy a négyévente megrendezett tengerészeti fesztivál a bretagne-i Brest-ben, de sokakat vonz a francia Riviérán tartott júliusi dzsesszfesztivál is Juan-les- Pins-ben, és persze még sorolhatnánk az események szinte végeláthatatlan listáját.

Az sem fog csalódni, aki gasztronómiai kalandozásra indulna: szeptember 23–25-ig tart ugyanis országszerte a hatodik nemzeti gasztrofesztivál, a Fête de la Gastronomie. Tavaly a vendéglátóipar körülbelül háromszázezer szereplője vett részt az eseményen, és több mint 11 ezer rendezvényre került sor a fesztivál keretein belül, a szervezők pedig idén még színesebb programkínálatot ígérnek.

hirdetés
Olvasói vélemény: 0.0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Megjelent a Pont itt Magazin!

Friss lapszámunk fókuszában a szezonnyitás és a fenntarthatóság áll.

Találkozzunk a Facebookon!

Partnerünk