Az Olimpia legendája és a magyarok

Sokan utaztak a nyáron Londonba az Olimpiára, s a sportturizmusban a magyarok kis nemzet létükre nagyon érdekeltek. Ezzel kapcsolatban talán nem lesz érdektelen az alábbi összeállítás az Olimpiákról, a magyarok szerepléséről, illetve az éremtáblázaton megjelenő teljesítményekkel kapcsolatos eszmefuttatásról.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Érdekes módon, a Pierre de Coubertin által 1896-ban, az 1500 éves Csipkerózsika álomból felébresztett modern Olimpiai játékok ókori eredete a legősibb európai legendák ködében vész el. Tudjuk, hogy Krisztus előtt 776-ban tartották az elsőt a görögországi Olimpiában, aminek írásos nyoma maradt fenn. A kezdeti egyedüli futószámot a futásból, birkózásból, távolugrásból, diszkoszvetésből és gerelyhajításból álló pentathlon váltotta fel, s később az ökölvívás és a kocsi hajtás is versenyszám lett. Krisztus után 393-ban tiltotta be a kereszténység nevében I. Theodosziosz bizánci császár az akkor már 1170 éves múltra visszatekintő, négyévente rendezett sporteseményt, amelyet szerinte a „barbár” istenek tiszteletére rendeztek. Amit nem tudunk, hogy az időszámítás előtti 8. évszázad előtt milyen események váltották ki a játékokat? Ahhoz képest, hogy az Olimpia funkciója a görög városállamok közötti ellenségeskedések felfüggesztése volt, a keletkezése körüli legendák meglehetősen sötétek.

Az alvilági büntetéséről közismert Tantalosz Zeusz kedvenc halandó fia volt, aki szörnyű gasztronómiai bűnt követett el; az istenek eledelét a nektárt és az ambróziát megosztotta az emberekkel. Ez még nem lett volna nagyobb bűn, mint a Zeusz villámából az isteni tüzet az emberek számára ellopó Prométheuszé, azonban Tantalosz kannibalizmusra is rá akarta venni az isteneket, amikor egy közös lakomán saját fiát, Pelopszot tálalta fel nekik. Pelopszot, akiről a Peloponnészosz-félszigetet is elnevezték, az istenek újra összerakták, s Poszeidón tengeristen még egy csodás kocsival is megajándékozta. Pelopsz ezután szülőhazájából, Kis-Ázsiából Görögországba, a mai Peloponnészosz-félszigetre, Olimpia városába száguldott, ahol kocsiversenyben legyőzte Oinomaosz királyt. Ebben Mürtilosz, a király kocsi hajtója segített neki; biztos, ami biztos alapon meglazította a király szekerének kerék-csapszegét, s Oinomaosz szörnyethalt a verseny alatt bekövetkező bukásban. A verseny tétje a király lányának, Hippodamiának a keze volt. Persze a lány szerelmére Mürtilosz is igényt tartott, ezért a hálátlan Pelopsz egy szikláról a tengerbe lökte a kocsi hajtót, aki viszont megátkozta Pelopsz utódait, a majdani mükénéi királyokat. Az átok megfogant – gondoljunk Átreusz, Thűesztész, Agamemnóm, Oresztés gyilkosságokkal terhelt, szerencsétlen sorsára, amelyet a görög tragédiákból ismerünk. Pelopsz egyik leszármazottja, Héraklész – ötödik munkája, az Augeász király istállóinak megtisztítása után – a nagy kocsi hajtó Pelopsz sírjánál alapozta meg Zeusz templomát, amelyben később az ókori világ hét csodáinak egyike, a hatalmas elefántcsont és arany Zeusz szobor állt. Állítólag Héraklész mérte ki a futóversenyekhez a pálya hosszát, ő tanította meg az embereket a birkózásra – volt benne gyakorlata. Az ökölvívó versenyeken nem indult, lévén, hogy hatalmas erejét nem tudta uralni, s nem egyszer barátait ölte meg akaratlanul egy-egy legyintéssel. Ő ültette azt az olajfát is, amelynek leveléből a győztesek Krisztus előtt 776-tól koszorút kaptak – mint egyetlen jutalmat, s mégis Olimpiát nyerni a legnagyobb dicsőség volt, mint ahogy ma is az.

A modern Olimpiai Játékok sporteseménye csak 116 éves múltra tekinthet vissza, de ezen a magyar sportolók kezdettől fogva részt vettek. 1896-ban még csak 11 ország sportolói nyertek érmet a versenyeken, de ez a szám folyamatosan nőtt a különféle versenyek számával együtt, s 2008-ban, Pekingben már 86 ország sportolói szereztek érmet. Ettől csak eggyel marad el a mostani londoni játékokon érmet nyert országok száma. A magyarok csak két Olimpián nem indultak; 1920-ban a trianoni trauma miatt Antwerpenben, és 1984-ben a szovjet politikai bojkott miatt Los Angelesben. Annak ellenére, hogy a versenyszámok és a résztvevő országok száma folyamatosan nőtt, a magyarok mindvégig megőrizték előkelő helyüket az éremtáblázaton. 1992-ig minden alkalommal benne voltunk az első 10 ország között. Legsikeresebbek Helsinkiben voltunk 1952-ben, amikor a nemzetek versenyében a harmadikok voltunk, 42 éremmel, melyből 16 volt arany. 1936-ban Berlinben szintén harmadikok; 1948-ban Londonban, 1956-ban Melbourne-ben és 1968-ban Mexikóvárosban pedig negyedikek lettünk az éremtáblázaton. 

Óhatatlanul eszünkbe jut az éremtáblára nézve, hogy a minket megelőző országok, sőt jó néhány általunk megelőzött ország lakosságszámban felülmúl minket. Nem mindegy, hogy az élsportolókat mekkora tömegből választhatják ki; néhány milliós, vagy néhány százmilliós nemzetből. Vajon milyen sorrend alakult volna ki, ha az országok népességszámával súlyozták volna a sportolók teljesítményét? Az USA lakossága – milliókra kerekítve – 2011-ben 312 volt, Kíné 1356, Nagy-Britanniáé 59, Oroszországé 142, Dél-Koreáé 49, Németországé 82, Franciaországé 64, Olaszországé 59. Ezzel szemben mi 10 milliós lakosságszámból választhattuk olimpikonjainkat. Tehát minimum 5-ször, maximum 135-ször nagyobb „készlet” állt versenytársaink rendelkezésére emberi erőforrásban.

A népességszámmal való súlyozás – bár igen hízelgő ránk nézve – csak a 4-7, helyre sorolt angolok számára lenne elfogadható, a győztes USA a 14-17. helyre esne vissza, nem beszélve Kínáról, akinek minden sportág minden számát meg kellene nyernie ahhoz, hogy kedvezőbb besorolásba kerüljön. Ebben az esetben a nagyon kis lakosságszámú országok a teljesítményükhöz képest túlzott előnyben állnának, hiszen nem reális, hogy 4 aranyérem többnek számítson 40-nél.

A népesség tömeg mellett egyáltalán nem mindegy, hogy egy országban milyen lehetőségek állnak az élsport kialakulás rendelkezésére. Milyen az infrastruktúra, milyenek a technikai és humán szolgáltatások; milyen szaktudás és tradíció segíti elő az élsport fejlődését. Ez gazdasági kérdés, ahol a fejlettséget – jobb híján – a GDP-vel lehet mérni és kifejezni. Hogy ez összehasonlítható legyen, és egyúttal a népességszámot is reprezentálja, célszerű az egy főre jutó összes hazai terméket (GDP-t) vizsgálni, és az országok sportteljesítményét ezzel súlyozni.

Azt látjuk, hogy az Olimpián jól teljesítő, de igen alacsony életszínvonallal rendelkező országok kerülnének az élre. Így toronymagasan a mindössze 8 ezer USD per fő GDP-vel rendelkező Kína, vagy a – legalacsonyabb – 2 ezer dolláros szintet elérő Észak-Korea, valamint Ukrajna (7 ezerrel), Jamaica (9 ezerrel) Kuba (10 ezerrel), Oroszország (18 ezerrel), Itt az állam az életszínvonalban kódolt szegénység ellenére az élsportra sokat költ, nem véletlen, hogy ezek a kimondottan, vagy félig-meddig diktatórikus országok. Az élbolyba a magas életszínvonalú nyugati demokráciák közül csak az USA és Nagy-Britannia kerülne be (5, illetve 7-6. helyezéssel). Az USA hagyományosan sokat költ a sportra, az angolok esetén pedig ez az Olimpia-rendezési „patriotizmussal” is kapcsolatba hozható jelen esetben. A magyarok 11-18. helyezése a 20 ezer dolláros fejenkénti átlaggal arra utal, hogy a mostani Olimpián egyes kiváló sportolók nagyobb mértékben értek el aranyérmet, mint ezüst és bronz fokozatot, hiszen az éremtáblázaton utánunk álló országok közül Ausztráliának és Japánnak is összesen 35, illetve 38 érme van, szemben a mi 17 érmünkkel. Vagyis az élsport kiválasztási folyamatára jobban kellene koncentrálnunk, bár ez nyilván nem újdonság az illetékes állami vezetők előtt. A mintegy 40 ezer dolláros fejenkénti GDP-vel rendelkező országok közül Németország próbálna a teljesítményével legderekasabban helyt állni (38 ezer dollárral a 14-10. helyen), nála gyengébben teljesítene Ausztrália (40 ezerrel a 19-17. helyen) és még gyengébben Hollandia (43 ezer dollárral a 21-19. helyen). A 30 ezer dollár körüli fejenkénti GDP értékekkel rendelkező országok helyezése – amelyek sportolói az első 22-ben nem a mezőny első felében lennének (Franciaország a 13-14. helyen 35 ezerrel, Olaszország a 16. helyen 31 ezerrel, Spanyolország a 22-20. helyen 31 ezerrel) – arra enged következtetni, hogy tehetségükhöz képest most talán kevesebbet fektettek az élsportolók kiválasztásába, utánpótlásába, felkészítésébe. A valóságban most ez Spanyolország esetében manifesztálódott látványosan az Olimpián, bár lehet, hogy a sikeres futballszereplésük elszívta az energiájukat, s számukra Oceana világslágere, a Labdarúgó Európa-bajnokság betétdala, az Endless Summer bizonyult túl hosszúnak. 

{youtube|id=5EVhiBGvVFc}


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.