Kereskedelmi szálláshelyek: külföldi növekedés, belföldi csökkenés

A vizsgált időszakban kismértékű növekedés volt a vendégszámban a külföldi vendégeknek köszönhetően. A belföldi forgalom visszaesése miatt mégis összességében 0,5%-kal csökkent a kereskedelmi szálláshelyeken eltöltött vendégéjszakák száma. A szállodákban kedvezőbben alakult a vendégforgalom (4,1%-os volt az élénkülés), melyben a négycsillagos házak szerepe volt meghatározó. Összességében a kereskedelmi szálláshelyeken az összes árbevétel 5,5%-kal nőtt - közölte szerdán a KSH.

A külföldi vendégek 1069 ezer vendégéjszakát töltöttek el a kereskedelmi szálláshelyeken, számuk 3,2, az éjszakáké pedig 1,9%-kal nőtt 2011 júniusához viszonyítva. A vendégéjszakákban mért vendégforgalom 51%-a, a szállásdíjbevétel kétharmada származott a külföldiektől. A legjelentősebb küldő országokból: Románia, Ausztria, Németország, továbbá az Amerikai Egyesült Államokból érkező vendégek éjszakáinak száma csökkent, miközben az Egyesült Királyságból, Csehországból, Oroszországból és Olaszországból hazánkba látogató vendégek eltöltött éjszakáinak száma nőtt.

A külföldivendég-forgalom jelentős részét fogadó szállodákon belül a négycsillagos egységekben növekedést, a többi kategórában stagnálást, illetve csökkenést regisztráltak. A külföldi vendégek száma a turisztikai régiók többségében csökkent. Júniusban a belföldi vendégek 1026 ezer vendégéjszakát töltöttek a kereskedelmi szálláshelyeken, ez a teljes vendégforgalom 49%-a. Számuk 1,6, az éjszakáké 3,0%-kal csökkent az egy évvel ezelőttihez képest.

A vendégforgalom visszaesése kilenc turisztikai régióból hetet érintett. A belföldivendég-forgalom több mint felét fogadó szállodákban a vendégéjszakák száma 1,8%-kal javult. A szállodák szobakihasználtsága átlagosan 49,8%-os volt, ezen belül az ötcsillagosok 72,5, a négycsillagosok 58,3%-os foglaltságot értek el. A megfigyelt időszakban a kiadott szállodai szobák bruttó átlagára 5,0%-kal (15 025 forint), az egy kiadható szállodai szobára jutó árbevétel (bruttó REVPAR) 7,0%-kal (7478 forint) emelkedett 2011 azonos időszakához viszonyítva.

Budapesten a vendégforgalom jelentős részét fogadó három–öt csillagos kategóriákban a szobák átlagára júniusban 10 000 és 38 200, az egy kiadható szobára jutó árbevétel 5200 és 30 300 forint között alakult, ami 34–130, illetve 18–103 eurónak felelt meg. Nemzetközi összehasonlításban még mindig nagyon alacsonyak a szállodai szobaárak. A kereskedelmi szálláshelyek összes árbevétele folyó áron 5,5%-kal emelkedett a vizsgált időszakban.

A szálláshelyek 25,2 milliárd forint bruttó árbevételt értek el, ezen belül a szállásdíjbevétel 14,4 milliárd forint volt. A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás fogyasztóiár-indexe júniusban 4,9% volt. A forint/euró árfolyam 294 forint volt júniusban, 27 forinttal (10%-kal) gyengébb, mint egy évvel korábban. A működő kereskedelmi szálláshelyek közül a vizsgált időszakban még 2222 egység fogadott el fizetőeszközként üdülési csekket és 1774 egység Széchenyi Pihenőkártyát, a belföldi vendégek 857 millió forint értékben fizettek ezen fizetőeszközökkel a szálláshely- és kapcsolódó szolgáltatásokért, melyből az üdülési csekkek aránya 24% volt. Budapesten a vendégforgalom összességében 5,8%-kal emelkedett a külföldivendég-forgalom dinamikus növekedésének eredményeképpen, miközben a belföldivendég-éjszakák száma mindösszesen 0,7%-kal nőtt.

A Balatoni üdülőkörzetben mind a külföldi-, mind a belföldivendég-éjszakák száma visszaesett, összességében 3,6%-kal. A szálláshely-szolgáltatást nyújtó – több, különböző ágazatban működő – vállalkozások a szálláshelyeken júniusban közvetlenül mintegy 31 ezer főt foglalkoztattak, ez 2,5%-kal kevesebb, mint 2011 azonos időszakában.

A részmunkaidős foglalkoztatás aránya a szállodákban kategóriánként változó, köl2 csönzött munkaerőt lényegében csak a négy-, illetve az ötcsillagos egységek foglalkoztattak, minimális arányban.

A szálláshelyek körében jelentős volt a fluktuáció, a kapacitásukra egyszerre volt jellemző, hogy a gazdasági környezet változására a szállodák, a panziók, a kempingek stb. egy része beszüntette működését, míg mások bővítették a kínálatot. Ennek eredőjeként 2012. június 30-án a hazánkban működő kereskedelmi szálláshelyek száma 3073 volt, ezen belül 983 szálloda 57 ezer szobával, 1076 panzió 12 ezer szobával működött. A szállodákban, júniusban 948 szobával több állt rendelkezésre, mint az előző év azonos időszakában. Budapesten a vizsgált időszakban 179 szálloda működött, ezek kapacitása 263 szobával volt több, mint 2011-ben. Az egyéb szálláshelyek (üdülőház, kemping és közösségi szálláshelyek) száma országosan 1014 volt.


Művészet és vendéglátás a Káli-medencében

Művészet és vendéglátás a Káli-medencében 

A Káli Art Inn lett 2023-ban az Art is Business Díj Vállalati kategóriájának győztese. Tulajdonosai, a Molnár Júlia–Héjja Róbert házaspár, szívvel-lélekkel elkötelezett amellett, hogy ötvözze a vendéglátást a művészetek szenvedélyes támogatásával. A Káli Art Park kialakításával pedig olyan egyedülálló kiállítóhelyet hoztak létre, ahol a kortárs szobrászművészek bemutathatják és értékesíthetik alkotásaikat.
Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen?

Hamis hotelértékelések - mit tehetünk a csalók ellen? 

A tanulmányok szerint a fogyasztók több mint 90%-át befolyásolják az utazástervezésben az online platformokon posztolt értékelések, így nem meglepő, hogy az ágazat nagy harcot vív a hamis értékelésekkel, beleértve az indokolatlan rágalmazást és az érdemtelen túlértékelést egyaránt.
Szállodatörténelmet ír a Hunguest

Szállodatörténelmet ír a Hunguest 

480 teniszpálya területével egyenlő fejlesztést tudhat maga mögött a Hunguest, ami történelmi léptékű, hiszen Magyarországon ilyen volumenű szállodaipari felújítás és szállodaépítés még nem zajlott
Ráborították az asztalt a Bookingra

Ráborították az asztalt a Bookingra 

A beérkezett észrevételek értékelése után immár végleges a Gazdasági Versenyhivatal jelentése a hazai online szálláshely-közvetítési és szálláspiacon elvégzett gyorsított ágazati vizsgálatról. A Booking-botrányként elhíresült ügyben a hatóság több javaslatot is megfogalmazott a magyar fogyasztók és a hazai szállásadók védelme érdekében.
Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban

Kiemelkedő vendégforgalom a vidéki fürdővárosokban 

A téli időszakban is az egyik legfontosabb turisztikai motiváció az egészségturizmus, amely így Magyarország egyik legjelentősebb, négyévszakos turisztikai terméke. Azon vidéki települések, ahol a gyógy- és élményfürdő mellett magas színvonalú szolgáltatások is várják a vendégeket, ebben az időszakban az átlagosnál nagyobb forgalomra és magasabb foglaltságra számíthatnak.
A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése

A 30 milliós gyémántgyűrű rejtélyes eltűnése 

A párizsi Ritz alkalmazottainak volt néhány izgalmas órája, mire egy porszívózsákból előkerült az ellopottnak hitt ékszer.
Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten

Nyáron nyílik a Kimpton Hotels első szállodája Budapesten 

A Kimpton Hotels, az Intercontinental Hotels Group luxus lifestyle márkája, amely világszerte több, mint 80 egységgel rendelkezik. A 2024 nyarán nyíló, Bem téren épülő, dunai panorámás patinás épület szintén ennek az izgalmas boutique brandnek ad majd otthont.
Vendégélmény fokozása az AR segítségével

Vendégélmény fokozása az AR segítségével 

A vendéglátóipar mindig is élen járt az új technológiák bevezetésében a vendégélmény fokozása érdekében. A mobil bejelentkezéstől a személyre szabott szolgáltatásokig a szállodák folyamatosan innovatív módokat keresnek ügyfeleik kielégítésére. Az egyik technológia, amely forradalmasíthatja a vendéglátást, az a kiterjesztett valóság (AR).
Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata

Rangos nemzetközi díjat nyert a Hunguest Hotels arculata 

A Hunguest Hotels megújult arculata elnyerte a Német Formatervezési Tanács által alapított German Design Award 2024 díjat a márkaidentitás kategóriában.
A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat

A Dorothea Hotel elnyerte az Év Hotelprojektje díjat 

A BDPST Ingatlanfejlesztő egyik projektje, a Dorothea Hotel nyerte a Portfolio Property Awards díjátadóján az Év Hotelprojektje kategóriában járó elismerést kedden Budapesten. Az eseményen az év legkiemelkedőbb hazai teljesítményeit, megoldásait és fejlesztéseit bírálták.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.