Végleges adatok az utazási irodák vagyoni biztosítékáról

A Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal (MKEH) számára a hazai utazásszervezőknek tavaly október 31-ig kellett igazolniuk a 2013. évi vagyoni biztosítékukat. A hivatal rendelkezésünkre bocsátotta a december 31-én véglegessé vált adatokat. Lássuk, hogy 2013-ban kinek mekkora a vagyoni biztosítéka!

Kilép a charterpiacról a Medina

Míg 2012 elején 28 tour-operátor vállalkozott charteres utazásszervezésre, addig mostanra számuk lecsökkent 24-re. Olyan, sok esetben régóta charterező társaságok kerültek le a listáról, mint a Medina Tours, a Tensi, a Safari Travel, a Dias-Zeus Travel vagy a Meex Travel. Ugyanakkor ezen irodák jó része nem tűnt el, csak 20-ról 12%-ra csökkentette kauciója mértékét.

A lista első hét helyén nem történt változás. A chartereztető utazásszervezők listáját, ahogy a korábbi években, most is a N-U-R NECKERMANN-utazás Szolgáltató Kft. vezeti az egy évvel ezelőttivel megegyező, 2300 millió forintos kaucióval. A második helyezett továbbra is a Best Reisen, amelynek korábbi 1200 milliós vagyoni biztosítéka 2013-ra 100 millió forinttal emelkedett. Harmadik a Kartago Tours egymilliárd forintos kauciójával, amely 100 millióval alacsonyabb, mint egy évvel ezelőtt. A Green Travel változatlanul a negyedik helyezett, biztosítékának mértéke sem változott, most is 880 millió forintot igazolt. Ugyanez igaz az ötödik helyen végzett IBUSZ-ra is, amely 800 milliós biztosítékkal rendelkezik. Az Unitravel, ahogy egy évvel ezelőtt, a hetedik helyet őrzi, biztosítéka azonban nőtt, több mint 441 millió forintra.{kapcsolodo_fajlok||align=left|width=208}

Legutóbb a charteres lista nyolcadik helye a Tensié volt, csaknem 400 millió forinttal. Az iroda kikerült a 20%-os vagyoni biztosítékkal rendelkezők köréből, 2013-ban a nem chartereztető irodák között szerepel. Az előkelő nyolcadik helyre így az Anubis Travel lépett, amely 347 milliós vagyoni biztosítékot igazolt most, 7 millióval többet, mint egy évvel ezelőtt. A sorban következő Sun & Fun Holiday két helyet ugrott előre a korábbihoz képest, a kilencedik pozícióra. Vagyoni biztosítékát 20 millió forinttal 240 millióra emelte az iroda. A tavalyi 15. Taurus Reisen 112-ről 194 millióra növelte kauciója összegét.

A tavalyi lista 10. helyezettje, a Medina Tours csak viszonteladóként működik 2013-ban, tudtuk meg az irodától. Az Egyiptom- és Tunézia-specialistaként ismertté vált Medina Tours tulajdonosa, Ali Hamrouni úgy döntött, hogy a desztinációk viszonylagos gyengélkedését figyelembe véve 2013-ban nem végez utazásszervezői tevékenységet a Medina Tours. Ali Hamrouni munkatársunknak elmondta, hogy a kiutazási piac szűkülése miatt nincs értelme két tour-operátort működtetni egyszerre, ezért jövőre a vállalkozó másik cége, a Best Reisen végzi az utazásszervezői tevékenységet. A Medina Tours közismert és jól csengő márkaneve nem vész kárba, a viszonteladó irodák továbbra is ezen a néven működnek. Néhány év múlva, ha a piac újra megerősödik, a Medina Tours visszatérhet az utazásszervezéshez – közölte Ali Hamrouni.

Az idei lista 13. helyezettje új játékosnak számít, a tavalyi listán még egyáltalán nem szerepelt. A Lengyelországban 2009-ben alapított Premio Travel 2011-ben lépett be a magyar piacra, Európa-szerte 17 országban működik irodája, Magyarország mellett jelen van Ukrajnában, Szlovéniában és Romániában is. Honlapján török utakat találunk, budapesti indulással. Szintén érdekes, hogy a most kiadott lista utolsó három helyezettje, az Imperator Travel utódjaként működő és főként Görögországot programozó Blue Sky Travel, a hazai és külföldi edzőtáborokat szervező East-West Sport és a 2006 óta működő Go 4 Travel egyaránt új belépőnek számít a charteres toplistában.

Helycserés támadás a 12%-osoknál

Több változás történt tavalyhoz képest a 12%-os vagyoni biztosítékra kötelezett, azaz a nem chartereztető utazásszervezők listájában. A legszembetűnőbb a Tensi megjelenése, illetve a Malév Air Tours eltűnése a Top 10-es listából. A Weco Travel hátrébb, a BCD-Travel előrébb került, de a lista élén álló szereplők nagyjából ugyanazok, mint tavaly.

A 12 százalékos lista első helyén, ahogy legutóbb is, a Fehérvár Travel végzett, vagyoni biztosítéka 528 millióról 564 millióra nőtt. 232 millió forintos vagyoni biztosítékával a Tensi a 12%-kos kör második helyén landolt, a tavalyi kauciójához képest, amely közel 400 millió volt, jóval alacsonyabb összeget igazolt tehát 2013-ra. Egy pozícióval hátrébb került a Pegazus-Sport-Tours, a korábbival azonos, 190 milliós kauciójával. A listán most a negyedik helyre tornázta fel magát a BCDTravel, amely korábbi 72 millió forintos biztosítékát több mint 115 millióra emelte. A 2012. évi harmadik helyezett Vista így a hatodik helyre szorult, vagyoni biztosítéka a korábbi 139,2 millióról 113,2 millióra csökkent – figyelembe véve ugyanakkor, hogy a két utazási iroda (BCD Travel és Vista) azonos tulajdonosi körhöz tartozik, a változás összességében nem jelentős.

A 2012 elején még negyedik helyezett Weco-Travel négy hellyel csúszott vissza listánkon, 2013-ban a Haris Travel Club és a Z(s)eppelin is megelőzi. A hetedik Haris Travel 108-ról 111 millióra emelte vagyoni biztosítékát, a nyolcadik helyen álló Z(s)eppelin kauciója pedig 96-ról 108 millióra bővült. A kilencedik helyezett WecoTravel a 2012. évi 118 millió után most kevesebb mint 97 millió forintos biztosítékkal rendelkezik. Tizedik a Proko Travel lett, ez két hellyel alacsonyabb a korábbihoz képest, annak ellenére, hogy az iroda biztosítéka nem csökkent, továbbra is 78 millió forint. Az EF Education szintén a tavalyival azonos, 66,2 milliós vagyoni biztosítéka a tizedik helyre lett elég, ahonnan a Malév Air Tours hiányzik. Nagyot ugrott előre a TdM Travel, amelynek vagyoni biztosítéka a korábbi 48,2 millióhoz képest 64,8 millióra nőtt.

Belföld: megdönthetetlenül az élen az IBUSZ

A legnagyobb belföldi utazásszervező, az IBUSZ megőrizni tervezi első helyét idén is, vagyoni biztosítéka továbbra is 15 millió forintot tesz ki. Míg tavaly osztott második helyen végzett a N-U-R Neckermann és az Eurama, 2013-ra eldőlt a sorrend: a második hely az Eurama utazási irodáé, amely 2013-ban 10,5 millió forintos kauciót igazolt, míg a Neckermann a 2012. évivel azonos, 9 millió forintos kauciójával a harmadik helyezett az idei évben. Eltűnt a Top 5-ből az OTP Travel, amely 6,6 millió forintról 5,1 millióra csökkentette vagyoni biztosítékát, amellyel csak a nyolcadik. Negyedik helyezett lett viszont a CRB Cityrama, amely tavaly még nem szerepelt a toplistán. Ötödik lett újoncként az OK World Travel (5 850 000 Ft), hatodik a Car-Tour (5 760 000 Ft). A Top 10 második felében is erőteljes volt az átrendeződés: a legutóbbi toplistához képest hiányzik a Falk Travel, a Bambino-Tours, a Németh Travel, a CWT utazási iroda és a Program-Travel, helyettük viszont van City Sightseeing, Hotel Outlet, MÁV Nosztalgia és Poly-Ver.


Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája

Hamarosan indul Közép-Európa legnagyobb motoros túrája 

A résztvevő több száz motoros összesen 831 km tesz meg idén, hogy ezúttal Békés megye kulturális és turisztikai értékeit felfedezze.
Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala

Megvan az év legmenőbb kerékpáros útvonala 

Magyarország keleti részébe vezet az idei év kedvenc kerékpáros útvonala.
Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között

Járatnyitás Budapest és egy újabb kínai nagyváros között 

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, így idén júniustól immár egy hetedik kínai nagyváros, Sencsen is közvetlenül elérhető lesz Budapestről.
A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé

A kollektív utazás lehet a megoldás a fenntartható jövő felé 

2023-ban több mint 1 millió tonna szén-dioxidot kibocsátását előzték meg az utazók azzal, ha buszos utazást választottak más közlekedési módok, például autó vagy repülő helyett.
Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt

Az Emirates elnöke bocsánatot kért utasaiktól a héten történt fennakadások miatt 

Sir Tim Clark a következő levelet fogalmazta meg, és juttatta el - többek közt rajtunk keresztül - ügyfeleiknek.
Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő

Európa legjobbja lett a budapesti légikikötő 

A magyar főváros légikikötője ismét elnyerte a Skytrax „Kelet-Európa legjobb repülőtere” címét a World Airport Awards díjátadón. Az idei már zsinórban a tizenegyedik alkalom. 
Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton

Hétfőtől ismét időrabló lezárások a ferihegyi reptér felé vezető úton 

Április 22-én kezdődik az útfelújítás negyedik üteme a a budapesti Liszt Ferenc-repülőtérhez vezető utakon.
Visszatér az Uber Magyarországra

Visszatér az Uber Magyarországra 

Április 16-án hivatalosan lezárult a jóváhagyási folyamat.
Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága

Májusban indul a világ első kutyabarát légitársasága 

Beszállás előtt a BARK Air egyik légiutaskísérője a kapuban fogadja a kutyákat, hogy segítsen nekik nyugodtan venni az előttük álló akadályokat.
Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat

Hatalmas vihar Dubajban, törlik a járatokat 

Mennydörgésre és villámlásra ébredtek szerda reggel az Egyesült Arab Emírségek lakosai.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?