Legfrissebb adatok: ilyen volt a magyar fürdők teljesítménye a nyári szezonban

Volt, ahol csökkent a látogatószám, de növekedett a bevétel a tavalyi nyárhoz képest, de az sem maradt példa nélkül, hogy áremelés mellett a vendégszám is növekedni tudott. 2017-ben is jól teljesítettek a magyar fürdők, így erős a bázisév, amihez az idei eredményeket hasonlítjuk.

Boros László, a Magyar Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy a szövetség célja az volt, hogy ugyanazt a növekedést tudja produkálni, mint az előző évben. A nyár végi adatokból úgy tűnik, hogy a fejlesztéseket megháláják a vendégek. A  Fürdőszövetség elnöke elmondta, hogy az észak-alföldi fürdőkben - ahol fejlesztések voltak -, ez meg is látszik a látogatószámban: 2 számjegyű növekedést értek el. Mindeközben voltak olyan fürdők, ahol 2 számjegyű visszaesés volt. Kelet-nyugati összehasonlításban a Dunántúlon átlagosan 4%-os visszaesés volt látogatószámban, ehhez viszont 2% bevétel növekedés társult. Ami azt jelenti, hogy az év elejei áremelések még a piac által tolerálható kereteken belül maradtak. A keleti országrészben ezzel szemben 4,5% a látogatószám növekedés. Ehhez társult átlagosan 10% bevétel növekedés.

Egy másik csoportosítás alapján külön vizsgálták a nemzetközi és a regionális jelentőségű fürdőket. Ebből is az látszik, hogy a nagy fürdőknél 2,5%-os a látogatószám növekedés mellett a bevétel 7%-ot emelkedett. A kicsi fürdőknél pedig 3,5% a látogatószám csökkenés - miközben ott is mindenki legalább 0ra kihozta a bevételét - , és egy 5%-os átlagos bevétel növekedést is sikerült elérni.

A számok azt mutatják, hogy az árakban van mozgástere a fürdőknek. A belső kereslet, illetve a külföldi vendégeinknek a növekvő száma bevételi oldalon behozza azokat a többleteket, amik látogatószám oldalon kiesnek. Jó azt látni, hogy a fürdők tudnak árat emelni és tudnak megfelelő szolgáltatást nyújtani. Legalábbis a vendégek ezt igazolják vissza azzal, hogy hajlandóak megfizetni ezeket a magasabb árakat is. Ez mindenképpen jó hír az egész ágazatnak.

Mindemellett a buapest fürdők sem panaszkodhatnak: a Budapest Gyógyfürdői És Hévizei Zrt. értékesítési és marketing igazgatója elmondta, hogy a látogatók többsége külföldi, elsősorban turisztikai attrakcióként keresik meg a budapesti fürdőket, a Széchényi/Gellért fürdők napi jegyes forgalmának 90% külföldi turista. A BGYH Zrt. értékesítési és marketing igazgatójától megtudtuk, hogy a Budapestre érkező turisták 60% felkeresi valamelyik történelmi emlékfürdőt.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt.-nek csupán kettő olyan egysége van, ami csak strandszezonban üzemel, a Római- és a Pünkösdfürdő, a többi állandó fürdő.  Valamennyi fürdőnek van kültéri medencéje is. Teljesen természetes, hogy azok a fürdők, amik nyáron strand funkcióval kiegészülnek - például a Pascal fürdő, ami sokkal nagyobb befogadó képességgel rendelkezik a nyári időszakban - azokra az egységre nagyon hat a nyári időjárás. A beruházásoknak köszönhetően már látszik, hogy a legtöbb budapesti egység kevésbé érzékeny az időjárásra, mint a Római- vagy a Pünkösdfürdő.

Czinege Szilvia elmondta, hogy mind a júliusi mind az augusztusi hónapunkat pozitív mérleggel zártak, olyannyira, hogy míg a júniusi nagyon kedvezőtlen időjárásból fakadó negatív hatást is kárpótolni tudta. Tehát összességében júliusban több mint 6%-al, augusztusban több mint 8%-al növekedett a budapesti fürdők forgalma.

A június-augusztus hónapokban ennek a két egységnek a forgalom növekedése nagyon jelentős volt. Az állandó fürdőink is nagyon szép eredményeket produkáltak, tehát, hogy az erős júliusi hónapban ahol mondjuk a Palatinusnak több mint 13%, a Pascalnak több mint 20% vendégforgalom növekedése volt, addig a Széchenyi fürdő is közel 7%-os növekedést tudott produkálni. Ez a szám augusztusban a Széchenyinél több mint 10%-os növekedés volt. Az állandó fürdők az idegenforgalom által közkedvelt fürdők - továbbra is töretlen a népszerűségük. Tehát a Budapestre érkező külföldi turistákról elmondható, hogy a valamelyik történelmi fürdőnknek a felkeresése most mát Top5 látnivaló között egész biztosan szerepel.


Augusztusban Szabadság Szigete

Augusztusban Szabadság Szigete 

Az idei Sziget Fesztivál minden eddiginél fenntarthatóbb és higiénikusabb lesz – ígérte a szervezőcsapat a csütörtöki sajtótájékoztatón.
Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás

Hamarosan Európa Fesztivál - 20 éves az EU-s csatlakozás  

A Helló Európa! Fesztivál programjai a szabadság, az európaiság és a sokszínűség jegyében keltik életre Budapest ikonikus helyszíneit, köztereit és épületeit.
Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot

Szegeden rendezik a Hőlégballon Világbajnokságot 

A sportág legrangosabb versenyére a világ több mint 30 országából várnak résztvevőket.
Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?