hirdetés
hirdetés

Stájer hegyi nyár a Murtalban

Stájerországban, Ausztria zöld szívében tizenkét hónapig tart a turistaszezon – bizonyította újságíróknak egy négynapos szakmai út keretében a Murtal üdülőrégióban Stájerország Tartomány Turisztikai Hivatala, valamint az Osztrák Nemzeti Idegenforgalmi Képviselet.

hirdetés

Persze, a vendéglátóknak nem sokat kellett szóban érvelniük, mert a Mura mentén végighúzódó üdülőrégió változatos, minden családtagra figyelő nyári kínálata egyre meggyőzőbb a magyar turisták számára, nem véletlen, hogy már tavaly 13,7 százalékkal emelkedett a Stájerországba látogató magyarok száma, 15,3 százalékkal az általuk itt töltött vendégéjszakák és idén is legalább ekkora növekedéssel számolnak. Így aztán a számok ismeretében természetes volt, hogy a Murtalbahnon, az Unzmarkt és Salzburg tartomány között 1894 óta közlekedő, keskeny nyomtávú vasúton, környékbeli túráról szálláshelyükre visszatérő, népes magyar gyerek- és felnőtt csoporttal találkoztunk. A menetrend szerinti motorvonatok mellett hetente több alkalommal útnak indítják a gőzmozdonyos szerelvényt is.

A Murtal üdülőrégió ütőere a Mura folyó, ennek partján kanyarog Ausztria talán legismertebb, legszebb kerékpárútja, amely a Hohe Tauern Nemzeti Parkból indul és halad a Mura meg a Dráva találkozásáig. Erőnléttől függetlenül érdemes kerékpárt kölcsönözni, és végighajtani rajta legalább 20-30 kilométert, mert közben mesébe illő kis falvakon pedálozunk át, a lakósok pedig végtelenül kedvesek és barátságosak a vendégekkel, mi is tapasztaltuk, mennyire szívesen ismerkednek, mesélnek, még akkor is, ha az ember német nyelvtudása mély sziklahasadékokkal tarkított.

Tény, hogy a szabadidős lehetőségek, kulturális programok, múzeumok, helyi érdekességek, látnivalók, műemlékek választéka szinte korlátlan, ezek bebarangolásának csak az idő szab korlátot. A Murtal üdülőrégió központja, Murau viszont kihagyhatatlan. Még egy fárasztó kerékpározás után is érdemes felkaptatni az Ulrich von Liechtenstein által a XIII. században épült Murowe várhoz és a mellette álló templomhoz, bámészkodni a zegzugos utcákon, vagy a Mura partján lévő sétányon. S közben megkóstolni a helyben főzött Murauer sörfajtákat. A jó értelemben vett lokálpatriotizmus eredményeként ugyanis Murauban a kiskocsmák, vendéglők szinte kizárólag csak helyi söröket kínálnak, egyetlen kivételként csak a vasútállomás ázsiai restijét találtam. Szálláshelyünk, a remek vendéglátónak bizonyult Hotel Zum Brauhaus a sörfőzde és a sörmúzeum komplexum része, a szálloda teraszán pedig végigkóstolható a gyár teljes kínálata, s ha épp az idős, a zsúfoltságtól függetlenül örökké jó kedélyű pincért fogják ki, akkor ő tréfás felvezetőket is szervíroz a kriglik mellé. De hasonlóan barátságos helynek bizonyult a közel ezer év stájer ételspecialitásairól híres Gasthaus Winter St. Georgen ob Murauban, amely Stájerország legrégebbi vendégfogadója, és ahonnan a pincér a szakáccsal karöltve addig nem engedett el bennünket, amíg még egy utolsó snapszos közös fotóval nem búcsúzunk el tőlük. S ha már étkezésről volt szó, a St. Lambrecht bencés apátság meglátogatását követően pedig érdemes felkaptatni St. Blasenbe a szintén remek konyhával büszkélkedhető Gasthof Kirchmoarba, ahol mi véletlenül egy sramlis családi ünnepség kellős közepébe csöppentünk.

Visszatérve az apátságra, ott a meglepően nyitott Alfred atya kalauzolásával szagolhattunk bele a kolostor több mint kilenc évszázados történelmébe, a 15 bencés szerzetes munkával és imádsággal folyó hétköznapi életébe, megtudhattuk, miként képesek fenntartani az apátságot, amelynek fő bevételi forrása az erdőgazdálkodás, a bencések számára a szerzetesség miért nem egyenlő a lyukas talpú saruval és szegénységgel, de beavatott az apátválasztás rejtelmeibe is. A kolostor életében kiemelt szerepet kap a 3,5 hektáros park, ahol főként gyógynövényeket termesztenek, a közepén álló pavilonban pedig kulturális programokat szerveznek, esküvőket tartanak.

Vendéglátóink elvittek a régió mai napig egyik legfontosabb kereskedelmi központjába, Judenburgba, ahol épp aznap rajtolt a városi fesztivál. Minden műfajnak külön színpadot állítottak a belvárosban, ám amikor nincs hangulatos fesztivál, akkor Judenburgban kihagyhatatlan a Puch Museum, ahol, megtekinthetőek a legendás járműgyártó kerékpárjai, motorkerékpárjai, autói, haszonjárművei, versenyautói, és a csillagvizsgáló torony. A Sternenturm jelenleg Európa legmodernebb planetáriuma, amelyet Ausztria legmagasabb városi tornyában építettek meg, s amely háromdimenziós vetítéseivel, a hátra hajtható fotelekből feledhetetlen élményt nyújtott mindannyiunk számára.

Utunk záróakkordjára a Red Bull Spielberg Projekt fő helyszínén, a Red Bull Ringben, a motorsportok eldorádójában került sor, ahol épp verseny zajlott. Megtudtuk, hogy Dietrich Mateschitz, a Red Bull tulajdonosa a projekt keretében nem csak a pályát fejlesztette világszínvonalúvá, hanem az ötcsillagos szállodává újjáépített Hotel Murtalt, az innovatív faépítészet remekművét, valamint az egykori Murhof birtokot, amelynek kastélyparkjában fürdőtó és lovarda is található.

Murau központjában két fatörzsön felaggatott székek láthatóak. A legenda szerint, aki helyi lakós véglegesen távozik a városból, az a székét ide felköti. A turista viszont úgy távozhat, hogy nem kell feláldoznia a székét.

Irházi János
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 

Figyelem - új mailcímek!

Felhívjuk figyelmüket, hogy email-címeink megváltoztak. Közleményeiket, híreiket, meghívóikat a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  és a  This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  email-címekre várjuk. Központi email-címünk: This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. .

A korábbi email-címeinkre küldött tartalmak nem jutnak hozzánk. Kérjük, az új email-címekre frissítsék a listáikon a nevünk mellett az adatokat. Köszönjük!

hirdetés
hirdetés