20 éves a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület

Az első hazai TDM-szervezetként ismert Gyenesdiási Turisztikai Egyesület idén ünnepli fennállásának 20. jubileumát. Az önkormányzat és a turizmusban érdekelt felek együttműködésével, közös finanszírozásban, az országban elsőként jött létre olyan alulról építkező szervezeti egység, ahol a felelősség és a döntéshozatal a turizmus tényleges szereplőinek a kezébe került. A turisztikai egyesület 20 év eredményekben gazdag sikeres, stabil működést tudhat maga mögött - tájékoztatta lapunkat a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület.

Szalóky Jenő Gyenesdiás korábbi polgármestere, Gyenesdiás díszpolgára, a turisztikai szakmában elért kiemelkedő sikereiért Pro Turismo díjjal kitüntetett szakember. A Gyenesdiási Turisztikai Egyesület tiszteletbeli elnöke így emlékeszik vissza a kezdetekre, a megalakulás időszakára és értékeli a jelenre is kiható eredményeket:

"1990-ben a rendszerváltás következtében megváltozott politikai, gazdasági és államjogi feltételek teljesen új helyzet elé állították Gyenesdiáson a helyi közhatalom szereplőit és a helyi lakosokat egyaránt. Önkormányzati vezetőként nyilvánvaló volt számunkra, hogy a tanácsrendszer után közigazgatási önállóságát visszaszerzett településünk számára elérkezett a lehetőség az egyéni út megválasztására és arra, hogy közösségünk megmutathassa képességeit. Az önkormányzatiság és annak szellemisége lehetővé tette, hogy a helyi közéletet mi magunk tudjuk alakítani, úgy, hogy létrejöjjön a településért vállalt közösség érzése. Olyan megoldásokat kerestünk, amelyek a közösség és az egyén sikeres mindennapjait, szellemi, gazdasági gyarapodását egyaránt biztosították. Büszke vagyok rá, hogy ebben a közösségre épített helyi közpolitikában, amelyet Gyenesdiáson kialakítottunk, mindenki pártállástól függetlenül tud dolgozni, mivel a közös ügy, a cél nem a köztünk lévő gondolkodásbeli különbözőségekre, hanem a közös megoldásokra, az akadályok legyőzésére késztet minket.
Gyenesdiás életének értelemszerűen egyik kiugróan fontos eleme a turizmus, mivel településünk lakosságának többsége közvetlenül vagy közvetve a turizmusból tartja fenn magát. Felismerve, hogy a közösség szerepe mellett az idegenforgalom kérdése lesz a település jövőjében a meghatározó, már korán olyan stratégia kidolgozásába fogtunk, amely a hiányosságokat és az erősségeket elemezve hosszú távú együtt gondolkodást készített elő. Felismertük azt is, hogy ez csak megfelelő szerkezeti keret kialakításával lehetséges. A 90-es évek közepén megalakult Szobakiadók Egyesülete volt az egyik olyan – számunkra büszkeséget jelentő – kezdeményezés, amely a turizmusban rejlő lehetőségek, a helyi ágensek egy szervezetbe történő tömörítésével próbálkozott.

Ebben a helyzetben sok kérdésre választ kellett találnunk. Hogyan érhetjük el, hogy Gyenesdiást több turista válassza célpontjául? Kinek a felelőssége egyáltalán a helyi turizmus kezelése, irányítása? Mindezeket figyelembe véve világossá vált számunkra, hogy a helyi turizmus kezelését, irányítását csak közösen, közös szervezeti keretben, a turizmushoz közvetlenül vagy közvetve kötődő vállalkozások és az önkormányzat közös részvételével lehet megoldani.

A megoldás előkészítése céljából kutatásokat folytattunk és megvizsgáltuk az európai mintákat. A 2000-es évek elején eljutottunk Dél-Tirolba, hogy megnézzünk működés közben egy sikeres turizmusirányítási rendszert. Itt lett számomra nyilvánvaló, hogy Gyenesdiásnak megfelelő szakértelemre és a turizmushoz kötődő infrastruktúrára – pl. Tourinform irodára – van szüksége, valamint olyan szervezeti keretre, amely az egészet kezelni tudja, amely felvállalja a településen a turizmus ügyét. Mi, az önkormányzat képviselői elhatároztuk, hogy a Tourinform iroda megnyitásával, ahhoz személyzet és minden szükséges forrás biztosításával, amelyet addig a turizmus fejlesztésére költöttünk, támogatjuk ennek a szerveződésnek a létrejöttét. Több mint két éves előkészítést követően Kovács Judit személyében frissen végzett turisztikai szakember biztosítása és a turizmushoz kötődő infrastruktúra megteremtése után készen álltunk, hogy összehívjuk a turizmusban érdekelteket.
Emlékszem, voltunk vagy 140-150-en az első gyűlésen. Riedl Ferenc, a Turisztikai Bizottság akkori elnöke felkért, hogy vázoljam fel a terveinket, Semsei Sándor pedig bemutatta a dél-tiroli minta alapján előkészített informatikai infrastrukturális hátteret, amellyel a modern kor kihívásainak megfelelő foglalási rendszer lehetőségeit vázolta fel az egybegyűlteknek. 2003. május 17-én a helyi turisztikai vállalkozók és az önkormányzat közösen létrehozta a Gyenesdiási Turisztikai Egyesületet.

Az egyesület nem került alárendelt helyzetbe, és demokratikus elvek alapján működött. Mi mint önkormányzat elfogadtuk a többség véleményét azzal a szellemiséggel, hogy részesei, és nem irányítói akartunk lenni az egyesületnek. Minden rendelkezésre bocsátott forrásért, infrastrukturális és személyi háttérért cserébe egyetlen szavazati jogot kértünk a szervezetben. Stratégiát dolgoztunk ki, amelyet vezérfonalként követtünk. A célunk az volt, hogy Gyenesdiás turisztikai vonzerejét növeljük, hogy minél több turistát vonzzunk Gyenesdiásra, hogy az itt tartózkodó vendégek minél több élménnyel gazdagodjanak, és a következő években is visszatérjenek hozzánk, természetesen azért is, hogy mind a vállalkozásoknak, mind az önkormányzatnak, mind a lakosságnak minél nagyobb közvetlen és közvetett haszna származzon a település fejlődéséből.
Az egyesület megalakulásával Magyarországon elsőként hoztunk létre olyan szervezeti keretet, olyan települési szintű turizmusirányítási rendszert, amelyben a felelősség és a döntéshozatal a turizmus tényleges szereplőinek kezébe került. Ez az egyesület nem hobbiegyesület, nem karitatív célú egyesülés, hanem kimondottan a tagok – beleértve a település önkormányzatát is – gazdasági érdekét szolgáló egyesületi forma. Rengeteget tett Gyenesdiás adóbevételeinek növeléséért és gazdasági életének élénkítéséért, óriási munkát végzett, folyamatosan stabil taglétszámmal.

Húsz év elteltével visszatekintve a kezdetekre, az akkor megfogalmazott célokra biztosan állíthatom, hogy sikeres időszak van mögöttünk. A megalapításkor pontosan tudtuk, hogy muszáj megállítanunk a lefelé ívelő tendenciát, és ezt csak összefogással tudjuk elérni. Jelentős eredménynek tartom, hogy tudtuk, hogy mit akarunk elérni, és ehhez kitűnő szakértelmet biztosítva következetesen ragaszkodtunk. A kitűzött célokat következetesen végrehajtva a település méltó helyet tudott elfoglalni a térség, a régió, de több tekintetben az ország turisztikai palettáján is. Összhangba kerültek az önkormányzat turisztikai célú beruházásai, fejlesztései az egyesület célkitűzéseivel és elvárásaival. Bizalom alakult ki a közhatalom szereplői és a civil szervezet között, amely nélkül nem lehet eredményeket elérni.

Eredményeink elérésében fontos szerepe van a térségi együttműködésnek, hiszen bizonyos feladatok, mint pl. a településhatárokon átnyúló termékfejlesztés vagy marketingfeladatok, térségi szinten jelennek meg. A Balaton mint turisztikai régió csak az ilyen összefogások mentén működhet hatékonyan, orientálhatja az ideérkező vendégeket a különféle balatoni és környékbeli attrakciókhoz, képezhet számukra tematikus kikapcsolódási lehetőségeket.

Mindemellett büszkék lehetünk arra, hogy az itt kialakított rendszer követendő mintává, a magyar turisztikai irányítási rendszer megreformálásának egyik gyakorlati megoldásává vált. Tovább növelte településünk ismertségét, öregbítette hírnevét, és feltette Gyenesdiást az ország turisztikai térképére.
A nagy sikerek mellett a munkával töltött évek nagy küzdelmekkel is jártak. Ha csak az elmúlt évek világjárványára és az azzal összefüggésben hozott korlátozásokra gondolunk, nem mehetünk el a turizmus mint ágazat megpróbáltatásai mellett. Mindezeken csak összefogással, a közös érdekek és célok mindenkori szem előtt tartásával, hathatós szakmai munkával, közösen tudunk átlendülni. A mindenkori közhatalomnak és az egyesület tagjainak meg kell értenie, hogy csak az egymás közötti bizalom fenntartásával lehet a sikeres jövőt építeni. Az átadott kompetenciák birtokában az egyesület, megőrizve szakmaiságát, nyitottságát, továbbra is a közösségi érdekek mentén működve alakíthatja településünk turizmusát, ha az önkormányzat ehhez partnerséget, szakmai és gazdasági hátteret biztosítva támogatja a megkezdett munkát.
Amennyiben következetesek maradunk az egyesülés eredeti elképzeléseivel kapcsolatban, követjük a 20 évvel ezelőtt kitűzött – és időközben meg-megújított – célokat, akkor Gyenesdiás megőrizheti azt a méltó helyet a szélesebb turisztikai piacon, amelyet a két évtizedes közös munkának hála elfoglalhatott.
Reményeink szerint a Gyenesdiási Turisztikai Egyesület eredményes működése méltó mintaként szolgált és még sokáig szép példája maradhat a politikától független, közösségi érdekérvényesítés, szakmai összefogás és kompetencia előtérbe helyezésének."


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?