A hagyományokra építik a turizmust a vanyarci haluskások

Vanyarc jövőképének alakításában fontos szerepet kap az idegenforgalom – mondta a Turizmus Online-nak Nedeliczki Teréz, a Nógrád-Hevesi Szlovák Régió vezetője, helyi népművelő. Ezért olyan vonzó fejlesztéseket terveznek, amelyekkel még jobban felkelthetik a vendégek érdeklődését a község iránt.

A Cserhát lankáin, erdőkkel körülvett völgyben fekvő Vanyarc magyar és szlovák anyanyelvű település. Az idősebb lakosok ma is gyakran szlovákul beszélnek. Ezen a régi településen valaha sokkal több volt az erdő, mint ma, így fából építették a házakat és a templomot is. A török megszállás időszakában azonban teljesen elpusztult a falu. Az 1700-as évek elejétől több szakaszban Vanyarcra is szlovák családok települtek.

Többféle nevezetességben gyönyörködhetnek

A községet a Vanyarc-patak szeli ketté, amelyet több kis híd – ulicska – köt össze. A falut manapság egyre több turista keresi fel. Ezt elsősorban a szép természeti környezetének, a csendnek, a nyugalomnak, a jó levegőnek köszönheti. Ezek mellett a látnivalók is érdekesek, amelyeket nemrég helyi értéktárba foglaltak össze.

Vanyarc kiemelkedő látványossága a Szlovák Tájház és Alkotóház, valamint a Viselettörténeti Babagyűjtemény. Ez azért különleges, mert bemutatja a helyi népviselet kicsinyített mását több mint 100 év távlatában, eredeti textíliák segítségével. De megtalálható itt a hazai nőképzés kiemelkedő alakjának, Veres Pálné Beniczky Herminnek egykori kúriája. A parkjában látható az úgynevezett Madách hársfa, mely alatt Madách Imre részleteket olvasott fel az akkoriban készült nagy művéből, Az ember tragédiájából Hermin asszonynak és a családjának. A temetőben található a Veres család sírhelye, amely a Nemzeti Sírkert része. Emellett a vendégek a felújított evangélikus templomot is megcsodálhatják. Vanyarc a Mária Út része, amelyet a faluban létrehozott Mária-pihenőkert is reprezentál. Ugyanakkor a közösség tagja a Palóc Út Kulturális és Klaszter Egyesületnek is, amelyet tábla hirdet Vanyarc központjában. Ehhez az egyesülethez közel félszáz település csatlakozott Nógrád és Heves megyéből, illetve a szlovák határon túlról is.

A falu közepén, dombon emelkedik a Millenniumi Emlékpark, melynek a közelében új játszóteret alakítottak ki. Mellette pedig a közösségi rendezvények színhelyét találni a szabadtéri színpaddal. Vanyarc legjelentősebb kézművesei a Ferenczi család tagjai, akik magas színvonalon foglalkoznak a tojáspatkolás mesterségével, amit számos elismerés és kiállítás is bizonyít. Szintén érdekes és látványos a helyi ősmaradvány és kőzetkiállítás is, amely igazi kuriózum.

A brindzás haluskától a fahéjas túrós lepényig

Vanyarcon jelenleg tavasztól őszig idényjellegű szálláshelyeken várják a vendégeket, főleg magánházaknál fogadják a turistákat.

Az érkező vendégek természetesen megkóstolhatják a helyi étkeket – készüljenek ezek a község konyhájában vagy a helyi vállalkozó szolgáltatásával, esetleg a Rozmarín Hagyományőrző Együttes asszonyainak keze által. Ők ugyanis szívesen főznek és sütnek például olyan specialitásokat, mint a fahéjas-cimetes-túrós lepényt, vagy a pampuskát – kelt fánkot –, a brindzás vagy juhtúrós haluskát, káposztás sztrapacskát.

Nedeliczki Teréz érdeklődésünkre azt is elmondta, hogy Vanyarcon a történelmi és a természeti értékek mellett erősen él a szellemi és a tárgyi folklór, és ápolják a hagyományokat is. A legnevezetesebb turisztikai eseményük évről évre a már hagyományos Haluskafesztivál, amelyet idén is szeptember második szombatján tartottak. Ez a fesztivál ma már országos hírű rendezvény, amelyet a helyi önkormányzat le is védetett. Ilyenkor sztrapacskafőző-versenyt tartanak, folklórműsorokat és gyerekprogramokat, kézműves vásárt és foglalkozásokat, sétakocsikázást szerveznek, de bemutatják a helyi látnivalókat is.

Természetesen a bakancsos turistákat is szívesen látják a helybeliek, akik gyalogosan járják be a 15 kilométer hosszúságú, kitáblázott Széncinege Tanösvényt, mely szinte párhuzamosan halad a szintén kijelölt Mária Úttal, a béri Andezit-ömlésig. A Szlovák Nemzetiségi Önkormányzat szervezésében minden évben megtartják a Pünkösd vasárnap délután című programjukat a tájház udvarán. Erre a találkozóra a vanyarciak mellett szívesen érkeznek a faluból elszármazott vendégek is családtagjaikkal. A tájházat folyamatosan karbantartja és újítja a helyi szlovák nemzetiségi önkormányzat. Az udvarán jelenleg kis színpadot építettek a rendezvényeknek, korábban pedig pályázati támogatással egy szabadtéri kemencét is kialakítottak.

Az utóbbi években két modern játszótérnek is örülhetnek a vanyarciak, valamint megújult a könyvtár és a művelődési ház is. Az érkező turisták nemcsak a faluban szervezett sétákon vehetnek részt, hanem igény szerint sportolhatnak is. Kipróbálhatják a tavaly megnyitott műfüves focipályát, amelyet azóta sokan megkedveltek és folyamatosan használják.

Felújítások, téliesített szálláshelyek

A következő időszak turisztikai fejlesztéseiről megtudtuk, hogy egy községi bemutatóhely létrehozására pályáznak. Ott lesz a patkolt tojások múzeuma és a Haluska ház. Azt tervezik, hogy a kézművesek termékeit mutatják be és gasztronómiai rendezvényeket is tartanának itt a jövőben. Emellett az elképzelések között az is szerepel, hogy a falu központjában lévő szabadtéri színpadot felújítják, és a vanyarci barokk műemlék Dessewffy-kastélyt rendbe teszik. A kastélyban különböző érdekes és egyedi kiállításokkal csalogatnák a turistákat. Ezek mellett az önkormányzat a községháza tetőterében levő turisztikai szálláshelyet téliesíteni szeretné. Ez az elképzelés annak érdekében született, hogy a fejlesztéssel az esztendő minden évszakában fogadhassák a Vanyarcra látogató vendégeket.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?