A Hungexpo készül az újranyitásra

A Hungexpo gőzerővel készül a nyitásra, szeptembertől ismét fogadja a kiállítókat, látogatókat a budapesti kongresszusi és kiállítási központban - nyilatkozta Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója az MTI-nek.

Kitért arra, hogy kifejlesztettek egy olyan applikációt, amellyel érintésmentessé teszik a belépést. A beengedő kapuknál egyszerre lehet fertőtleníteni és lázat mérni, a pavilonokban pedig olyan takarítási protokollokat vezettek be, amelyeknek része a vírusmentesítés. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a rendezvényszakma nagyon várta már az üzleti rendezvényekre vonatkozó részletes szabályozást, ami nélkül nem volt tervezhető az újraindulás. A napokban megjelent feltételek ismeretében kezdődhet meg a rendezvények tervezése, előkészítése.

A vezérigazgató elmondta, hogy a nyitásra készülve folyamatosan tartják a kapcsolatot a kiállító cégekkel. Tapasztalataik szerint a cégek kiállítóként, látogatóként egyaránt nagyon várják, hogy legyenek jól szabályozott üzleti rendezvények. Ganczer Gábor úgy fogalmazott, a második fél évben szinte már nincs üres hely a rendezvénynaptárban. Ősszel megrendezik a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszust, a Vadászati és Természeti Világkiállítást, illetve több saját szervezésű kiállításukat. A Hungexpo vezérigazgatója úgy látja, az üzleti rendezvények újraindulása jelentős bevételt hozhat a rendezvényszervező szakma talpon maradt szereplőinek, a Hungexpo az idei gazdasági évet "erős pozitív nullszaldóval" zárhatja.

Becslése szerint 2021-ben a társaság a 2019. évi 8,3 milliárd forint árbevétel mintegy felét tudja elérni a tavalyi 2,7 milliárd forint után. Mint mondta: szép második fél évet lehet csinálni, de az első hat hónap kiesett bevételeit nem lehet behozni. Az idén eddig nem volt lehetősége dolgozni a rendezvényszakmának, teljes tiltás vonatkozott rá, így a koronavírus-járvány miatt 2021-ben egy teljes fél év esik ki, vagyis a mintegy 1000 milliárd forint árbevételű iparágból 500 milliárd forint bevétel hiányzik.

Ganczer Gábor elmondta, hogy a Hungexpón jellemzően az év első felében van több rendezvény, a saját szervezésű kiállításainak 90 százalékát szokta a cég az első fél évben tartani. Az év második felében inkább a nemzetközi rendezvények a jellemzőek, és azok a belföldi események, amelyeknek helyszínt, szolgáltatást ad a Hungexpo. Hozzátette: az online térben tartott rendezvények nem hoztak gazdasági hasznot, azok arra voltak jók, hogy kapcsolattartási lehetőséget biztosítsanak az adott szakmának.

A Hungexpo vezérigazgatója, aki a Magyarországi Rendezvényszervezők és -szolgálatók Szövetsége (Maresz) elnöke is, felhívta a figyelmet arra, hogy a szövetség felmérése szerint a 100 ezer munkavállalót foglalkoztató rendezvényszervező szakmában 30 százalékra tehető az elbocsátott, vagy a pályát maguktól elhagyó dolgozók aránya, és nehéz lesz most szakképzett, jó munkaerőt találni. A Hungexponál a koronavírus-járvány miatt senkit sem bocsátottak el, viszont 10-15 munkavállaló magától kilépett, őket szeretnék pótolni, hogy ugyanolyan professzionális színvonalat tudjanak biztosítani, mint 2019 előtt - mondta Ganczer Gábor.

Forrás: MTI


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?