A turizmusra építik a falu jövőjét Bódvaszilason

Az utóbbi öt évben fellendült a turizmus Bódvaszilason: új vendégházakat nyitottak és egyre több csoportot fogadnak. Az Országos Kéktúra útvonal mentén, a szlovák határ közelében található, több mint ezer lakosú falu életében a következő időszakban is meghatározó marad az idegenforgalom.

Bódvaszilas az Aggteleki Nemzeti Park szélén, a Bódva-folyó medencéjében terül el, a faluban szívesen fogadják a turistákat a vendégszerető lakosok. Az önkormányzat is rendelkezik szálláshelyekkel a felújított Eszterházy-Koós kastélyban, amely barlangtörténeti múzeum és vendégház is egyben. Az udvara gondozott pihenőhelyként is szolgál.

Az egykori kastélyban egyszerre harminc vendéget helyezhetnek el – tudtuk meg Fülöp József polgármestertől –, ahol az az étkeztetésükről is gondoskodnak. A turisztikai főszezonban folyamatosan jönnek a csoportok, ilyenkor nincs hiány vendégben.

Barlangtúrák, látogatás a Művészetek Magtárában

A vendégek között szép számmal találni bakancsos turistákat is, akik bejárják a falun keresztülvezető kéktúra útvonalát. A település központjával szemben emelkedik az Esztramos-hegy, melynek végén – a nemzeti park területén – találják a Rákóczi-barlangot, ami egy kellemes sétával gyorsan megközelíthető. A falu határában húzódik a Meteor-barlang, amelyet 1961-ben dr. Dénes György (1913-2015) jogász, történész, geográfus vezetésével fedeztek fel, ő 2011-ben a Bódvaszilas díszpolgára címet is elnyerte. A turisták ma szakszerű idegenvezetés mellett folyamatosan látogatják a barlangot. A Meteor egyébként a Világörökség része és hazánk második legmélyebb, cseppkövekkel díszített barlangja.

Ezek mellett más látványosságokkal is találkozhat a településre érkező vendég. Így a dombra épített műemlék római katolikus templommal, valamint a falu központjához közeli Szent Illés görög katolikus kápolnával. De nevezetes a már említett Eszterházy-Koós kastély, illetve a 2011-ben megnyitott Művészetek Magtára, amely a nemzeti park kezelésében működik. Ez is barokk műemlék, valamikor az Eszterházyak magtáraként működött, aztán felújították és berendezték. Ma pedig jeles kiállítóhely, melyben Közép-Kelet Európa első természetművészeti központja található. A MagArt alkotótérként ad helyet a természetművészeti eseményeknek, kiállítótérként pedig állandó, illetve időszakos tárlatok bemutatóhelye. Egyben pedagógiai, turisztikai, tudományos és kulturális programok színhelye is.

Traktorok és a káposzta

Bódvaszilason egy több mint százéves vendégházban rendeztek be tájházat. Ez valamikor lakóépület volt és a berendezése is erre utal a XX. század fordulójáról. Akkori eszközöket, tárgyakat helyeztek el itt, az úgynevezett utóházi részben viszont iskolatörténeti kiállítás látható.

A faluban évente több fontos rendezvényt is tartanak. Így idén is június végén rendezik a mezőgazdasági gépbemutatót felvonuló traktorokkal és munkagépekkel. A látványos eseményre szlovák vendégek is érkeznek a gépeikkel, a helyi asszonyok pedig kenyérlángost. Augusztus közepén tartják a falunapot, amely elsősorban a bódvaszilasiak ünnepe. Ebben az évben is október második felében lesz az úgynevezett káposztás nap, amelyre tavaly is sokan látogattak el. Ekkor miden a káposztából készített ételekről szól, a rétestől a töltött káposztáig sokféle ínyencség közül válogathatnak a helybeliek és a turisták.

Megnyitják az éttermet

Fülöp József azt is elmondta, hogy a következő években még fontosabb lesz a turizmus Bódvaszilason. Ennek érdekében az önkormányzat a faluban jelenleg nem működő éttermet megvásárolja, felújítja és várhatóan még az idén szeretnék meg is nyitni a nagyközönség előtt. Arra is törekszenek, hogy a szálláshelyek számát bővítsék. Szükség is lesz erre, mert a nagyobb rendezvényekre jelenleg is sokan látogatnak, akik szálláshelyeket is foglalnak.


Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?