hirdetés

A Virágos Magyarországért verseny fővédnöke lett Borbás Marcsi

A sajtótájékoztatón Bánhegyi Zsófia, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) marketingkommunikációért felelős vezérigazgató-helyettese bejelentette, hogy Borbás Marcsi május 15-től fővédnöke a neves versenynek. A műsorvezető pedig elmondta, hogy a nevezési határidőt meghosszabbították május 31-ig.

hirdetés

Borbás Marcsi műsorvezető feladata lesz többek között a kezdeményezés népszerűsítése, és a kapcsolódó rendezvények teendőinek ellátása is.

A neves televíziós személyiség elmondta, hogy a nevezési határidőt meghosszabbították: május 31-ig jelentkezhetnek a települések önkormányzatai. Mint mondta, a verseny csak pozitív dolgokról szól, mondhatják: „lehet, hogy lecsúsztunk a dobogóról, de a környezetünk szép lett”.

Ugyanakkor azt is bejelentette, hogy a Tündérkert programot, amelyet Kovács Gyula és Szarvas József indított, kibővíti, és létrehoz egy Fővédnöki Díjat, melyet egy-egy általa kiválasztott, a versenyen induló község és város kap meg. Segítségével őshonos fákat ültethetnek, és minden első osztályos gyerek is elültethet majd egy olyan fát, amelyet nem kell permetezni.

Borbás Marcsi és Bánhegyi Zsófia / Fotó: Bódi Ágnes
Borbás Marcsi és Bánhegyi Zsófia / Fotó: Bódi Ágnes

A Virágos Magyarországért verseny 1994 óta sikerrel működik, minden évben több mint 200 település nevez be. A verseny meghirdetője a Magyar Turisztikai Ügynökség, valamint a szervező bizottság tagjai azt remélik, hogy idén elérik, hogy 300–an jelentkezzenek, amire már remény van, hiszen már most rekordnál tartanak, eddig 250-en jelezték, hogy részt vesznek a megmérettetésen. A nyertesek képviselik Magyarországot 2018-ban az európai versenyen.

Idén a környezetszépítő verseny csatlakozott az Egyesült Nemzetek Szervezete fenntartható turizmus fejlesztésének nemzetközi évéhez, ezért az értékelésnél a legfontosabb szempont a fenntarthatóság lesz, az adott településnél plusz pontot jelent majd minden olyan tevékenység, amely ezt szolgálja. Például ha környezetkímélő módszereket alkalmaznak, vagy ha helyi anyagokat és termékeket helyben használnak fel.

A települések bírálatát június közepétől augusztus végéig kertészekből, turisztikai szakemberekből álló zsűri végzi. A jelentkezők munkáját segíti majd, hogy a mozgalom saját közösségi médiaplatformot kapott.

A Facebookon és az Instagramon folyamatosan követni lehet azt is, hogy a felkészülésben melyik település hol tart, hogyan dolgozik a zsűri, és az új fővédnök is megosztja majd ötleteit, az érdekességeket és az aktualitásokat.

Mint minden évben Orbán Viktor miniszterelnök is támogatja versenyt, idén is különdíjakat adományoz a kimagaslóan szereplő településeknek. Az MTÜ pedig a megszokott díjakhoz még egyet hozzá is tett, mostantól „A legvirágosabb úti cél” elismerést is kiosztja, azok kapják, akikre a legtöbb szavazat érkezik a verseny Facebook oldalán."

Elhangzott, hogy a 12 európai országot átfogó Entente Florale Europe versenyen a magyar települések eddig 9 arany-, 25 ezüst- és 10 bronzérmet szereztek, további 10-et pedig Európa-díjjal jutalmaztak. Az európai versenyen az idén Kaposvár (város kategória) és Tihany (falu kategória) képviseli Magyarországot.

Bódi Ágnes
a szerző cikkei

hirdetés
Olvasói vélemény: 0,0 / 10
Értékelés:
A cikk értékeléséhez, kérjük először jelentkezzen be!
Ha hozzá kíván szólni, jelentkezzen be!
 
hirdetés
hirdetés

Találkozzunk a Facebookon!

Hogy látja, a covid harmadik hulláma befolyással lesz a nyitási terveire?

Kiadónk társoldalai