Átadták az első Palóc Sajtút-állomást

Maszlik Zoltán családi vállalkozásában nyílt meg a Palóc Sajtút első állomása Szentén, augusztus 10-én.

Soha ekkora tömeg nem lepte el Szentét, ezt a kis palóc falucskát, mint augusztus 10-én vasárnap, amikor több mint száz érdeklődő előtt megnyílt a Palóc Sajtút első állomása. Neves vendégek, barátok és újságírók is érkeztek Maszlik Zoltánhoz, hogy részt vegyenek örömében, és megnézhessék, hogyan készül a sajt, a kézműves élelmiszerek királya abban az épületben, amelyet most avattak fel. Egy bemutatóterem, egy kóstolóhelyiség, valamint a helyi termékek mintaboltja található az állomáson. A bemutatótermet úgy szerelték fel, hogy az idelátogatók bepillantást nyerhessenek a hagyományos sajtkészítés rejtelmeibe, a kóstolóteremben megízlelhetik a gazdaság által készített sajtokat, a mintaboltban pedig megvásárolhatják a palóc vidék kistermelőinek portékáit.

Az ország minden részéről idelátogató újságírókat már a megnyitó előtti napon ellátták információkkal, valamint hazai ízes termékekkel: palóc sört ihattak, gomolyát és vagy hatféle sajtot ehettek, és a másnapi ünnepségre készülő marhapörköltet is kiválóra minősítették. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy a Palóc Sajtút állomásának projektjét a Maszlik Tej Kft., a Kis-, Közép-, Agrárvállalkozók Sajtkészítők Egyesülete (KKASE - Sajtkészítők Egyesülete) és az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete közös projektjeként, a LEADER térségek közötti együttműködésben valósult meg. Az együttműködés keretében a Sajtkészítők Egyesülete a Palóc Sajtút-állomás megtervezését, arculatának kidolgozását, a Maszlik Tej Kft. a szentei Sajtút-állomás megépítését, az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete pedig a megnyitó rendezvény szervezését vállalta magára. A fejlesztés keretében megvalósuló állomás összértéke 37 656 000 Ft. A Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium által nyújtott támogatás 22 594 000 Ft. Természetesen, mint majdnem minden támogatást, ezt is utólag kapják meg Maszlikék. Addig saját pénzüket, na meg a bankét teszik bele az állomásba. A nagyon várt vendégek, turisták pedig a boltban kóstolhatnak a helyben érlelt palóc camembert-ből, ordából, gomolyából, a szemük láttára készített, tartósítószert és hozzáadott mesterséges adalékanyagot nem tartalmazó gyümölcsös joghurtokból, házi vajból, körözöttből.

Mi vonzza majd ide a látogatókat?

Szentén egy Árpád kori templom található, amelyet, mint a község polgármestere elmondta, pályázati pénzből hoztak rendbe, szállást is tudnak adni, van egy ifjúsági vendégházuk. Nincs messze a fő vonzerő, Hollókő sem. A turizmussal foglalkozó szakújságírók elmentek erre a gyönyörű helyre is, ahol a polgármester tájékoztatójában támogatásáról biztosította Maszlik Zoltánt, hogy a Hollókőre látogató turistáknak ajánlani fogják Szentét, mint olyan falut, ahol bepillanthatnak a sajtkészítés rejtelmeibe, adalékmentes szörpöket vásárolhatnak a sajtok mellé, és a gyerekek megsimogathatják a borjakat.

Az átadó ünnepségen képviseltették magukat mindazok, akiknek bármely módon közük volt ehhez a sikerhez. Maszlik Zoltán a családon kívül azoknak is megköszönte munkájukat, akik még az utolsó percekben is dolgoztak azon, hogy időre elkészüljön a gyönyörű ház. Most már nincs más hátra, mint szeptembertől várni a turistákat, az épület egész nap nyitva lesz.

A Palóc Sajtút
A KKASE – Sajtkészítők Egyesülete 2010-ben kezdte el kidolgozni a Magyar Sajtút Hálózat koncepcióját, 2013 nyarán pedig lehetőség nyílt arra, hogy a LEADER térségek közötti együttműködés keretében pályázzon két kistérségi ínycsiklandó túra, a Völgy Vidék Sajtút és a Palóc Sajtút megvalósítására.

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon

Kerékpáros kishajókat adtak át a Tisza-tavon 

Kerékpáros kishajók teszik még vonzóbbá a Tisza-tavi aktív turizmust.
Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját

Speciális módszerrel restaurálják Magyarország legidősebb nagyharangját 

A veszprémi Szent Mihály Főszékesegyház Szentháromság harangját 300 év után először mozdítják el a helyéről.
15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői

15 milliárd forintra pályázhatnak a hazai turisztikai ágazat szereplői 

Új programot indít a kormány a turisztikai szolgáltatók megsegítése érdekében.
Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben

Hamarosan Nevelőszülők Napja a budapesti Állatkertben 

Május 12-én, vasárnap rendezi az "Alapítvány a Budapesti Állatkertért" a tavaszi Nevelőszülők Találkozóját, ahová mindenkit sok szeretettel várnak.
Famászó bajnokságot rendeznek Tatán

Famászó bajnokságot rendeznek Tatán 

Igen, ilyen is van: a Magyar Faápolók Egyesülete nemzetközi előírásoknak megfelelő famászó bajnokságot rendez Tatán, az Öreg-tó partján.
Erre kell számítania annak, aki munkát keres

Erre kell számítania annak, aki munkát keres 

Szinte minden vármegyében lelassult a munkaerő-felvétel.
A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot

A 25 éven aluliak szja-mentessége felrázta a munkaerőpiacot 

Egyre nehezebb helyzetben a munkáltatók.
Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek:  idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik

Dívák és királyok, régi slágerek és holdfényes koncertek: idén még sokszínűbb a Paloznaki Jazzpiknik 

Igazi világsztárok, hazai előadók legjava, kedvezményes belépők.
Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről

Néhány alapvetés a szervezet energiaigényéről 

Manapság sokféle étrendi sajátosság merül fel, és talán még több hóbortszerű divatdiétával találkozhatunk, amelyek olykor nagyon minimális kalóriabevitelre ösztönzik az embereket. Mielőtt bármibe belevágnánk, érdemes tisztázni szervezetünk igényeit.
Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen!

Vissza a múltba jövő hétvégén, Hévízen! 

A következő hétvégén visszatérhetnek a múltba a látogatók egy eseménysorozat keretében Hévízen.

Interjú

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal

Hat érdekes és meghatározó téma a JAB Csoporttal 

Olyan szakmai információk, amelyekről ritkán esik szó az európai szállodai és kiskereskedői területen piacvezetőnek számító német alapítású textilcég esetén.
Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?