Borsodi mesefalu a négy patak találkozásánál

A népmesék hangulatát idéző Jósvafő minden évszakban szépséges, azonban különösen nyáron vadregényes, amikor a kis észak-borsodi falut koszorúként ölelik körül az erdők dús lombjai.

Kétszáz vendégágy vár

A helybeliek felfedező túrákat és üdítő sétákat szerveznek az érdeklődőknek, akik nem csupán a hírneves és nyáron hűs barlangokat ajánlják, hanem felszíni programokat is kínálnak. Mintegy kétszáz vendégágy fogadja a szálláshelyekre érkezőket, melyre igen büszkék a jósvafőiek. Főleg családok és iskolás csoportok jönnek ide szívesen, hogy megismerkedjenek a faluval és környékének életével. A kristálytiszta levegő, a csend teljes kikapcsolódást kínál azoknak, akik a négy patak egybefolyásánál levő apró települést választják pihenésük céljául. A falu egyik természeti szépsége – amellyel rögtön szembe találják magukat a vendégek – az 1930-as években létesített Tengerszem-tó.

Ám a természeti szépségek mellet nyomban feltűnik a látogatóknak, hogy egy élő múzeumba érkeztek. Az itt lakók ugyanis megőrizték a régi házakat, a nagy udvarokban pedig jól láthatók a fából emelt és barnára festett, terjedelmes pajták, csűrök. A portákon azokat a régi eszközöket is megtalálni, amelyeket egykoron a mezőgazdasági termelésre használtak. A falu határa a szőlőhegy, ültetvényekkel és pincékkel, ahová túrákat is szerveznek a látogatóknak.

Védett műemléki környezetben

Ez a település 1999-óta – immár tizenöt esztendeje – műemléki védettség alatt áll. A szervezők ezért olyan sétákra invitálják a turistákat, melyek során felfedezhetik a főbb nevezetességeket. Úgy mondják, hogy Jósvafő a szalagtelkes falu, melynek házsorai és utcái a kanyargós folyómedrek mellett alakultak ki. A védett értékek között jelentősek a XIX. században emelt tornácos lakóházak, amelyekhez az éghajlathoz igazodó méretű és szerkezetű gazdasági és melléképületeket létesítettek. A műemléki ófaluban nevezetes épület a kazettás mennyezetű református templom a különálló harangtoronnyal, a temetővel. A közelében látható az egykor működött malom, amely ma vendégfogadó. Mögötte emelkedik az úgynevezett Kisház, amely a település egyik legrégibb lakóháza és a turizmust szolgálja: egy darab, négyágyas szobájával várja a pihenni vágyókat.

De a Jósva-patak mellett találni a kúria épületét is, amely az Aggteleki Nemzeti Park oktatóközpontja. Itt előadásokat, tantermi, és terepen végzett foglalkozásokat tartanak diákoknak. Sőt működik az erdei iskola is, ahová programokkal várják a gyerekeket. A patak partján pedig modell jelleggel állítottak ki egy fából készített, kisméretű vízikereket is látványosságnak. A kúria udvarán is különlegesség várja a látogatókat. Az istállóban tartják hazánk egyetlen huculménesének nagyobb részét, ezek a lovak elsősorban génjeik megőrzését szolgálják. Ám a turisták kipróbálhatják az erejüket is, mert kocsikázásra, lovaglásra invitálják őket. Emellett turistapihenő is van a Jósva-patak partján padokkal, valamint mészkőből faragott kutat is találnak a turisták.

A karszt- és a barlangvilág ihlette képek

Kiemelkedően érdekes a jósvafői Tájház épületegyüttese. Az úgynevezett Szakál-portát 1890-ben építették. Ez az egykori lakóház ma is a vidékre jellemző sajátosságokat hordozza. Így a porta bejárata mellett találni a pinceházat, de vannak itt állatok tartására használt ólak, továbbá nyári konyha, istálló, csűr és kocsiszín is. Ebben a házban és a melléképületekben ipar- és helytörténeti kiállítás fogadja a látogatókat. Ezek mellett a helyi mező- és erdőgazdálkodás eszközeit is megtekinthetik.

A község műemléki védettségű részén szintén egy hagyományos stílusban felújított lakóházban kapott helyet a Baradla Galéria. Az épület három helyiségében az Aggteleki-karsztvidék és a barlangvilág ihlette műalkotások tárlata látható. Érdekességük, hogy a kiállított képek jelentős része a Jósvafőn rendezett alkotótáborokban készültek.

Jósvafőn természetesen több turistaösvény vezet keresztül. Így arra is van lehetőség, hogy ezekkel is megismerkedjenek a vendégek. Akik pedig végigjárják a község főutcáját, a házak mellett pompázó virágokkal, bokrokkal és cserjékkel, valamint díszparkkal is találkoznak. Ezek mind a mesefalu ékességei. Akik pedig a túrák, illetve séták során megéheznek, a helyi ételeket és italokat is megkóstolhatják.

Természetesen a környéken kirándulók is találhatnak érdekes helyeket. Így megtekinthetik Trizsben az építészeti különlegességnek számító református templomot, Szinpetriben a papírmúzeumot és a világ legnagyobb könyvét. Vagy Aggteleken a cseppkőbarlangot, Szögligeten a lengyel Tájházat és a Szádvár romjait, esetleg Tornanádaskán a felújított Hadik-kastélyt, illetve annak arborétummá alakított parkját.


Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.
Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz

Váratlan helyről érkezett segítség a budapesti beutazó turizmushoz 

A brit nézők körében közel két évtizede töretlenül népszerű BBC-műsor, "A Gyakornok" versenyzői legutóbb a magyar főváros turisztikai kínálatát is népszerűsítve versenyeztek egymással.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.