Elkészült a várva várt kongresszusi központ

Megépült végre a többezer főt befogadó kongresszusi központ, amelyre sok évtizede vár már a hazai turizmus- és rendezvényszervező szakma. Ráadásul nem akármilyen lett. A Hungexpo sajtóbejárásán jártunk.

Időre és költségkereten belül befejeződött az elmúlt évtizedek legjelentősebb beruházása a Hungexpo-n. Ennek eredményeképpen teljesen megújult a több mint 70 ezer négyzetméteres fedett és a 36 hektáros szabad terület. A sajtóbejáráson Ganczer Gábor, a Hungexpo vezérigazgatója és dr. Fürjes Balázs államtitkár hangsúlyozták, hogy a világ kongresszusi központjait felölelő nemzetközi szervezet első embere is úgy nyilatkozott, hogy a most megépült budapesti kongresszusi központ az egyik legmodernebb és a legrugalmasabb szervezési feltételeket kínáló ilyen létesítmény a nemzetközi piacon. "Eljött az az idő, amikor kompromisszumoktól mentesen tudjuk lebonyolítani a rendezvényeinket. Nemcsak a kongresszusi központ, hanem a teljes vásárváros terültén párhuzamosan több rendezvény lebonyolítását is meg tudjuk oldani. 2020-ban letérdelt a rendezvényipar, de az újraindulásnál nagy előnyre tehetünk szert egy ilyen komplexummal. Látom, hogy milyen presztízsű, nagyságrendű rendezvények készülődnek most Budapestre, az előfoglalásokat is látom, ezért nagyon bizakodó vagyok a közeljövőt illetően" - mondta el a vezérigazgató.



A most befejeződött 55 milliárd forintba kerülő beruházás 10 százalékát a hosszútávú bérlő és üzemeltető GL Events, 90 százalékát pedig a magyar állam finanszírozta. A fejlesztés várhatóan 15-20 év alatt térül meg. Tervezője a Finta Stúdió, kivitelezője a KÉSZ Zrt., a projekt kormányzati felelőse: dr. Fürjes Balázs államtitkár volt. A fejlesztést a terület tulajdonosa, az Expo Park Kft. koordinálta. Az Expo Park Kft. 100%-os állami tulajdonú gazdasági társaság, a tulajdonosi jogokat az MNV Zrt. gyakorolja. Az elkészült beruházások és fejlesztések üzemeltetője továbbra is a Hungexpo Zrt., amely szervezi és rendezi a kiállításokat, konferenciákat, és működteti az infrastruktúrát.

A több évig tartó tervezés és csaknem kétéves építkezés során két új, egy 7250 és egy 5700 m2 alapterületű pavilon, valamint egy ikonikusnak szánt új fogadócsarnok épült, illetve további 3 összesen több mint 32000 m2 alapterületű pavilon felújításával végeztek.

 

Ezekkel párhuzamosan 2 pavilon kisebb felújításon esett át. A létesítmény körül 3300 belső és 840 külső parkolót alakítottak ki. Megújult a terület teljes közmű infrastruktúrája, a beruházás színvonalas tereprendezéssel és zöldterület növekedéssel is járt.

A fejlesztés kulcseleme, hogy létrejött egy korszerű audiovizuális technikával felszerelt, 26 szekcióteremmel rendelkező, 2.000 fős plenáris ülésre is alkalmas kongresszusi központ. A plenáris ülésterem a jelenlegi legmodernebb, süllyeszthető Gala seats ülés-rendszerrel van felszerelve, amely lehetővé teszi, hogy a helyszín az igényeknek megfelelően rövid idő alatt átalakítható legyen. "Ilyen megoldással nem sokan büszkélkedhetnek Európában, a legközelebbi hasonló plenáris terem Lausanne-ban található. Most 7 perc alatt lehet az amfiteátrum elrendezéssel átállni síkpadlósra, ez korábban 10 napot vett igénybe a vásárváros területén" - hangsúlyozta a bejáráson Ganczer Gábor.


A most megvalósult beruházás több évtizedes hiányt pótol. Budapest már eddig is kiemelt célpontja volt a konferenciaturizmusnak, de megfelelő helyszín híján eddig csak korlátozottan tudott részesülni a minőségi turizmus egyik legfontosabb és nem utolsó sorban legjövedelmezőbb ágából, az üzleti turizmusból. A korszerű kongresszusi központtal és a teljes terület szükségszerű revitalizációjával a főváros lehetőséget kap gyakorlatilag bármilyen méretű nemzetközi kongresszus, konferencia befogadására, így elfoglalhatja a régóta megillető helyét a nemzetközi porondon. A budapesti kapacitásbővülésnek köszönhetően a befogadható magas résztvevőszámú konferenciák száma nőni fog a jövőben.


Egy város hivatásturisztikai mérőszáma leginkább a Nemzetközi Konferenciák és Kongresszusok Szövetsége, az ICCA rangsorban nyilvánul meg. Az ICCA gyűjti adatbázisában a szövetségi eseményeket és az események száma szerint rangsorolja az országokat és a városokat is. Budapest eddig a kapacitások hiányában az ICCA adatbázisa szerint jócskán elmaradt a regionális versenytársak, Bécs és Prága mögött. Míg Budapest az éves szinten megrendezésre kerülő szövetségi események számát illetően 2019-ben a 26 helyet foglalta el a rangsorban, addig Bécs a 6., Prága pedig a 9. helyet szerzte meg. A Hungexpo bővítésével Budapest jobb ICCA besorolást szerezhet magának, mivel több és nagyobb rendezvényeket lesz képes vendégül látni. Elsődleges cél, hogy Budapest bekerüljön a TOP 10-es listába.

A fejlesztés nem csak a Hungexpónak, hanem a teljes turisztikai szakmának előrelépés jelent, hiszen a nagyobb szövetségi rendezvények további, különböző méretű konferenciákat vonzanak a fővárosba, amelyek szállodákban és további helyszíneken is megvalósulhatnak.

2020-ban a pandémia miatt az egy évvel korábbi számoknak mindössze a 15%-át tudták hozni a megtartott rendezvények. Világ, de regionális viszonylatban is jól érzékelhető volt a trend, hogy 2020-ban a legtöbb rendezvényt elhalasztották a szervezők vagy teljesen virtuális megoldásokra álltak át. A várakozások szerint a COVID járvány után lényegesen több hibrid rendezvényt fognak tartani, ameddig a légiközlekedés helyre nem áll, illetve lecseng a járvány minden főbb küldő országban. A fejlesztés kapcsán a legtöbb rendezvény helyszín, így a Hungexpo is felkészült a hibrid megoldásokra és fejlesztette az infrastruktúráját, hogy a jövőben magas színvonalon kiszolgálhassa ezeket a rendezvényeket.

A megújult rendezvényhelyszín adott otthont szeptember elején a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusnak; szeptember 25. és október 14. között itt rendezik az Egy a természettel című rendezvényt, majd pedig a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozót. A Hungexpo a koronavírus járvány után idén novemberben először rendez saját kiállításokat az immár kész, megújult Kongresszusi és Kiállítási Központban: az Otthon Design Ősz és az Automotive Hungary kiállításokat. Ganczer Gábor a 4. hullámmal kapcsolatban elmondta, hogy rendezvényeiket csak védettségi igazolvánnyal látogathatják, (kivéve a vadászati világkiállítást - A Szerk.) és általánosságban a nemzetközi rendezvények kiállítói és látogatói körére jellemző az átlagosnál magasabb, mintegy 80 százalékos átoltottsági arány.

A következő évekre 4 nagy nemzetközi, főként orvosi kongresszust kötött már le a Hungexpo. Ezek közül várhatóan 2022-ben Budapest ad otthont az Európai Pszichiátriai Társaság éves kongresszusának (EPA) 2-3000 résztvevővel, 2023-ban pedig az Európai Neurológiai Akadémia éves kongresszusa (EAN) 2023, 6-8000 fővel.

Újságírói kérdésre, hogy tervez-e még a Hungexpo további fejlesztéseket, Fürjes Balázs elmondta, ezzel a beuházással a rendezvényközpont évtizedekre rendben lesz, a megközelíthetőségén van azonban még mit javítani. Napirenden van az a megoldás, hogy az M2-es metróvonal Pillangó utcai megállójától a rendezvények idején helyi kisbuszok közlekedjenek a helyszínre, és egy villamosjárat kiépítésén is gondolkoznak a szakemberek.

 


Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est

Egyetlen lapszám erejéig ismét olvasható a Pesti Est 

A lap egy egész generáció számára jelentett első számú tájékozódási forrást, a lapszámot az eredeti szerkesztőség tagjai készítik.
Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest

Újabb atlétikai csúcsesemény gazdája lesz Budapest 

A Nemzetközi Atlétikai Szövetség (WA) újabb esélyt adna Magyarországnak.
Húsvéti szafari Nagykőrösön

Húsvéti szafari Nagykőrösön 

A tavaszi szünet első napján újra kinyitja kapuit Magyarország első és egyetlen autós szafari parkja.
Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben

Különleges kápolnát tártak fel Veszprémben 

A 80 éve püspökké szentelt Mindszenty József egykori székhelye is megújul a beruházás során.
Banksy-kiállítás nyílik Budapesten

Banksy-kiállítás nyílik Budapesten 

A művész több mint száz alkotását lehet majd megnézni május 3-tól a Király utcai Komplex Kiállítóteremben.
Túrák és családi programok Székesfehérváron

Túrák és családi programok Székesfehérváron  

Íme a legjobb húsvéti programok és kirándulások a városban a hosszú hétvégén.
XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt

XIX. századi borospince az Árpád-kori romok alatt 

A Wenckheim-pincét egy domb alá fúrták be, melyen a Csolt nemzetség által emelt monostor romjai állnak.
Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke?

Milyen legyen a Feneketlen-tó környéke? 

Az április 30-ig véleményezhető terveken új stégek és a tóval kapcsolatot teremtő sétányok láthatók.
Húsvét a Skanzenben

Húsvét a Skanzenben 

Húsvétvasárnap és hétfőn a régi falusi húsvéti ünnepeket kelti életre a Szabadtéri Néprajzi Múzeum.
Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között

Hazai projekt az Új Európai Bauhaus Díj jelöltjei között 

A „Együttműködés a közösségekért" című magyarországi projekt célja egy multifunkcionális tér létrehozása a Józsefvárosban.

Interjú

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.
„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet”

„Egy B2B vásárt részesítenénk előnyben, ahol a szakmai tapasztalatcsere venné át a főszerepet” 

 Molnár Judittal, a Magyar Utazási Irodák Szövetsége (MUISZ) elnökével beszélgettünk.
Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról

Történetek a Várból: végre nem hajtott végrehajtásról, kitiltott turistabuszok behajtásáról 

Sokak előtt ismert a Ruszwurm Cukrászda tulajdonosa, Szamos Miklós és a Budavári Önkormányzat jelenlegi vezetője, Váradiné Naszályi Márta polgármester között zajló vita. Erről és a turistabuszok ügyéről is beszélgettünk.