Felmérés: jönnek az egy-két napos programok

Mert kevési szabadnap maradt idén nyaralásra.

Mit remélt Magyarország az EU-tagságtól és mi lett mindebből 20 év alatt?
Devizahitelezés, euróbevezetés, uniós pénzek, kilátások - online Klasszis Klubtalálkozó élőben Medgyessy Péterrel!

Vegyen részt és kérdezzen Ön is Magyarország korábbi miniszterelnökétől!

2024. április 22. 15:30

A részvétel ingyenes, regisztráljon itt!

Elstartolt a vakációszezon és vele együtt az új szokásokat hozó turizmus is, aminek nagy nyertesei hazánk vízi desztinációi, derült ki a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) részére készített elemzésből.

Egy éve szinte sehol

A magyarok 39 százaléka számolt be arról, hogy az elmúlt 12 hónapban nem volt turisztikai célú utazása. Ez főképp a 60 év feletti, nyugdíjas korosztályra jellemző, akik vidéki községekben élnek.

Utazási hajlandóság, és vele együtt az anyagi feltételek többnyire a főiskolai végzettséggel rendelkező családoknál voltak tapasztalhatók, az ő jövőbeni utazási terveiket azonban nagyban befolyásolják a pandémiás helyzet hozta új szokások.

A foglalkoztatott lakosság körében, kifejezetten a negyvenes és ötvenes korosztályban, átlagosan 21-22 felhasználható szabadnap áll rendelkezésre, amelyet potenciálisan utazásra fordíthatnak. Szeretnének is fordítani, ugyanis folyamatosan nő azok aránya, akik turisztikai célú utazást terveznek a járvány lecsengését követően, jelenleg a lakosság 72 százaléka – áll a Lounge Group által készített eheti elemzésben.

Kinek mennyi maradt?

A legkevesebb, utazásra fordítható szabadnapja a 18-29 éves korosztálynak van, átlagosan 14. Az életkor mellett a végzettség és az azzal járó munkalehetőség is döntő: míg a nyolcosztályt végzetteknek átlag 9, a középiskolát maguk mögött tudóknak még 17 napjuk van. A felsőoktatás plusz négy napot tesz még hozzá a felhasználható napok átlagos számához.

Természetesen a gyerekkel több szabadság jár, körükben 21 nap az átlagosan még felhasználható mennyiség. Nem gondolnánk, de van különbség lakóhely tekintetében is: 20-22 felhasználható nappal rendelkeznek még a baranyaiak, borsodiak, hevesiek és Pest megyeiek, míg Somogyban és Tolnában csak 12-13 napból gazdálkodhatnak az érintettek. Győr-Moson-Sopron és Fejér megye lakossága sem lehet maradéktalanul boldog a hátralévő 15 napnyi felhasználható szabival.

Új(ra) trend a belföldi úticél

Az utazni vágyók továbbra is szkeptikusak a külföldi desztinációkkal kapcsolatban, ahogyan a hazai nagy hotelek iránt is így éreznek, ennek köszönhetően növekedést mutat a családi panziók és apartmanok iránti kereslet.

A növekvő hazai trendet az utazástípus jellege teszi vonzóvá: a közelség és a gyors kivitelezhetőség. Ennek függvényében egyre népszerűbbek a rövid, egy-két napos, hazai desztinációk, mind közül pedig a legkedveltebbek a Tiszta-tó, Hévíz, a Dunakanyar, Sárospatak, a Fertő-tó és persze az elmaradhatatlan Balaton.

Biztonság, strandolás árak

A meleg idő és a strandszezon elválaszthatatlan a Balatontól, így nem meglepő, hogy az utóbbi napokban a tó strandjaival kapcsolatos kérdések, mint például a biztonság és a belépőárak voltak a legaktívabb beszédtémák a közösségi felületeken.

A felmérés szerint Instagramon és Facebookon tucatjával teszik közzé a bejegyzéseket a balatoni vendéglátóhelyekkel és élményekkel kapcsolatos témákban a felhasználók. Nemcsak a Balaton, de a Tiszta-tó is nagy népszerűségnek örvend az idén.

Kiváltképp a programlehetőségek: a biciklitúrák és a horgászat, valamint az Abádszalóki strandolás is érdekes lehet a fürdőzni vágyók számára. A Dunakanyar is sok látogatóra számíthat az idén, a heti említésszámok meghaladták a tavalyi év májusában regisztrált adatokat.

A top beszédtémákat az aktuális programlehetőségek, mint a gyermekbarát programok, nyaralások és fotópályázatok generálták.

Merre? Hová indul a magyar?

A tavalyi évhez képest Sárospatak népszerűsége is extrém növekedést mutat, a kikapcsolódni vágyók szívesen keresik fel a Megyer-hegyi tengerszemet, a Rákóczi-múzeumot, a Wass Albert parkot és a Református Kollégium könyvtárát is.

A desztinációk közül legnagyobb mértékben a Hévízzel kapcsolatos érdeklődés haladta meg a tavalyi adatokat (+113%), így a gyógyfürdő az év hátralévő részében sok látogatóra számíthat.

Az idei szezon nagy mellőzettje viszont a Tokaji régió lehet, a 2020-as keresések 77%-kal alábbhagynak a tavalyi év adatainak.

Mérséklődő pánik

A hazánkban jelenlévő pánikérzet folyamatosan csökken, amit mi sem mutat jobban, mint hogy a járványhoz köthető tartalmak száma lecsökkent az interneten, és megkezdődtek a nyári turizmusról folytatott párbeszédek, emellett pedig az utazási irodák kommunikációja generálta a top beszédtémákat az elmúlt héten.

Összességében elmondható, a nyár nem marad el, csak a megszokotthoz képest másképp alakul.

Az elemzést a MTÜ megbízásából a Lounge Group végezte.

Forrás: Lounge Group / MTÜ


Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit

Alkoholtilalom és a bulihajók száműzése - a főváros rendezné a pesti rakpart problémáit 

A fővárosi önkormányzat kitiltaná a hajók nagy részét a pesti rakpartról.
Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen

Két napig hajnalig nyitva a Szentendrei Skanzen 

Új zenei és művészeti fesztivállal bővül a Szabadtéri Néprajzi Múzeum programkínálata.
Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival

Ismét találkozhatunk a Google Utcakép autóival 

A Google Utcakép autói idén tavasszal újra visszatérnek a magyar utakra.
Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák

Különleges túraútvonalon láthatóak a Kékvándor fotográfiák 

Túraútvonal-szerű kiállításon tekinthetők meg Burger Barna az Országos Kéktúrán készült fotográfiái a Természettudományi Múzeumban
Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez

Sok munkavállaló ragaszkodik az otthoni munkavégzéshez 

A nagyobb rugalmasságra már a pandémia idején is volt igény.
Kertek a turizmusban,  turizmus a kertekben

Kertek a turizmusban, turizmus a kertekben 

Kétnapos, "Kertörökség a turizmusban" címmel konferencia vette kezdetét szerdán, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.
Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat

Szezonnyitó kedvezmények várják hétvégén a bringásokat 

Több mint 80 kerékpárosbarát szolgáltató készül akcióval hétvégén a Föld napjára. 
Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került

Az Év Tájházvezetője díj Újbarokra került 

Az Év Tájházvezetője elismerést és a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége életműdíjat adták át Szentendrén, a Skanzenben.
Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont

Esztergom megnyitotta az idei rendezvényszezont 

Esztergom minden korábbinál színesebb rendezvényszezont nyit az idei évben.
Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón

Először született magyar győzelem a brüsszeli díjátadón 

A fesztivál során immár negyedszerre osztották ki a rangos NEB díjakat, amelyek innovatív és fenntartható európai projekteket díjaznak

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.