Gundel újranyitás: vissza a gyökerekhez

2021 májusában az Eventrend Group vette át a Gundel és a Bagolyvár étterem üzemeltetését. Az erről szóló szerződést 2021 január végén írták alá a tulajdonos Danubius Hotels (DH) képviselőivel, ez alatt mindkét hely zárva tartott. December 8-tól ismét megnyitották a Gundelt, méghozzá egy különleges, a régmúlt híres kínálatából kiinduló, azonban teljesen megújított gasztrokoncepcióval.

A bérbe adók, azaz a DH képviselői úgy nyilatkoztak: bíznak a nagy múltú, történelmi háttérrel rendelkező helyek üzemeltetésében jelentős tapasztalatokkal rendelkező Eventrend Group szakmai hátterében. A DH számára fontos, hogy a Gundel étterem Magyarország legendás kulináris öröksége továbbra is az ország gasztronómiájának meghatározó szereplője legyen, ehhez keresték és találták meg szerintük a legmegfelelőbb stratégiai partnert.

Családban marad

A Gundelt az Eventrend Group egy olyan nemzeti ügynek tartja, amely világhírű családi márka, és szeretnék ezt azörökséget az elkövetkező évtizedekben megőrizni, tovább építeni, gazdagítani, sok-sok vendégnek megmutatni, mondta az új koncepciót bemutató személyes találkozón Nagy Gábor és Kőrössy Zoltán alapító tulajdonos.

Az a céljuk, fejtették ki, hogy ne csak egy kiváltságos kör számára legyen elérhető a Gundel gasztronómiája, hanem sokaknak okozzon ezentúl örömteli pillanatokat. Többek közt ezen elgondolásból alakították át az étterem belső terét: a karzatra került a csak esti időpontban nyitva tartó étterem, az előtte lévő tágas karzaton pedig egy lazább, reggeltől vendégeket váró kávéházi rész kapott helyet.

Az ikonikus hely új gasztronómiai koncepciója

A Gundel étlapját, annak a gerincét nem kellett megírni, hiszen 80 éve készen áll, mondta az asztalunkhoz telepedve Wolf András, a hely corporate chef-je, akinek komoly szerepe volt az új étlap kialakításában és a koncepció megszületésében.

Ő mutatta be a Gundel Nemzeti11-ét is, amelynek hallattán mi először egy focicsapatra tippeltünk, nem véletlenül. Kiderült, arról a tizenegy ikonikus Gundel fogásról van szó ez esetben, amire mindannyian - mind a konyhán dolgozók, mind mi, a ház vendégei - úgy tekintünk, mint a legfontosabb Gundel örökségre.

Ennek elemei a következők: Tokaji libamájjal, Gulyásleves, Palócleves, Újházy tyúkhúsleves, Paprikás Csirke, Feszty szendvics, Mangalica Bakonyi módra, Fogas Kárpáti, Somlói Galuska, Gundel Palacsinta, Rákóczi túrós.

A Nemzeti11 mellett természetesen sok más reggeli étel, egytálétel, saláta, ma már nemzetközi fogás is szerepel a "kávéházi" étlapon. Reggeltől estig lehet rendelni tükörtojást mangalica sonkával, kovászos kenyérrel, vagy tökéletes módon elkészített bécsi szeletet, pirított petrezselymes burgonyával, házi savanyúsággal.

De ami engem igazán levett a lábamról, és tudtam, jó helyen járok, hogy az étlap kínálatában megpillantottam a Paradicsomos káposztafőzeléket is fasírttal. Azaz nem egy elvont nevű és soha fel nem ismerhető kreációt tettek a fő ételek közé, hanem a magyarok ízlésvilága  szerint egyik nagy kedvencét.

Női cigányzenekar is lesz

A Gundel kávéház és étterem kettő az egyben, ahová már reggel 9 órától be lehet ülni egy kávéra, egy reggelire, egy jó beszélgetésre vagy egy üzleti tárgyalásra, napszaktól függetlenül, mondták az üzemeltetők.

A zenés jó hangulatról pedig egy különleges női cigányzenekar gondoskodik, akik a terem közepén minden órában igazi kis élő minikoncertet adnak egy valódi, korabeli kisasszonykocsira telepedve. 

Este, a kávéházi kínálat mellett, a karzaton megnyílik az éttermi rész, ahol gyönyörű Zsolnay porcelánon tálalnak, ezüst evőeszközökkel, főúri terítéssel, klasszikus Gundel ételeket tálalnak.

A séf Japánból érkezett

Ahogy Gundel Károly is a legképzettebb szakemberekkel népesítette be a konyhát, akik nem kívántak túlnőni a Gundel hírnevén, úgy az Eventrend Group is arra törekszik, mondta el a vezetőségük, hogy a Gundel séfje mostantól is méltó módon tudja képviselni a Gundel örökséget.

Ezért esett a választásuk Moldován Viktorra, aki a klasszikus magyar konyha nagy rajongója, nagy tudású fiatal séf, aki Japánban élt 14 éven át, ahol egy magyaros konyhát vezetett, miközben elsajátította a nagyon következetes és precíz japán munkakultúrát, munkaszervezést, és nem mellesleg a japán nyelvet is.

Mindehhez Wolf András is hozzátette, aki lelkiismeretesen beiglit, bácskai rizseshúst és paprikás csirkét tkészített nap mint nap és kínált az étlapon Budapesttől 8500 kilométerre, az bebizonyította, hogy a magyar konyha szerelmese.

A fiatal, Budapestre szeptemberben visszaköltözött séf munkáját Wolf András, az Eventrend Group corporate séfje segíti, ketten vezetik jelenleg a konyhai munkát. Őket támogatja Kovács János chef és Dudok Györgyné pastry chef, akik a New York étterem és kávéházból érkeztek a Városligetbe, az Állatkert mellé.

További tervek

A megújult Gundel beltere a vissza a gyökerekhez szlogenre épít, létrehozni egy olyan teret, ami egyszerre tiszteleg a Gundel aranykora előtt, ugyanakkor lehetőséget teremt arra, hogy minden napszakban, minden alkalomra, a lehető legszélesebb vendégkör előtt nyitva álljon.

Az átalakítás során három nagy térben gondolkodtak: a kertben, a belső kávéházban és az éttermi részben.

A belső rész kétharmada egy klasszikus kávéházi térré vált, kisebb, abrosz nélküli kávéházi asztalokkal, kis lámpákkal, sok növénnyel, relikviákkal.

Ahogy már szó volt róla, egy korabeli, felújított kisasszonykocsi áll a kávéház közepén, ahol a Gundel saját hölgy zenekara játszik egész nap, óránként 15 perces zenei produkciót nyújtva. A kávéházi színpadon oldalt pedig egy gyönyörű mahagóni Petrof zongoránál ül mostantól egész nap egy kávéházi zenész.

Minden beltéri asztalt egy-egy híres Gundel vendégnek, vagy Gundel örökösnek dedikáltak, azon sok száz közszereplő, ismert sztár, politikus, művész közül, akik az elmúlt 100 évben meglátogatták a Gundelt. Így kapott asztalt II. Erzsébet, Antonio Banderas, Angelina Jolie, Larry Hagman, Latinovits Zoltán és Arnold Schwarzenegger is.

A kinti kert, a tágas terasz rész pedig, mint elmondták, várhatóan majd a tavasz folyamán nyílik meg, ahol lesz lehetőség akár hangulatos sörözésre baráti társaságoknak, pereccel, padokon, támlás székeken ülve - akárcsak a régi időkben, Gundel Károly idején.

 

Forrás: eventrend

Forrás: Fotók: Zombor Edina & Pintér Árpád / Gundel


Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat

Megvan, ki kapja idén a Boros László-díjat 

Az MNGSZ 2023-ban alapította a Debrecen és Magyarország ikonikus séfjéről elnevezett Boros László-díjat., amelyet április 30-án adnak át az idei kitüntetettnek.
Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál

Érkezik a legnyáriasabb tavaszi borfesztivál 

Immár hatodik alkalommal kerül megrendezésre a már-már hagyománnyá avanzsált sétáló kóstoló. 
Mi lesz a borvidékekkel?

Mi lesz a borvidékekkel? 

Az éghajlatváltozás a világ borvidékeinek hetven százalékát alkalmatlanná teheti szőlőtermesztésre.
Vanília égbolt

Vanília égbolt 

Vanília minden mennyiségben - izgalmas más fűszerek, sosem gondolt párosítások kíséretében.
Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen

Csak most került az italpiacra - már nyert is egy rangos nemzetközi versenyen 

Merész döntés volt a versenyre nevezni egy piacra került új termékkel - de bejött.
Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc

Ezt a várost is meghódította a gyorsétteremlánc  

Második éttermét nyitja a BURGER KING Zalában.
Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben!

Dobja a mobilját a dobozba, és figyeljen szeretteire egy jó ebéd vagy vacsora közben! 

Pihennek a mobilok, szárnyra kapnak a családi kapcsolatok - üzeni a VakVarjú éttermek stábja a Mobil Off Élmény On hét alkalmával.
Jöhet három izgalmas mocktail recept?

Jöhet három izgalmas mocktail recept? 

Hol vannak már azok az idők, amikor, ha nem akartunk alkoholt inni, akkor csak a víz vagy az üdítő marad?
Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában?

Hol isznak a legtöbb alkoholt Európában? 

Van tippje? Most egy friss felmérés adatai alapján eláruljuk a helyes megfejtést. És annyit segítünk, hogy közreadunk egy fotót az első helyen végzett ország fővárosáról.
A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását

A Wolt elindítja saját hirdetési szolgáltatását 

A vállalat bejelentette hogy elindítja a Wolt Ads-et annak érdekében, hogy partnerei növekedését és láthatóságát felgyorsítsa.

Interjú

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni”

Vámos Nóra: „Sokszor minden lépésért meg kellett küzdeni” 

A helyszín a Hardangervidda Nemzeti Park, ahol annak idején Amundsen készült fel az Antarktisz-expedícióra.
Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban

Első az életképesség: fenntartható üzleti modell a vendéglátásban 

A vendéglátóipar fenntarthatósági fordulata elkerülhetetlen az ökológiai lábnyomunk csökkentéséért - de vajon hatékonyan cselekedhet-e a fenntarthatóságért egy olyan vendéglátóhely, amelynek saját jövője sincs biztosítva?
Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk

Magyar konyha, magas minőségben – a VIRTU étterem séfjével beszélgettünk 

Lendvai Levente az Arany Kaviárból érkezett a MOL torony tetején található VIRTU étterem konyhafőnöki pozíciójába.